Hirdetés
Hirdetés

A világ legjobb piacai

SZERZŐ: Jókuti András
2012. január 15.
a TOP100 rovat
támogatója
A leginkább autentikus konyhát mindenhol a piacokon lehet utolérni, ahol állva, guggolva, földön vagy kis hokedliken ülve bepillantást nyerhetünk a nép igazi ételei és szokásai közé.
Hirdetés

A leginkább autentikus konyhát mindenhol a piacokon lehet utolérni, ahol állva, guggolva, földön vagy kis hokedliken ülve bepillantást nyerhetünk a nép igazi ételei és szokásai közé.
Tsukiji Halpiac, Tokió, Japán
A legnagyobb attrakcióhoz, a tonhalárveréshez ugyan hajnalban kell kelni, de később is lenyűgöző a pedáns japán világtól merőben elütő nagykereskedelmi piac kaotikus forgataga. A tengerek szinte összes élőlénye kapható itt minden színben és méretben.
Kihagyhatatlan: szusi vagy szasimi a piac külső részén.
Kadiköy, Isztambul, Törökország
Az ázsiai oldal piaca tulajdonképpen csak néhány utca, de ezen a kis területen is rengeteg különlegesség kóstolható a sült birkafejtől a frissen pirított csicseriborsóig. Szuvenírként fűszerek, szárított – tölteni való – paprika és padlizsán a favorit.
Kihagyhatatlan: fűszeres rizzsel töltött kagyló.
Les Halles, Lyon, Franciaország
A város gasztronómiai „védőszentjéről”, Paul Bocuse-ről elnevezett piac egy elegáns vásárcsarnok, ahol a szakma nagyágyúi, hentesek, sajtosok és cukrászok kínálják – cseppet sem olcsó – kiváló minőségű termékeiket.
Kihagyhatatlan: friss osztriga, rántott pacal, macaron.
Ben Thanh, Saigon, Vietnám
A húsáruk prezentálása európai HACCP-hez szokott ízlésnek ugyan kissé rendhagyónak tűnhet, de a friss gyümölcsök és zöldségek sokszínűsége hamar elfeledteti az esetenként bizarr látványt. Az egzotikus gyümölcsök és zöldfűszerek között nem lesz könnyű eligazodni szakértő segítség nélkül.
Kihagyhatatlan: haléttermek a piac körül, pho leves.
Boqueria, Barcelona, Spanyolország
A katalán főváros gasztronómiai sokszínűségéből is kiemelkedik a közvetlenül a La Rambláról nyíló fantasztikus piac. A tenger gyümölcsei legalább olyan fontos szerepet kapnak, mint a zöldségek, gyümölcsök és hentesáruk, a színhúsoktól a belsőségekig.
Kihagyhatatlan: ebédmenü a Kiosko Universalnál.
Borough Market, London, Nagy-Britannia
Brit őstermelők veszik fel a versenyt a nemzetközi, esetenként egzotikus mezőny legjobbjaival. A hétvégi nagybevásárlás legalább olyan jól elintézhető itt, mint egy komplett ebéd: wonton, kenguruburger, thai zöld curry és hozzá cider.
Kihagyhatatlan: friss almalé és grillhúsok.
Dzsema el Fna, Marrákes, Marokkó
A város talán legfontosabb látnivalójánál alkonyatkor indul be az élet, a standokon a tenger gyümölcsei és bármi, ami grillezhető. A finom ételek mellett egyszerre színház és cirkusz is, a karavánszerájok világát idéző forgatagával, kígyóbűvölőkkel, mesemondókkal.
Kihagyhatatlan: narancslé, bárányagyvelő és egy jó kávé.
Naschmarkt, Bécs, Ausztria
A bécsi elit számára is vonzó hely, ahol zöldség, gyümölcs, halak és húsok is elérhetők, de kávézók, büfék és éttermek is szép számmal akadnak. A kínálat teljesen nemzetközi, legalább annyi török árus van, mint osztrák vagy ázsiai. Szombatonként még egy hatalmas bolhapiaccal is kiegészül.
Kihagyhatatlan: Friss roast beef fehér borral Urbaneknél, osztriga. Umarnál.
Oaxaca, Mexico, Mexikó
A tradicionális színes és ízes mexikói finomságok mellett a legmegkapóbb látványt az igazi bátorságpróbát jelentő bizarr snackek jelentik. Állítólag sehol sem készítik ilyen jól a sült szöcskét és a grillezett hernyókat.
Kihagyhatatlan: csokoládé.
Temple Street, Hongkong
A bolhapiacra emlékeztető éjszakai piacon a hihetetlen változatos kacatok és hamisított márkák helyett az igazi figyelmet a kifőzdék és büfék érdemlik. Igazi utcai ételek óriási változatosságban, néha kissé bizarr összetevőkkel.
Kihagyhatatlan: dim sum, gőzölt töltött tésztabatyuk.
Union Square Market, New York, USA
A város szívében heti négy alkalommal működő őstermelői piacot 1976-ban alapították, és azóta egyre fontosabb szerepet tölt be. Ma már hetente 140 termelő kínálja áruját, a kiváló minőségű juharsziruptól a friss halakig.
Kihagyhatatlan: juharszirup, méz

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram