Hirdetés
Hirdetés

A ZONA az év étterme

SZERZŐ: DiningGuide
2015. március 23.
Március 23-án, a Hennessy-Dining Guide Év Étterme Gálán fény derült a hazai gasztronómia idei legjobbjaira. Az év étterme ezúttal a Huszár Krisztián séf vezette ZONA lett, míg Az Év Street Foodja elismerésnek a vietnami ételekben utazó Funky Pho örülhetett. Ebben az évben ketten is kiérdemelték az év ifjú séftehetségének járó díjat – Nagy Szabolcs és Giczi Andor a Fricska Gasztropub csapatát erősítik –, a legprogresszívebb konyha pedig az Olimpia.
Hirdetés

Lehullt a lepel a legjobbakról a budai Larus Étteremben megrendezett legrangosabb hazai gourmet-gálán. A 2004-ben alapítottuk a Dining Guide Év Étterme Díjat, mely az évek során a magyar vendéglátóipar legjelentősebb elismeréssé vált. Idén már 11. alkalommal talált gazdára. A tapasztalt tesztelőkből álló szakmai zsűri egész évben látogatta és pontozta az éttermeket: az értékelés az étterem hangulatától kezdve az alapanyagok minőségén és az ételek elkészítésen át a kiszolgálásig mindenre kiterjedt. Az így kialakult pontszámok átlagából született meg a végső sorrend.

A tesztelésről részletesebben itt lehet olvasni.

Top éttermek - fotó: Kövesdi Réka


Az idei győztes: a ZONA
A zsűri ebben az évben a budapesti ZONA étterem teljesítményét ítélte a legkiemelkedőbbnek. „Huszár Krisztián séf a biztonsági ízektől feltűnően eltérő ízvilágot produkál. Fogásait a maximumra törekvő tisztaságú ízlés és a műremekekre jellemző harmónia jellemzi. Ételei élvezetes, intelligens fúziók, mintha a kompozíció magától a természettől eredne” – indokolta meg a döntést Vajda Pierre, a Dining Guide főszerkesztője, a Hennessy-Dining Guide Év Étterme Díj zsűrijének elnöke. Az elismerést az étterem csapata Daniel Sebétől, a Hennessy regionális értékesítési igazgatójától vehette át.

Az Év Étterme történetének top 10-es listáit lásd a cikk alján.

Az elmúlt évekhez hasonlóan döntő többségben idén is a budapesti éttermek képviseltetik magukat a legjobb 10-ben, a székesfehérvári 67 pedig sorozatban negyedszer az egyetlen vidéki étterem a listán. Az ebben az évben elismert éttermek ABC-sorrendben a következők: 67, Alabárdos, Arany Kaviár, Baltazár, Csalogány 26, Laci!Konyha!, MÁK, Olimpia, Salon, ZONA.
Az Év Street Foodja: Funky Pho
Idén először azokat a helyeket is díjaztuk, ahol a legfigyelemreméltóbb street food-fogások készülnek, hiszen ez a műfaj itthon is egyre inkább teret hódít. A kategória TOP 10-es listájának élén a különleges vietnami ízeket egyedi hangulattal párosító Funky Pho étterem végzett, akik Havas Dórától és Fördős Zétől, a Street Kitchen ismert gasztrobloggereitől vehették át a díjat.
„Phójukon kívül a különböző ázsiai országok klasszikusait felsorakoztató heti menüik, kiemelkedő pacalsalátájuk, malaccsászáros rizspalacsintájuk miatt szeretjük őket, és mert sikerült olyan hangulatot teremteniük, amit eddig nem nagyon tapasztaltunk itthon” – tette hozzá Vajda Pierre.
A street food TOP 10-ben a Funky Pho mellett további 9 olyan éttermet találunk, amelyek bebizonyították, hogy ezt a műfajt is lehet – és érdemes – szívvel-lélekkel űzni: A Séf utcája, a Bors GasztroBár, a Gyradiko, a Komachi, a Padron, a Pesti Burger és Bár, a Pista bá’, a Pizza Me és a Zing.


Csillagok és az év gasztronómiai teljesítménye
Az idei évtől azt módszert követtük, hogy a többi versenyben lévő étterem fölött állónak, kiemelt csoportként, elérendő célként kezeljük a négy egycsillagos éttermet: a Costest, az Onyxot, a Borkonyhát és a pár napja becsillagozódott Tantit. Ezért nem szerepelnek ők a TOP10-ben. Követendő példaként emeltük ki őket, hogy helyet teremtsünk az utánuk érkezőknek. Minden tiszteletünk és elismerésünk az övék, de úgy látjuk, hogy nem volna értelme, ha továbbra is ebben a szűk körben keringene az Év Étterme Díj. Éppen ezért kértük fel a csillagok képviselőit, hogy működjenek közre a díjak kiosztásában.
A magyar konyha elismerésének több fontos fokmérője is van. Közülük is az egyik, ha nem a legfontosabb a Bocuse d’Or-on való szereplés. 2013-ban Széll Tamás és csapata a fantasztikus 10. helyet szerezték meg első magyar résztvevőként Lyonban, idén Molnár Gábor és csapata a 13. helyen végzett szintén kiváló teljesítménnyel. Nekik és kemény munkájuknak köszönhetően Magyarország bekerült a Bocuse-történelembe. Hatalmas elismerés ez, melynek másik felbecsülhetetlen értékű jelentősége, hogy jövőre Budapesten rendezik a Bocuse d’Or európai döntőjét. Az év gasztronómiai teljesítménye éppen ezért a magyar csapatnak (Molnár Gábor, Pohner Ádám, Vomberg Frigyes, Hamvas Zoltán) járt.
Az Év Ifjú Séftehetségei: Giczi Andor és Nagy Szabolcs
Az Év Étterme Gálán évről évre bebizonyosodik, hogy felnövőben van egy új nemzedék, amelynek tagjai sokszor az idősebb kollégáknak is tudnak még meglepetést szerezni. Az Év Ifjú Séftehetsége Díjat – amelyet a 30 év alattiak érdemelhetnek ki – ezúttal a Fricska Gasztropub két fiatal séfje, Giczi Andor és Nagy Szabolcs vehette át.
A gáláról nem hiányozhatott az az étterem sem, amely aránylag rövid időn belül látványosan sokat fejlődött, így vonva magára a figyelmet. Az Év Legprogresszívebb Konyhája az Ádám Csaba vezette Olimpia lett, amely többek között rendkívül izgalmas ízeivel és innovatív párosításaival győzte meg a zsűrit. A különdíjakat a Volkswagen szponzorálta.
Lelkiismeretes, profi termelők nélkül nincs hazai minőség: a Magyar Konyha szerkesztősége által odaítélt Az Év Termelője Díját Dr. Lévai Anikó, a gasztronómiai magazin szerkesztőbizottságának elnöke és Vinkó József, a lap főszerkesztője nyújtotta át Baumgartner Zsoltnak (mangalicasonka), Csóll Péternek (Stühmer Csokoládé) és Szomor Dezsőnek (szürkemarha-szalámi).
Francia osztrigától a malaccsászáron át a feketeribizlis-fehércsokoládé crémeux-ig
Az idei Év Étterme Gálát a Larusban tartották, ahol a vendégsereget Várvizi Péter fogásai várták. A korábban Marc Veyratnál, Marc Haeberlinnél és Michel Brasnál is sztázsoló, majd Sejii Yamamoto konyháján is megfordult séf amikor elkezdte összerakni fejben a rendezvény menüjét, arra figyelt, hogy az ízek a végletekig ki legyenek élezve, hiszen egyszerre kevés alapanyag-ízpárt kívánt a tányérra rakni. Többek között francia osztrigával, vörös homárral, gyömbéres paradicsomlekvárral kínált füstölt pisztránggal várták a vendégeket, de az est során Várvizi és csapata 24 fogással készült, például céklazselébe mártott, pörkölt mogyoróba forgatott kacsamáj bonbonokkal, fűszeres kalácson tálalt kacsamáj terrine-el.

Street food csoportkép - fotó: Kövesdi Réka

Mit kell tudni a top10 étteremről és street food helyről?

Éttermek:
67
A székesfehérvári étterem a felső kategóriás bisztró stílust képviseli. A magyar konyha hagyományait vegyítik könnyed mediterrán egyszerűséggel. Luzsa Jacek séf és Herczeg Zoltán tulajdonos elkötelezett hívei a vidék őszinte ízeinek.
Alabárdos
Egyike a legkiegyensúlyozottabb kulináris teljesítményt nyújtó magyar éttermeknek. Az ételek nem a nosztalgia jegyében készülnek, hanem kiváló kézműves csapat készíti Bicsár Attila vezetésével. Egy régi kor büszke eleganciája párosul friss, modern felfogású ételkompozíciókkal. Európa-kompatibilis ízlés a tányérokon.
Arany Kaviár
Diszkrét, bársonyos hangulat uralkodik az Ostrom utcai étteremben. Hazai tenyésztésű kaviár kínálata mellett határozott orosz bisztró vonalat visz, de hangsúlyosan jelen van a korszerű magyar konyha is Nyíri Szása séf jóvoltából.
Baltazár
Klasszikus bisztró formajegyekkel bíró étterem és butikszálló. Erőteljes közép-európai gasztronómiai tradíciók és a monarchia stílusa jellemző az ételekre. A polgári-otthoni konyha emlékei, a régmúlt klasszikusai tűnnek fel Litauszki Zsolt étlapján modern bisztró-formába átlényegítve. Válogatott borkínálat, kistételes különlegességekkel.
Csalogány 26
Manírok nélküli vendéglátás, erre épül a design, a konyha, a szerviz. Kitartó reformszemlélet, kitárulkozó magyar gasztronómiai világ korszerű szellemben. Iskolateremtő magyar fogások. Mindez Pethő Balázsnak köszönhetően.
Laci!Konyha!
Urbánus - alternatív - eklektikus nem csak építészeti értelemben, hanem a konyha stílusában is. Magyar bisztró egyéni felfogásban, gyakran keleties, fúziós fűszerhasználattal, bátor kísérleti fogásokkal. Szokatlan alapanyagokat párosít, intenzív ízhatásokat létrehozva. Kulináris műhely magas fokon – Mogyorósi Gábor vezetésével.
MÁK
A keresetlen egyszerűséggel kialakított, a romos budapesti kocsmákra hajazó kialakítás mára teljesen elfogadottá, megszokottá vált. Érett ízlésű, egyedi utat járó konyha, ami megfelel a nagy elődöknek is, de nem jön zavarba az újdonságoktól sem. Szezonális alapanyagok használata és bátor párosítások Mizsei János ízlésesen komponált fogásainak a védjegyei.
Olimpia
A Keleti pályaudvartól nem messze, csendes utcában található ez a kulináris gyöngyszem. Leheletfinom ázsiai fűszerezés, meglepő harmóniák, kifinomult textúrák. Valódi kulináris intelligencia hatja át Ádám Csaba munkáit.
Salon
Szárnyaló fantázia és tűpontos kivitelezés, Wolf András és Fekete Antonio séfek ételei ilyenek. Az étterem a New York-palota eklektikus, olasz reneszánszt idéző két kisebb termében foglal helyet. Színek, ízek, formák kivételes harmóniában kerülnek a tányérokra.
ZONA
A budai Duna-parton a Budavári palota tövében helyezkedik el, kivételes adottságú helyszínen, kilátással a Lánchídra. A világos, letisztult, lelket nyugtató közegben, ízléses formai elemeket sem nélkülöző térben minden az ételről szól, ezek biztosítják a mindig változó designelemeket. Huszár Krisztián séf egy öntörvényű zseni, aki mindenkinek a fantáziáját megmozgatja.

Street helyek

A Séf utcája
A Dining Guide Street Food Show-ját alapul véve, a szépen kipucevált Hold utcai piacra egyre több árus költözik be állandóra. A fő katalizátor, Bíró Lajos azt csinálhatja, amihez legjobban ért, két kézzel malackodhat, tobzódhat a belsőségekben. Véres hurka, rántott pacal, lecsókolbász, csülök, borjú pastrami – nem is kell tovább sorolni, pecsenyéző a legjobb fajtából.
Bors GasztroBár
Hihetetlen, hogy még nincs is két és fél éve, hogy működik a Bors, de olyan, mintha a Kazinczy utca sosem létezett volna Lipher Tamás és Rethling György gasztrobárja nélkül. A két séf nem csinál mást, mint reggel bevásárol a piacon és szellemes leves és szendvicsvariációkat készít. Olykor óvatos, máskor célt tévesztő duhajkodás, fityiszmutatás ez – teljesen mindegy, mindenki kajálja. Instant klasszikus.
Funky Pho
Lassan minden sarkon áll már egy pho-t kínáló hely, de ez a Mozsár utcai apró étterem a legjobb közülük. Bent valóban funky hangulat. Étlapon a város legjobb pho-je, kitűnő pacalsaláta, malaccsászáros rizspalacsinta és hetente izgalmasabbnál izgalmasabb ázsiai fogások.
Gyradiko
Több mint 15 éve hivatkozási pont. A III. kerületi alapegység sikere pesti testvérétteremért kiáltott (Gyradiko Estia). Régi családi receptek, figyelmes alapanyag-választás. Az egyik legjobban fűszerezett sertéshús (!), ruganyos pitában, mély és nem szétázott, folyékony tzatzikivel, paradicsommal, görög hagymával és hasábburgonyával.
Komachi
Alapigazság, hogyha világízeket keres az ember, nézze meg, hogy kik ülnek a választott étteremben. A Komachiba mi mindig japánok társaságában ettünk. Határozottan jó jel. Miért járnak ide japánok? Például a város legjobb ramenjáért. A legtöbb helyen instant tésztát használnak, itt nem, házi gyúrású. Kiemelkedő udon-választék. Ár-érték arányban verhetetlen.
Padron
A Beck család gyorsan belerázódott az éttermesdibe. Az egykori stewardess mama, a közvélemény-kutató papa, a PR-ral foglalkozó kicsi fiú és kínai tolmácsolással foglalkozó hugica olyat raktak össze, ami után mind a tíz ujját megnyalja az ember. Máshogy kifejezve: a város legjobb tapasétterme. A padrontól a pacalon át az ökörfarokig – minden úgy jó, ahogy van.
Pesti Burger és Bár
Az egykori Atakám étterem tulajdonosa jól átformálta a Tompa utcai Drink and Win Bárt. A sportbár-feeling ugyan megmaradt, de a lényeg nem ez, hanem a tökéletes minőségű, klasszikus, édes tésztás hamburgerzsömle, a kitűnő marhahúsból készülő húspogácsa. Az utóbbi évek brutális hamburgerszaporulata ellenére őrzi vezető szerepét.
Pista bá’
Többen mondják, hogy a pastrami az új hamburger. Akár így van, akár nem, egy biztos: a Madách Imre téri Pista bá’-ban nagyon értenek ahhoz, hogyan halmozzák egymásra a pácolt-füstölt-sült marhaszegyet és nyomják be két szelet rozskenyér közé. Csak tudjuk harapni.
Pizza Me
Kezdetben volt a Király utcai La pizza de mamma sofia, az egyes számú Pizza Me, majd úgy bejött az egyszerű, de nagyszerű ötlet, hogy gyorsétteremláncba kapaszkodtak össze az olaszok. És, hogy mi volt az ötlet? Olcsón, tisztességes pizzaszeletet kínálni. A minőségre ennyiért tényleg nem lehet panasz: hajszálvékony, kifogástalan pizzák, jó alapanyagokból.
Zing
A hazai food truck mozgalom éllovasai. Egy kocsival kezdték, majd lett belőle kettő és a tavalyi év vége óta már étterem is üzemel a Király utcában a Zing brand név alatt. Magas minőség, kísérletező szellem, jó ár-érték arány, gyorsaság – ezek mind-mind a Zing mellett szólnak.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram