Hirdetés
Hirdetés

A vitello tonnato a gasztronómiai felvilágosultság egyik mércéje - Beszélgetés Forrai Miklóssal, az Alessio tulajdonosával

SZERZŐ: diningguide
2022. augusztus 11.
A vitello tonnato igazi ikonikus olasz étel, amit már egy korábbi cikkünkben részletesen is bemutattunk. Neve a 80’-as évek olasz gasztronómiáját juttathatja eszünkbe, hiszen ekkor volt szülőhazájában igazán divatban. Szerencsére azonban azóta sem feledkeztek meg róla és manapság már a hazai, tradicionális olasz éttermek közül is egyre több kínálatában fedezhetjük fel.
Hirdetés

Pasarét egyik legszerethetőbb családias olasz trattoriaja a 2010 óta működő Alessio, ahol az otthonosság érzése hatja át nem csak az étterem atmoszféráját, de az ételeket is. Habár nem ragaszkodnak minden esetben foggal körömmel a tradicionális olasz konyhához, nem kell félni, az alapanyagok és az ízek tekintetében nem okoznak csalódást. Ezt pedig az is bizonyítja, hogy az étlapjukon az olyan sokak által ismert olasz előételek mellett, mint a bruschetta, vagy a buffala caprese olyan csemegék is szerepelnek, mint a vitello tonnato. 

Alessio / Foto: Facebook

„Ez egy Piemont régióból származó jellegzetes étel, először az olasz barátaim mutatták meg. Egyből magával ragadott az ízek gazdagsága, így 1998-ban az Articsóka nevű éttermemben már szerepelt is az étlapunkon. Akkoriban azonban ezt az ételt még nem igazán ismerték Magyarországon. Így amikor tizenkét évvel ezelőtt megnyitottuk a társaimmal az Alessiot, egyértelmű volt számomra, hogy itt is fel kell, hogy kerüljön a menünkre.” –mondja Forrai Miklós. 

Jóllehet, az utóbbi évek nem a külföldi turizmusnak kedveztek, de ettől függetlenül ma már rengetegen utaznak és Olaszország igen kedvelt úti cél a magyar nyaralók számára is. Az ember az üdülés alatt akaratlanul is magára szedi a környék gasztronómiai kultúráját, így hazatérve gazdagodnak az elképzelései azzal kapcsolatban, hogy mit és hogyan érdemes fogyasztani. Az olasz ételek közül pedig jó pár világszerte is comfort foodnak számít, így szinte mindenki ismeri őket.

„A vitello tonnato egy jó mércéje annak, hogy mennyivel felvilágosultabb lett a hazai közönség az utóbbi években. Ma már alig találkozunk olyan vendégekkel, akiknek el kéne magyaráznunk, hogy ez a tétel pontosan mit is takar az étlapon. Épp ezért ma már senki sem idegenkedik tőle, sőt mi több, sokan kifejezetten imádják” –meséli Forrai Miklós.

A surf and turf igazán ikonikus étel, így neve is beépült a köztudatba, szinte szlenggé vált. A tengeri ételek – jellemzően a homár – és valamilyen vöröshús párosítása sokaknak szerzett már exkluzív étkezési élményt.

A vitello tonnato esetében a kifinomultság eme fokáig nem hatolunk, de azért itt is megjelenik a hús és hal találkozása, hiszen a borjúra kerülő  öntetbe egy kis szardella kerül.

„Úgy látom, van aki kifejezetten szereti ötvözni ezt a két húsfélét. Az Alessioban a vitello tonnatohoz egészben készítjük el a borjúhúst, kérget sütünk rá, majd egy zöldség alaplében főzzük puhára. Az igazán izgalmas ízt azonban a fehérbor adja, ami a zöldségek mellett a főzővízbe kerül. A vékonyabb szeletelhetőség érdekében érdemes hűtőhidegen vágni. Az öntetet sokan majonézzel készítik, de mi inkább a tojássárgájával kevert szardellás, tonhalas krémben hiszünk, amit a hús alaplevével lágyítunk. A tálaláskor pedig pár szem kapribogyó kerül még rá” – avat be Forrai Miklós a saját receptúrájukba.

Alessio / Fotó: Facebook

Amennyiben csak a hús mártás arányokat tekintjük, akkor akár a hazai ételek között is találhatunk kicsit hasonló fogást: a menzákról sokak számára ismerős főtt marhahús megyszósszal állagát tekintve hozza a vitello tonnato esetében is felismerhető élményt. Amennyiben az itthoni étkezési szokásokhoz kívánjuk közelebb hozni, úgy érdemes elgondolkozni azon, milyen kiváló húsvéti fogás lehetne belőle, ha szeretnénk kicsit felfrissíteni a megszokott sonka kalács kombinációt. Ezen felül pedig talán felesleges is hasonlóságokat keresnünk, hiszen a vitello tonnato, mind történetét, mind ízvilágát tekintve olyan egyedülálló fogás, melyben érződik, hogy valóban piemonti eredetétnek köszönhetően több kulináris kultúra egyesülésének is köszönhető a kialakulása.

 

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram