Hirdetés
Hirdetés

A világ leghíresebb főzőiskolái — Le Cordon Bleu

SZERZŐ: diningguide
2020. szeptember 9.
Elhatároztuk, hogy bemutatjuk a világ leghíresebb főzőiskoláit. A sort egy 120 éve sikeres és elismert francia intézménnyel kezdjük.
Hirdetés

Ha nincs a francia autógumi márka, akkor nincs Michelin-csillag sem, a Le Cordon Bleu története pedig sosem kezdődött volna el, ha nincs a La cuisinière Le Cordon Bleu magazin, a századforduló előtti Franciaországban. Ez egy kifejezetten gasztronómiával foglalkozó hetilap volt, Miss Marthe Distel gondozásában. 1895-ben több mint húszezren olvasták a lapot, Distel pedig kitalálta, hogy a lelkes amatőröknek indít egy főzőtanfolyamot.

Mára húsz ország, harmincöt intézményében évi húszezer tanuló végez kék szalagos szakácsként, cukrászként, vagy a bor és menedzsment szakon. A Le Cordon Bleu konyhaművészeti menedzser szakot is indít mindazoknak, akik a séfkabát helyett az vendéglátás szervezésére esküdnének fel.

Rengeteg szóbeszéd terjeng arról, hogy mennyire bonyolult a bejutás a világ egyik legfontosabb és legismertebb gasztronómiai iskolájába. Természetesen elengedhetetlen a nyelvtudás, a befejezett középiskolai képzés, a kellő motiváció és a konyha szeretete. A Grand Diplôme kilenc hónapos átfogó képzéséhez szükség lesz még 49 000 eurónyi (körülbelül 17 millió forintról) összegre is. A Basic Cuisine Certificate program 10 000 euróba ( 3,5 millió forint) kerül és három hónapig tart. Ez egyfajta betekintés a francia konyhaművészet alapjaiba.

Fotó: lecordonbleu.edu

Angolul és franciául oktatnak és jelenleg ott tart a Le Cordon Bleu oktatási rendszere, hogy egynapos workshopokat is tartanak, amivel legalább egy instant élményünk lehet a nagymúltú iskola oktatási normáiról, alapelveiről és a hihetetlenül korszerű oktatókonyhák milyenségéről. Azzal házalni, hogy náluk "tanultunk", de igazából ez egy workshop volt, nem túl etikus. Inkább egy jutalomfalat ez mindenkinek, aki szenvedélyesen vonzódik a gasztronómiához, főzéshez és sütéshez.

Akinek személyes tapasztalata van a francia alapítású iskolából, az poroszos rendszerről , ellentmondást nem tűrő oktatókról, nagyon magas sztenderdekről és naprakész konyhatechnológiai megoldáskról mesél.

Az iskolában olyan nagynevű szakácsok, séfek, gasztronómusok tanultak az elmúlt 120 év során, mint például Julia Child, amerikai szakácskönyvíró, televíziós személyiség, Mary Berry, brit gasztro szakíró, séf és író, Yotam Ottolenghi izraeli-angol séf és szakácskönyvíró és megannyi elsőosztályú séf, a világ összes pontjáról. A jelenlegi oktatók között sok Michelin-csillagos séfet foglalkoztatnak, Perutól Bangkokig.

Az intézmény, mint márka is nagyon fontos, számos szakácskönyvet adtak már ki, ragaszkodván az iskola alapelveihez, mesteri praktikákkal, amiket akár egy életen át hasznosíthatunk. A legnépszerűbb talán a Le Cordon Bleu Pastry School, a Chocolate Bible, a Cuisine Foundations és a Le Cordon Bleu at home.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram