Hirdetés
Hirdetés

A világ palacsintái: pancake, poffertjes, crêpe, blini, okonomiyaki és a többi finomság

SZERZŐ: Pákozdi Nóra
2020. november 13.
Megszámlálhatatlanul sokféle palacsinta-jellegű édes és sós étel készül a világ konyháiban. Nekünk a kakaós, a túrós és a Gundel a vasárnapi favorit, míg a franciák az utcán eszik, a japánok pedig káposztásan. A frissen sült tésztáknak párja nincs, ezért aligha ismerünk olyan nemzetet, ahol ne lenne jelen a palacsinta.
Hirdetés
Crêpe — Franciaország

A crêpe a breton tengerpartról terjedt el egész Franciaországban. Édes változatai búzaliszttel készülnek és hasonló töltelékeket kapnak, mint nálunk. Maga a tészta egészen vékony és könnyen hajtogatható, szeretik az utcán fogyasztani, praktikus formában. Deszertként a Crêpe Suzette a nemzeti kedvenc, gazdagon locsolva Grand Marnier, vagy Cointreau narancslikőrökkel. A sós verziók sokszor készülnek hajdinalisztből, vagy fele-fele arányban, de ne keverjük össze a galette-tel.

Pancake — Amerikai Egyesült Államok

Vastag és párnás, a sütőpornak köszönhetően. Az amerikai gyerekek kedvenc reggelije körülbelül tenyérnyi méretű tésztakorong, amit rendszerint egymásra halmoznak és a tetejüket rétegelik lekvárral, mogyorókrémmel, mogyoróvajjal, vagy juharsziruppal és vajjal. A tésztába sűrűn kerülnek gyümölcsök is, mint például az áfonya vagy a banán. Itt nem áll meg az édesség tuningolása, gyakorlatilag bármilyen mennyiségű csokoládét, habot, szirupot elbírnak. A haladók a juharszirup-vaj kombináció mellé még ropogós bacont is fogyasztanak.

Poffertjes — Hollandia

Apró, nagyon édes és a hollandok annyira kedvelik, hogy saját masinát is gyártanak a készítéséhez. A poffertjes kedves street food az országban, ugyanolyan papírcsákókban kínálják, mint a sült burgonyát. Tésztájába kerül egy kis élesztő is, hogy könnyedebbé váljon. Rendszerint porcukorral hintik és egy kis lágy vaj kerülhet rá, még forró állapotában.

Baghrir — Marokkó

A marokkói baghrir szivacsosabb jellegű tészta, levegősségét pedig az élesztő és a sütőpor kettőse adja. Furcsa lehet, hogy mindkettő kerül bele, de ők így készítik az édességet, mi több, búzadarát is kevernek hozzá. Fontos, hogy minimum fél órát pihenjen a tészta, így lesz igazán lyukacsos. Erre pedig azért van szükség, mert a vaj és a méz így ül meg igazán jól a "szivacs" szerkezetében. Narancsvirágvízzel és magvakkal szórva is népszerű.

Blini - Oroszország, Ukrajna

Kaviár és krémes smetana teszi a blinit cári eledellé, holott egy egyszerű, kelesztett tésztáról beszélünk. Édesen is fogyasztják, de mégis a kaviáros, esetleg lazacos változatok a legfinomabbak. A blini is készülhet vegyesen búza-hajdina liszttel. Reggelire, ebédre, vacsorára... pezsgővel, kvásszal.

Okonomiyaki — Japán

A japán konyhaművészetben sokszor találkozunk a yaki kifejezéssel (például: yakitori, yakisoba...), ami sütést, grillezést jelent. Gondolhatnánk, hogy az okonomi talán a tésztafélét jelöli, de igazából azt fejezi ki: amit csak akarsz. Tehát süsd meg, amit csak jónak látsz! Régiónként változik a japán palacsinta, mind összetevőit, mind a feltéteket tekintve. Számos olyan éttermet üzemeltetnek, ahol a vendég állíthatja össze a saját okonomiyakiját, zöldségekkel, hússal, hallal, gazdagabban, mint bármely palacsintát.

Bánh Xèo és Bánh khọt — Vietnám

Nem hiába rajongunk a vietnámi konyháért: ízgazdag, telt és legalább annyira csodás a nemzeti levesük, mint a mi saját húslevesünk. Édesen és sósan is készítenek palacsintát, két különböző névvel és eljárással. A bánh tortát, tésztát is jelent, a szendvicsüket is így szólítják. A xèo sós, rizslisztből, kurkumából és kókusztejből készített variáció, amit előszeretettel szórnak meg metélőhagymával, korianderrel és belülre húsos-rákos ragut kennek. A khọt nincs összehajtva, apró blini-méretű palacsintákra gondoljunk, szintén rizslisztből.  Serpenyő helyett a hollandokéhoz hasonló vas formában is süthetik, rákot, zöldfűszereket, halszószt tesznek rá.

Pannekoek — Dél-Afrika

A felsorolás legmeglepőbb darabja talán a messzi, afrikai pannekoek, mert kísértetiesen hasonlít a mi palacsintánkra. Receptúrája és az egyik legkedveltebb töltelékük is ismerős lehet. Igaz, eredetileg holland-belga vidékről származik, de a töltelék Dél-Afrikában lett népszerű: ők is cukrozott fahéjjal, ugyanúgy, feltekerve fogyasztják, mint mi. Az édes tésztára azért egy kis citromot is facsarnak, lazításképp. Igazi családi kedvenc, frissen fogyasztják és az esős-moszkítós időszakokat vészelik át pannekoek sütéssel.

Pesara dosa — India

Sokkal egészségesebb, mint a fehérlisztes palacsinta, Indiában a legkedveltebb reggeli változat mungóbabból készül. A tészta titka, hogy 8-10 órát állni hagyják. Jusson ez eszünkbe, egy augusztusi ebédidőben a Balaton parton, ha sokallanánk a várakozást az ízes és dejós (!) palacsintára. A pesara dosa tésztájába gyakran kerül köménymag, csili, hagyma, gyömbér is. Tamarindban gazdag, gyömbéres-mangós, kókuszos chutney dukál hozzá.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram