A világ leghíresebb szakácsa, aki majdnem focizni ment - A Gordon Ramsay sztori

SZERZŐ: Király Márton
2022. október 3.
a Lounge rovat
támogatója a
Michelin-csillagot továbbra sem osztogatnak tévés szereplésért, és TikTok-videókat sem értékel még a kalauz. Ramsay karaktere megosztó, és megkerülhetetlen, de a jelenség mögött hihetetlen szakmai tudás, tapasztalat, újító gondolatok, víziók és sikeres vállalkozói tudás is áll.
Hirdetés

Az emberek szeretik, az emberek gyűlölik, de lehetetlen nem tisztelni őt - a séfként és vendéglősként szerzett eredményeiért, rendíthetetlen perfekcionizmusáért, megfellebbezhetetlen elszántságáért és a karrierjének üstökösszerű emelkedéséért. Gordon Ramsay a világ legkompromisszumképtelenebb televíziós séfjeként robbant be a köztudatba, akinek fanyar a természete, és elvárásainak kizárólag a legmagasabb minőség felel meg. Gordon Ramsay 1966. november 8-án született a skóciai Glasgow közelében, de Shakespeare szülőhelyén, az angliai Stratford-upon-Avonban nőtt fel, miután a család ide költözött.

Ramsay története szinte mitikus sikertörténet, hiszen hátrányos helyzetű gyermekből a világ egyik legismertebb és legelismertebb séfjévé vált, több Michelin-csillagos étterem is található az általa működtetettek között. A séf mára mémmé vált, káromkodásokkal teli, diktatórikus konyhai vezetési stílusa először 1999-ben került a brit televízió képernyőjére a Ramsay's Boiling Point című minisorozattal, de az ide vezető út nem volt könnyű. Ramsay apja alkoholista volt, testvére heroinfüggő, és gyermekkorában 17 különböző iskola között ingázott. Féktelen ambíciója azonban a jobb élethez vezető útra vezette.

A kitörés lehetőségét először a profi sportolói karrierben, a labdarúgásban látta meg. Ramsay 15 évesen csatlakozott a Glasgow Rangers nevű profi klubhoz, de sportolói pályafutása félbeszakadt. Súlyos térdsérülést szenvedett, ami miatt nem tudott többé játszani. Kénytelen volt új pályát keresni, ezért visszament az iskolába, hogy szállodai menedzsmentet és vendéglátást tanuljon. Az, hogy éppen erre az ágazatra esett a választása, az Ramsay állítása szerint "teljesen véletlen volt".

Fotó: facebook.com

Az iskola befejezése után Ramsay munkába is állt, konyhákon dolgozott, ám a munka ekkor még nem jelentett igazi hivatást számára. A sorsdöntő inspiráció 1988-ban érte, amikor egy magazint lapozgatva felfedezte Marco Pierre White séfet, az akkori Nagy-Britannia egyik legmenőbb szakácsát. Az olvasottak, a séf munkássága óriási hatással voltak rá. Ekkor határozta el, hogy White-nak fog dolgozni, még akkor is, ha addigi konyhai tapasztalatai nem igazán voltak komolyak. Hogy mindenképpen lehetőséget kapjon, Ramsay kissé felturbózta önéletrajzát és eltúlozta a tapasztaltságát, és sikeresen meggyőzte a csúcsszakácsot, hogy vegye fel, adjon neki lehetőséget.

Fotó: facebook.com

Ezzel új korszak vette kezdetét Ramsay életében, és egy olyan tanulóidőszak, amely az új ételek és technikák, a fine dining és a konyhai magaskultúra felé irányította őt. A tanítómester személyében Ramsay egyszerre kapott maga mellé mentort és riválist, aki addig hajtotta őt, amíg az ifjú tehetség a lehető legtöbbet ki tudta hozni magából. Ramsey a kezdeti sokk után hamar felvette a ritmust, és nagyon keményen dolgozni kezdett.

Miután úgy érezte, megtalálta élete hivatását új célt tűzött ki maga elé. Innentől a Michelin-csillag lebegett a szeme előtt.

Ramsay-nek nem kellett sokáig várnia, hogy új álma megvalósításához lehetőséget kapjon. Miután néhány évig Michelin-csillagos éttermeket vezető séfek, úgy mint White, Albert Roux, Guy Savoy és Joël Robuchon irányítása alatt dolgozott, megkapta élete első vezető pozícióját. A londoni Aubergine séfje lett, amely alig több mint egy év alatt kiérdemelte első csillagát azt követően, hogy Ramsay került a konyha élére. Miután az Aubergine 1997-ben megkapta a második csillagot is, a séf úgy érezte, hogy megérett az idő egy újabb fontos karrierdöntésre.

Saját lábára állt, és 1998-ban a Restaurant Gordon Ramsay megnyitotta kapuit. A döntés kockázatosnak, ám sikeresnek is bizonyult, hiszen a Restaurant Gordon Ramsay néhány rövid év alatt  kiérdemelte a legmagasabb elismerést - 3 Michelin-csillagot -, így Ramsay lett az első skót séf, akinek ez a bravúr sikerült.

Fotó: www.gordonramsayrestaurants.com

Ezután éttermek nyitása és sikerek sorozata következett a séf számára, valamint televíziós karrierje is ekkor indult el.  Ez a pályafutás a mindenki által ismert Hell's Kitchen és a Gordon Ramsay's Kitchen Nightmares című ikonikus sikersorozatokban csúcsosodott ki, amelyeknek külön brit és amerikai változata is készült, rengeteg mondata pedig mémmé és szállóigévé vált. A sorozatok Ramsay személyiségének és vezetői stílusának szélsőségeit mutatták be: harsány, trágár és szigorú, de időnként őszinte és gyengédszívű is. Maga Ramsay úgy jellemezte a sikeres csúcsszakácsot, mint „rendkívül koncentrált kontrollmániást", véleménye szerint ez kell ahhoz, hogy valaki megállja a helyét a konyhai világban. Ez a harsány külsőségeken túl elsősorban a maximalizmust, a komolyan vett precizitást, a megalkudni nem tudást és a tökéletességre való örök törekvést jelentette, e tulajdonságokat pedig nem csak megkövetelte, de el is várta minden egyes versenyzőjétől.

Fotó: https://www.gordonramsay.com

Ez a rengeteg elvárás, párosulva Ramsay pimasz és agresszív kommunikációs stílusával, gyakran könnyekre fakasztotta versenyzőit, de ez tette őt nemzetközi tévésztárrá is, akit a nézők hétről hétre azért néztek, hogy megtudják, mit fog legközelebb tálalni. És nem utolsó sorban a drámára is kíváncsiak voltak.

A kérdés persze felmerül, mennyi volt ebből a valóság, és mi volt az, ami csak pusztán a magasabb nézettséget szolgálta, de annyi biztos, hogy ha ez is emelte Ramsay-t a köztudatba, a séfnek minden joga meg lenne ahhoz, hogy a legmagasabb szinten tartsák számon még akkor is, ha a tévés karrierjét és felvett manírjait nem nézzük. Ramsay remekül játssza ezt a magának és a világnak kitalált séfkaraktert. Gyakran szerepel a közösségi médiában, ahol reagál különböző amatőr szakácsok főzését bemutató videókra, természetesen saját, jellegzetesen szabadszájú stílusában. Ugyanígy rengeteg videó szól arról, ahogy más séfek Ramsay főzését, stílusát, mémmé vált mondásait kritizálják, parodizálják. De ez csak a cirkusz, a füst a láng körül, ami mögé ha betekintünk, felsejlik előttünk a 21. század egyik legfontosabb, legmeghatározóbb és legtehetségesebb szakácsának képe.

Mert Michelin-csillagot továbbra sem osztogatnak tévés szereplésért, és TikTok-videókat sem értékel még a kalauz. Ramsay karaktere megosztó, és megkerülhetetlen, de a jelenség mögött hihetetlen szakmai tudás, tapasztalat, újító gondolatok, víziók és sikeres vállalkozói tudás is áll.

Gordon Ramsay / Fotó: Facebook

Gordon Ramsay séf, étteremtulajdonos, televíziós személyiség és író, aki több tucatnyi éttermet nyitott több kontinensen, köztük a Restaurant Gordon Ramsay, a Gordon Ramsay at The London, a Pétrus, a Maze és a Savoy Grill éttermeket, ezek közül rengeteg birtokol akár több Michelin-csillagot is.

Nemrég adtunk hírt Dubai egyik legújabb ékkövéről, az Atlantis Royal Resort éttermei közül is Ramsay nevéhez tartozik az egyik. A fickó F-fel ugyanis korántsem dől hátra, hogy jól megérdemelt sikereiben gyönyörködjön. Ramsay folyamatosan dolgozik, és ha nem éppen legújabb tévésorozatát forgatja, akkor új éttermek megnyitásán, régi éttermek megtartásán, szakmai és otthoni szakácskönyvek kiadásán, különleges karácsonyi videórecepteken munkálkodik, mindannyiunk örömére.

Forrás:

1

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram