Hirdetés
Hirdetés

A világhírű tonhal, aminek minden porcikája ehető: a Balfegó titkai

SZERZŐ: Pákozdi Nóra
2020. november 7.
Létezik egy tonhal, amit a lehető legfenntarthatóbb módon halásznak és kizárólag rendelésre lehet kapni belőle, pazarlásról szó sem lehet. Bemutatjuk a Balfegót, aminek legnagyobb tisztelője maga Martín Berasategui, Baszkföld legfontosabb séfje.
Hirdetés

Az egész a '80-as években kezdődött, mikor a Balfegó testvérek, Vincent és Pere fejéből kipattant az ötlet, hogy szeretnének kékúszójú tonhalakkal foglalkozni.Kifejezett, ivadék kortól nevelt halak helyett viszont egy hibrid megoldást választottak, mára pedig a Balfegó elismert prémium márkává vált, a világ számos országának éttermeibe érkeznek rendelésre egész halak.

Kizárólag felnőtt halak halászata

Hosszú az út, amíg a  tömör, vörös halhús a tányérokra érkezik, viszont szigorú sztenderdeket követnek. Május-június a halászati időszak a spanyol partoknál, a Baleár-szigetek környékén. Kizárólag 150 kilónál nehezebb, már felnőtt halakat fognak be, hogy aztán a 12-18 hónapig a cég saját tengeri farmján táplálják őket, egészen a levágásig. Kizárólag természetes táplálékukkal, makrélával, fattyúmakrélával és további jó minőségű kék halakkal etetik őket, hogy a lehető legtökéletesebb kondíciót érjék el. Akár 3 méteres hosszt és 600 kilót is elérhetik ezek a tonhalóriások.

Hirdetés

Védjegyük a stresszmentes Ikejime vágási mód

Minimum egy év után aztán vágásérettek lesznek, kizárólag rendelésre szállítják le a halakat, így semmi sem megy kárba, ráadásul a kékúszójú tonhal "nose-to-tail" alapanyag, minden porcikáját fel lehet használni. A vágás a japán Ikejime eljárással történik, ami egy akkurátus, gyors és kíméletesebb módszer.

Fotó: Balfegó

Egy villámgyors döféssel egy másodperc alatt elérik a hal kisagyát, így azonnal beáll az agyhalál. A tonhal nem érez semmit, így stresszmentesen pusztul el, ezáltal a húsát semmi sem károsítja (például ammónia, tejsav vagy hormonok), mi több, az Ikejime precizitása miatt még természetes "ízfokozó" is kerül a képletbe. Gyakorlatilag még umamisabb lesz a tonhal.

Fotó: Balfegó

QR-kódos tonhalak

A folyamat itt még nem ér véget, a levágott tonhalat állatorvosi elemzésnek vetik alá, és nemcsak azt ellenőrzik, hogy egészséges-e a hús, hanem azt is megmérik, hogy milyen arányban tartalmaz zsírt például. Ez az elemzés felkerül a QR kódra amely a szállítmányhoz jár. Itt bárki ellenőrizheti a példány adatait. A zsírtartalmon kívül az is, hogy merre fogták ki, mennyi időt tartózkodott a Balfegó medencéiben és hogy pontosan mikor vágták le.

Fotó: Budaörsi Halpiac

Azt unásig ismételik az egészséges életmód élharcosai, hogy mennyire fontos a halhús fogyasztása, hogy az Omega-3 zsírsavak ilyen formában juthatnak be a szervezetbe és hogy a koleszterinszintet is szép egyen súlyban tudja tartani a változatos, halakkal és tengeri herkentyűkkel támogatott étrend. A Balfegó tonhalak a speciális bánásmód és ellenőrzések miatt egészen biztosan nagyon táplálóak.

Martín Berasategui kedvence

Leggyakoribb felhasználási módjuk általában a japán sushik készítése, de bőven sokkal több izgalmat tartogat, mint a sashimi vagy a tonhaltatár. Amennyiben bizonyos hosszúságú érlelést kap, a prémium minőségű marhahúshoz hasonló textúrát, minőséget és kiemelkedő ízélményt kínál.

A Balfegó gyönyörű tonhalainak nagykövete Martín Berasategui, három Michelin-csillagos baszk séflegenda, aki élen jár a hal nose-to-tail feldolgozásában.
Fotó: Balfegó

 

A gigantikus tonhalak legfinomabb részei:

 • pofa — Hosszabb időre van szükség az elkészítéséhez, hogy kellően porhanyós legyen. Egybe sütve és ragukban, curryben is ngyszerű.
 • morrillo — A tonhal "homloka", vagyis fejhús, amit Andalúziában morrillo-nak hívnak. Zsírban gazdag, a konzervek legjobb alapanyaga.
 • gallér — Avagy a nyakrész, ami elválasztja a fejet a törzstől. Rosban gazdag, de zsírszegény, hosszú készítést igényel.
 • hasaalja, vagy toro — A kékúszójú tonhal legfinomabb része. Rózsaszín és márványos. Olyan, mintha kereszteznénk a legfinomab Iberico sonkát és az omlós, szuper minőségű sertés hasaalját. Nyersen és sütve is kiváló.
  Gyönyörű hasaalja Fotó Balfegó
 • hátszín — Értékes rész, leginkább a sushik, sashimik, tatárok alapanyaga.
 • Nakaochi — A bontás (ronqueo) során látható, hogy a halcsonton sok értékes hús marad, de ezt is felhasználják, kikanalazzák onnan.
 • toka — A tonhal áll-része, amit a baszkok kokotxa-nak hívnak. Szaftos, márványos rész.
 • csontvelő — 2003-ban az El Bulli-ban, Ferran Adriá három Michelin-csillagos séf, a molekuláris gasztronómia pápája használta fel először a kékúszójú Balfegó tonhal csontvelőjét és hamar további receptúrákat jegyzett le a különös textúrájú velővel.
  Fotó: Balfegó

A legautentikusabb hely a világhírű halhús kóstolására a Tunateca Balfegó, Barcelonában, de számos itthoni példa volt már rá, hogy akár közönség előtt is bontottak ilyen halat. A Budaörsi Halpiac már többször rendezett speciális lakomákat ezen világklasszis tonhal főszereplésével.

Fotó: Balfegó
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram