Hirdetés
Hirdetés

A világ legjobb piacai street food szempontból

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2015. május 25.
a TOP100 rovat
támogatója
Piacon enni régi gyakorlat. Gyors, személyes és megbízható módja az étkezésnek. Mintha az ételek, melyeknek illata a standhoz csalt, sokszor jobban esnének kordéról, alkalmi asztalról vagy kioszkból, mint elegáns étteremben rendelve.
Hirdetés
Mercado de San Miguel - Madrid, Spanyolország
A látványnak is elsőrangú, századfordulós madridi piac épp, hogy végleg el nem tűnt a süllyesztőben. Civilek egy csoportja sürgette a felújítását és ezzel együtt új koncepciót dolgoztak ki. A 33 üzletben nemcsak válogatni lehet a kiváló minőségű áruk közt, hanem akár kóstolgatni vagy éppen osztrigázni egy pohár pezsgővel olvasgatás közben a könyvtárban – mert az is van a piac területén.
Mahane Yehuda - fotó: flickr.com/R Germán K

Mahane Yehuda - fotó: flickr.com/R Germán K


Mahane Yehuda - Jeruzsálem, Izrael
A Mahane Yehuda szuk a legnagyobb jeruzsálemi piac, a történelmi városfalakon belül található, zegzugos utcácskáit szinte biztosan minden idelátogató felkeresi. Az eredetileg nyitott piac 250 üzletnek ad helyet, körülötte jemeni pékségek, kávézók és éttermek, aszalvány, mag, savanyúság és gyümölcsléárusok örvendeztetik a helyieket és a turistákat. A falafelről tudható, hogy az ország nem hivatalos nemzeti étele. A sabich, vagyis pita sült padlizsánnal, tojással, savanyúsággal, káposztával töltve eredetileg Irakból érkezett, de gyorsan asszimilálódott. A Marzipan Bakeryben kötelező megállni és megkóstolni a csokis rugelachot. Csütörtökön és pénteken nagy a zsúfoltság, szombatra a piac nagy része kiürül, de néhány kávézó és étterem ekkor is nyitva tart.
Ferry Plaza Farmers Market - San Francisco, USA
Ha leckét szeretnénk kapni a fenntartható mezőgazdaságból, látogassunk el a hetente háromszor nyitva tartó, egykori kompépületbe. A piac működtetői az egészséges, minőségi alapanyagok és kézműves élelmiszerek hívei, a piac pedig egyike az USA legjobb agoráinak, ahol nemcsak nézelődni, enni és vásárolni lehet, szombatonként találkozhatnak San Francisco legnevesebb séfjeivel, részt venni főzőkurzusokon, szervezett piacsétán, érdekes vitákon és előadásokon a mezőgazdaságról és a fenntarthatóságról.

Organic Market
 - Mumbai, India

Mumbai egyike a legjobb street evőhelyeknek, kerületenként legalább egy fantasztikus piaccal, melyekben az a legjobb, hogy egy fedél alá hozza Pandzsáb, Dél-India, Maharashtra és a fantasztikus Gudzsarát ételeit, és nevetségesen alacsony áron kínálja őket. Szombatonként egyre többen látogatják Mumbai első biopiacát, melynek nyitó piacnapján az árusok minden portékát eladtak az utolsó szemig. Az általános indiai utcai őrület után ez a piac a nyugalom szigete, remek organikus ételekkel és italokkal.

Noordermarkt - fotó: flickr.com/Kotomi

Noordermarkt - fotó: flickr.com/Kotomi


Cours Saleya - Nizza, Franciaország
Ez a kimondottan kellemes, termelői, kézműves és virágpiac annyira zsúfolt szokott lenni, hogy tanácsos reggel 6 körül érkeznie annak, aki nemcsak vásárolni, kóstolni, hanem fotózni is szeretne. Minden szezonnak megvan a maga kedvence, Carpentrasból narancs és eper, Provence-ból füge és szőlő érkezik. Az árak mindenhol egyformák, az áruk minősége különlegesen jó.
Noordermarkt Organic Farmers Market - Amszterdam, Hollandia
Amszterdam legmenőbb, legizgalmasabb negyede a Joordan, ahol korábban hippik, mostanában inkább művészek, fiatal értelmiségiek élnek. Központja a végtelen hangulatos Noordermarkt, melynek piaca kötelező látnivaló annak, akit érdekel a gasztronómia. Minden áru organikus, a kenyértől a csokoládéig, a készen kapható ételek, sütemények mellé pedig sokszor kedvességből jár a recept is. A sarki kávézóban, a Winkelben kapható Amszterdam legendás almás pitéje, a piac utcájának elején hívogat az Il Mattarello olasz lakásétterem, és ha végigkarikázunk a Rosengrachton, az Anna Frank-házzal majdnem szemben, Tom Ensing zöldség- és gyümölcsboltjában minden reggel 25-30 fajta street foodot, salátát és levest készít a bájos Pim, a tulaj thai felesége.

Central Market
 - Kuala Lumpur, Malájzia

Amikor a régi és az új összeér. A Central Market 1888-ban már „wet market” volt, vagyis vizes piacként működött. Az Ázsiában oly jellemző wet marketek tele vannak tócsákkal, mert az áruk frissen tartásához rengeteg vizet használnak. Nehéz felfogni, hogy pár évtizede bontásra ítélték a gyönyörű épületet. Összefogással felújították, megtartva art deco elemeit, és ma kézműves termékeknek, éttermeknek, csokiboltnak, kulturális előadásoknak és bemutatóknak ad helyet. Szép és kellemes turistaprogram, de aki autentikus vizespiac-élményre vágyik, az a hétköznapi Chow Kitet keresse.

La Vucciria - Palermo, Olaszország
Mi lehet élőbb és izgalmasabb egy dél-olasz piacnál? Mindenkinek, aki a hasát szereti, kötelezővé tennénk a piaclátgatást Palermo nem túl elegáns negyedében. Itt rá fogunk jönni, hogy Szicíliában a főzést komolyan veszik. Erre utal a piac felé vezető utca edénykínálata, ahol a bödönök méreteiből arra következtethetünk: a nagycsalád itt létező fogalom. Pékségek, faszénen sült húsok, forró olaj és fűszernövények szaga keveredik a barátságos zajjal, néha harsogó zenével. Érdemes reggel 10 előtt érkezni, hogy elkerüljük a zsibbasztó tömeget.


Kauppatori - fotó: yleiskaava.fi

Kauppatori - fotó: yleiskaava.fi


Maja piac - Chichicastelango, Guatemala

Ha éppen nem torlaszolja el az utat egy kőomlás vagy viszi el a város felét egy sárlavina, akkor MOST el is kellene indulni ebbe a városba, nehogy túl késő legyen. A világ egyik utolsó eredeti, indián piaca, ahol nem a turisták kedvéért rakják reggelente halomba a banánt az elképesztő színes viseletbe öltözött asszonyok. Nagyon kevés hasonló lehet, és ha így megy tovább, akkor itt is az történik majd, mint Tibetben: eltűnik, megszűnik eredetisége és csak a National Geographic felvételein látható.

Kauppatori - Helsinki, Finnország

Helsinki szabadtéri piacai nem hozzák a mediterrán pezsgést, de nagyon szép keresztmetszetét nyújtják a nyelvrokonok és az anyatermészet bensőséges kapcsolatának. A piacteret nyáron teraszok övezik, telente fűtött kávézósátor várja a didergőket. A holland gyakorlathoz hasonlóan itt is a piac közelében lehet a legjobb pitét kapni, a laktató, hagymával-hússal-rizzsel töltött lihapiirakkát.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram