Hirdetés
Hirdetés

A világ legnagyobb Michelin-csillag halmozója a házias olasz ízekben látja a sikert

SZERZŐ: DG
2020. október 14.
Enrico Bartolini megnyitotta második hongkongi éttermét, ami fontos üzenetet hordoz.
Hirdetés

A toszkán származású Enrico Bartolini mindössze 29 éves volt amikor megkapta az első Michelin-csillagát, 33 amikor érkezett a második is.

Bizonyára 2016 volt a kedvenc éve: a L'espresso három séfsapkával, a Gambero Rosso három villával jutalmazta munkásságát és még ebben az évben egyszerre négy Michelin-csillaggal méltatták három éttermét.
Enrico Bartolini a Spiga konyháján Fotó: Spiga Hongkong

Kettőt kapott a milánói Mudec (mára már háromcsillagos, ő hozta vissza a három csillagot Milánóba), egyet a bergamói Casual és egyet a Castiglione della Pescaia-ban található La Trattoria. Bartolini tehát fiatal kora ellenére már elérte a legtöbb elismerést, amire egy séf vágyhat, ő a legtöbb csillagot birtokló olasz séf.

2020 októberében megnyitott a La Fiamma

Olaszországban összesen hat étterme van, de executive-ként részt vesz egy dubaji étterem életében is. 2016-ban Hongkong-ban nyitotta meg a Spiga-t, ami házias olasz tematikára épült. 2020 októberében egy újabb étteremet írhat be az önéletrajzába Bartolini: megérkezett a La Fiamma, a hongkongi Peak Galleria bevásárló- és szabadidős centrumba.

A La Fiamma enteriőrje Fotó: La Fiamma

A La Fiamma otthonos olaszos ízeket kíván megjeleníteni, de némi mediterrán ihletést is kapott, ami nemcsak a tányérokon, hanem a dizájnban is megjelenik: kicsit portugálos a stílus. És hogy mivel szeretné elvarázsolni Enrico Bartolini ezt a hétmilliós metropoliszt? Csupa olyan házias olasz ízzel, amire se európai, se amerikai, se ázsiai ember nem mond nemet.

A La Fiamma látványkonyhája Fotó: La Fiamma

Az első étlapjukon olyan klasszikusok kaptak helyet, mint a piemonti tatár, a parmigiana di melanzane (rakott, padlizsános fogás), a minestrone, a fusilli cacio e pepe, a risotto ai porcini, vagy desszertként a panna cotta, a cannoli és a tiramisú. Természetesen a pizza is belefér, nápolyi verziókat sütnek: a marinara, a diavola és a quattro formaggi is felkerült az étlapra. Ennél sallangmentesebb és őszintébb ételsort el sem tudnánk képzelni, ha már olasz étteremről beszélünk. És épp ezért fontos az üzenete.

Fotó: La Fiamma

Hongkong a világ egyik legmodernebb helye, amiről mi még csak álmodhatunk, ott már múlt időben beszélnek róla. Gasztronómiailag is diktálja a trendeket, élen jár.

A La Fiamma tatárja Fotó: La Fiamma
Összesen 49 egy Michelin-csillagos, 11 két Michelin-csillagos és 7 három Michelin-csillagos helye van és az egy négyzetkilométerre eső Bib Gourmand minősítésű street food helyek száma is igen magas.

Mi több, egyszerűbb ételbár is kapott már csillagot Hongkong-ban (például: a Yat Lok kantoni ételbár).

Fotó: La Fiamma
Ha egy Enrico Bartolini nemes egyszerűséggel házias olasz éttermet nyit Hongkong-ban, az elgondolkodtató. Arról mesél, hogy van igény az ilyesféle kényelmi ételekre, modern formában.

Hogy a csúcsgasztronómia szigorú keretrendszerén kívül is lehet sikeres egy elismert séf, éttermi koncepció, vagy nemzeti konyha. Sülhet a pizza, főhet a tészta is, modern technológiákkal, értő kezekben.

Kár lenne persze naivan csupán a gasztronómiai értéket vizsgálni, az üzleti megközelítés sem elhanyagolható, de a mondanivalón nem változtat. 2020-ban, a még kiismerhetetlen járvány idején a világ egyik legfejlettebb városállamában olasz kényelmi ételekkel foglalkozó éttermet nyitott a hazájában legtöbb Michelin-csillaggal rendelkező séftehetség.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram