Hirdetés
Hirdetés

A világ legjobb női séfjének karriertanácsai – nem csak nőknek

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2019. október 21.
Mit jelent a hétköznapokban a világ legjobb női séfjének lenni? Mit kezdjen a kitüntető cím által rámért felelősséggel valaki, akinek hozzá hasonlóan fiatal nőként kell helyt állni egy nem túl nőies szakmában? 
Hirdetés

Daniela Soto-Innes idén a The World's 50 Best Restaurants megmérettetésen a Best Female Chef, azaz a Legjobb Női Séf címet nyerte el nem több, mint 28 esztendős korában. Az általa vezetett New York-i Cosme étterem a modern mexikói konyha jegyében idén ugyanezen világranglistának a 25. helyén végzett.

Karriertanácsairól hallván azt gondolhatjuk, hogy az iparági kihívásokkal kapcsolatban osztja meg velünk gondolatait, Soto-Innes azonban máshonnan indít, amikor arról beszél, hogyan kezeli a sikereket és kudarcokat, és a népszerűséggel járó felelősséget. Befelé figyel – és belülről indít. 

Daniela Soto-Innes és a Cosme étterem csapatának szerviz előtti bemelegítése (Kép forrása: www.theworlds50best.com)

Egy percig sem tagadja, hogy a munkája során sokszor szembesül nehéz döntésekkel. Tudatosan átgondolta, mi szükséges a siker egészséges módon való kezeléséhez – és a kudarcéhoz is, mert időnként abból is kijut. 

„Történhetett jó vagy rossz, az eddigi pályafutásom során gyakran feltettem magamnak ezeket a kérdéseket:
Ki is vagyok én valójában?
Illeszkedik az alapértékeimhez mindaz, amit csinálok?
Mit szükséges tennem, hogy boldog ember legyek?
Az előttem álló feladat hozzá fog segíteni ehhez? 

Néhány összefüggésre rájöttem: leginkább azzal kapcsolatban, hogy ki is vagyok én valójában?

Nem a sikereim és nem is a kudarcaim határoznak meg. Jó vezetővé válni egyben azt is jelenti, hogy az élet kiugró eseményeihez tudunk némi távolságtartással viszonyulni. Sokan kétségbeesnek, ha a karrerjük kezdeti szakaszában hibákat követnek el. Bár ezekből a hibákból sokat lehet tanulni, alapvetően nem a győzelmeink és vereségeink rajzolják meg a rólunk alkotott képet.

A séf és a taco / Daniela Soto-Innes (Kép forrása: www.theworlds50best.com)

Vezetőként a döntési helyzetekben nagy rajtunk a nyomás. Nem csak azért, mert egy csapatot  kormányozni időnként konfliktusos, nem csak amiatt, mert egyébként is nagy rajtunk a tulajdonosi elvárások támasztotta felelősség súlya, hanem azért is, mert sok esetben nincs egyetlen, jól látható, egyértelműen helyes megoldás. A legfontosabb ilyenkor, hogy arra a kérdésre tudjuk a választ, kik is vagyunk, mik az alapvető értékek számunkra, és mit is képviselünk valójában.”

Mintha egy Hamlet-előadás összegzését hallanánk. Soto-Innes intelmei az önazonosságról szólnak. 

A Shakespeare-rajongók kívülről fújják Polonius búcsúzó sorait:

„...Mindenek fölött
Légy hű magadhoz: így mint napra éj,
Következik, hogy ál máshoz se léssz...”

Ismerje meg az ifjú séf karrierjét közelebbről is!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram