Hirdetés
Hirdetés

A virtuális étlapé lenne a jövő? — vírushelyzetben és azon kívül is

SZERZŐ: diningguide
2020. október 5.
Új időszámítás, új szokások érkeztek a mindennapokba. Változhat az éttermes protokoll is, a nyomtatott étlapokat felválthatja a virtuális menü.
Hirdetés

Míg a közelmúltban csak felhúztuk a szemöldökünket arra, ha egy étteremben NFC rendszerű virtuális menüről választhattunk, vagy QR-kódról kellett elindítani az étlapot, és onnan választhattunk, addig ez a jelenség most egyre sűrűbbé és elfogadottabbá válhat. Vendégként biztonságosabb éttermi élményt kaphatunk, az étterem részéről is átlátható, praktikus lehet ez a módszer.

Egészen érdekes élmény volt a karantén után először étterembe menni. Értelemszerűen inkább kültéren szerettünk volna helyet foglalni, és a kényszerű, ritkított találkozások után furcsa volt egy "idegennel" újra interakcióba lépni, ráadásul mindezt egy olyan helyen, ahol esély sincs arra, hogy ne tapogassunk össze néhány dolgot. Például a menükártyát, étlapot.

Egy rongyosra forgatott, bőrkötésű étlap, vagy egy takaríthatatlan, borításmentes papírváltozat mind gyanakvást kelthet. Hogyan tudják fertőtleníteni? Van-e egyáltalán esély vagy hajlandóság arra, hogy aránylag steril módon kerüljön az új vendég asztalára?

Erre irányelvek, kötelező sztenderdek nem lettek kialakítva, minden vendéglátó saját lelkiismeretére bízzák, hogy megoldják-e a sűrű takarítást és fertőtlenítést, fontos-e nekik, hogy a konyhán kívül is számoljanak a makulátlan tisztasággal. Sok esetben a felszolgálók maszkhasználatával már úgy érzik, eleget tesznek a vírusvédelemnek, további energiákat nem fordítanak a vendégtérben felbukkanó kórokozók csökkentésére.

Tavasz óta sok szabály és alapvetés változott, akkor még fejvesztve figyeltük a pár héttel előttünk járó külföldi példákat, legyen az a kiszállításra átállás, az éttermeket támogató voucherek bevezetése, a vendéglátóhelyek pick-up ponttá válása. Míg nálunk és Európa legtöbb részén az éttermi fogyasztásnak már nincsen semmilyen akadálya (vendégszám-limit, másképp elrendezett asztalok vagy légszűrő használata), addig a tengerentúlon például még csak most térhettek vissza a vendégek a hangulatos vendéglőkbe, kávézókba, cukrászdákba.

A legtöbb hely – az olasz trattoriától a high-end fine dining étteremig – azon dolgozik, hogy a legbiztonságosabb módon oldja meg az esetleges várakozást, rendelést, a szervizt és fizetést.

Az elkövetkezendő időszakban el fognak terjedni az online étlapok, az NFC támogatottságú, telefonról megtekinthető menük. Ehhez ugyanis még internet sem kell, csupán egy mobiltelefon és a két kezünk. Nem kell hosszasan forgatni a fizikális étlapot, és azon aggódni, hogy vajon hány száz ember kezében járt már, esetlegesen fertőtlenítés nélkül. Az ilyen NFC adatátviteli technika a nézelődésen kívül magát a rendelést is lehetővé teszi. Vajon ez lehet az éttermezés jövője? Persze egy elsőre még furcsának tűnő rendszerről beszélünk, és félő, hogy az idősebb generációk nehézségekbe is ütközhetnek, de ez csak megszokás és edukáció kérdése.

A fenntarthatóság és a higiénia most kéz a kézben járó hívószavak, nem csak a vendéglátás területén.

Külföldi start-upokról és sikeresen vizsgázott rendszerekről már tudunk (például: dines.co.uk, beaconstac.com, barpay.com, sevenrooms.com...) és a magyar piacra is megérkezett egy szereplő Globalmenu.hu néven. A honlap alapján egri, nyíregyházi, debreceni és miskolci éttermek már csatlakoztak a Globalmenühöz. Versenyben van még a Screbo, ami az éttermeken kívül szálláshelyek érintésmentes megoldásaival is foglalkozik.

Mennyire fog elterjedni ez a papíralaptól eltérő, érintésmentes megoldás? Most még nem tudjuk hová tenni, de pár év múlva elterjedtebb lesz vajon, mint az általános, megszokott étlapok használata? Benne van a pakliban, hogy teljesen digitálisra áll majd át az étlapok forgatása, vagy akár a rendelés is. A robotpincérekkel üzemeltetett egységekben nem hiszünk, mert szíven szúrja a vendéglátást, de az ésszerű és biztonságos innovációkat magunk is elismerjük.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram