Hirdetés
Hirdetés

A világ legfontosabb séfiskolái

SZERZŐ: csp
2011. szeptember 5.
a TOP100 rovat
támogatója
Itt a szeptember, iskolapad. Kezeket a szívekre, melyik szakács – profi vagy amatőr – nem álmodozott arról, hogy vesz egy nagy levegőt, a sátorfáját, és a világ valamelyik neves szakácsiskolájában sajátítja el a szakma fortélyait. Hogy az álmodozáshoz egy kis támpontot is adjunk, összegyűjtöttük, hogy mely diplomák jelenthetnek garantált egyenes utat a legjobb konyhákra.
Hirdetés

Itt a szeptember, iskolapad. Kezeket a szívekre, melyik szakács – profi vagy amatőr – nem álmodozott arról, hogy vesz egy nagy levegőt, a sátorfáját, és a világ valamelyik neves szakácsiskolájában sajátítja el a szakma fortélyait. Hogy az álmodozáshoz egy kis támpontot is adjunk, összegyűjtöttük, hogy mely diplomák jelenthetnek garantált egyenes utat a legjobb konyhákra.
Le Cordon Bleu
Marthe Distel, a La Cuisinière Cordon Bleu nevű gasztronómiai lap kiadója alapította 1895-ben Párizsban. Napjainkra az egész világot behálózó iskola-lánccá nőtte ki magát. 5 kontinens 29 intézetében nagyjából 20 ezer diákot tanítanak az alapoktól a legmagasabb szintig. Két nagy programot működtetnek (konyhaművészet-menedzsment) különféle végzettséget adó kurzusokkal. Az elérhető legmagasabb fokozat az ún. Grand Diplôme, amihez egy 8-9 hónapig tartó, 3-3 szintű konyhai és cukrászképzést kell elvégezni. Csak a párizsi, londoni, ottawai és szöuli intézet biztosítja, ára 38 ezer euró. A párizsi intézet növendéke volt többek mellett Julia Child, a londoniba pedig napjaink egyik legismertebb celebséfje, Mario Batali járt, egészen addig, amíg ki nem rúgták.
Institut Paul Bocuse, Lyon
21 évvel ezelőtt alapították az intézet elődjét, az Ecole des Arts Culinaires et de l’Hôtellerie-t (Hotel és Kulináris Művészetek Iskolájá) Ecully-ben, Lyon egyik elővárosában. 2003-tól viseli Paul Bocuse nevét. A francia és angol nyelvű képzések háromévesek. Az árak meghaladják a 32 ezer eurót. Ezt követően a diákok további, 2-5 féléves szakmai kurzusokon vehetnek részt. Egyedisége abban rejlik, hogy multidiszciplináris kutatásokra is lehetőséget ad. 2003-tól az intézet irányítása alá tartozik a Hotel le Royal, ahol –ennek megfelelően- az Institut Paul Bocuse növendékei dolgoznak mind a szállodai, mind az éttermi területen. Széles nemzetközi kapcsolatrendszert épített ki, csereprogramokat működtet.
Ecole Lenôtre, Párizs
A francia cukrászat egyik legnagyobb alakja, Gaston Lenôtre 1971-ben alapította iskoláját, majd negyedszázaddal azután, hogy megnyitotta első párizsi üzletét. Az elsősorban leendő séfeknek szóló, nagyjából 6 hónapig tartó Master Class képzés két részből áll. Az elsőben élelmiszeripari (pék-cukrász) illetve konyhai alapismereteket oktatnak, a vizsga utáni második 3 hónapos szakaszban lehet szakosodni. Az ára több mint 25 ezer euró. Az Ecole Lenôtre ezentúl tucatnyi (50 db!) kurzust tart profiknak-amatőröknek egyaránt.
The Culinary Institute of America (FCI), Hyde Park
Az Egyesült Államok egyes számú szakácsiskolája. A 65 éve működő intézetet a második világháborúból hazatérő fiatalemberek tömegének „felszívására” hozták létre. Fő szakjai: szakács, élelmiszeripari (pék-cukrász). Mindkettőn 38 hónapos alapképzés (bachelor) zajlik, majd erre épülhet egy 21 hónapos második terminus (associate degree) valamint több speciális tréning. Az anyaintézeten kívül 2 campuson és Szingapúrban (kalifornia St. Helena, texasi San Antonió) folyik az oktatás. A CIA amatőröknek hétvégi főzősulikat is szervez, szakácskönyveket ad ki, konferenciákat szervez. 16 országból több mint 140 szakember vesz részt a 3000 diák oktatásában.
Hong Kong Culinary Academy
Kína egyik legnagyobb konyhaművészeti oktatást nyújtó intézménye. A 2 éves, minden szeptemberben induló teljes képzésben szállodai-konyhai szakismereteket lehet szerezni, amire egy posztgraudális képzés is ráépül az angol Ealing főiskola szervezésében. A 2 hónapos, intenzív pék és cukrász tanfolyam 500 ezer forint.
Tsuji Cooking Academy, Oszaka
Japán legfontosabb szakácsiskolája. Több mint 90 éves múltra tekint vissza. A számtalan bizonyítványt nyújtó intézet 1 és 2 éves kurzusokat és tucatnyi rövidebb tanfolyamot indít. Az árak viszonylag széles skálán (százezertől több millió forintig) mozognak, ami értelemszerűen a képzési időtől és a választott programtól függ.
Hattori Nutrition College, Tokió
Jelenlegi vezetője Yukio Hattori, az Iron Chef nevű főzős valóságshow korábbi szakkommentátora. A számtalan bizonyítványt nyújtó intézet 1 és 2 éves kurzusokat indít. Az árak viszonylag széles skálán, 3 millió és 7 forint között mozognak, amit értelemszerűen a képzési időtől és a választott programtól függ. Az iskola filozófiájának a középpontjában az egészséges táplálkozás népszerűsítése áll. Érdekesség, hogy amíg futott az Iron Chef, addig az iskola lehetőséget biztosított növendékeinek, hogy a versenyzők mellett segítőként közreműködjenek.
DCT University Center, Vitznau
Januárban, áprilisban, júliusban és októberben indít vendéglátó-ipari és konyhaművészeti programokat. Utóbbiban öt 3 hónapig tartó modulon (európai konyha, európai gourmet konyha és ennek mesterfokozata, cukrászat, konyhai menedzsment) lehet részt venni. A diplomát adó képzések ideje 9-től 30 hónapig terjed. Az európai konyhaművészet elnevezésű emelet szintű oklevélért (12 hónap elmélet, 12 hónap gyakorlat) több mint 11 millió forintot kell fizetni.
Superior Center of Hospitality and Tourism, Valencia
Business & Hotel Management School, Luzern
A két helyet azért vesszük egy kalap alá, mert elsősorban szállodaipari, vendéglátó és idegenforgalmi menedzserképzéssel foglalkoznak, de hangsúlyt fektetnek a konyhaművészeti képzésre is. A valenciai központ az International Association of Culinary Professionals akkreditálta. Gyakorló éttermeik között van a Ben Fet, a Phileas Fog vagy a La Sidrería del Carmen. A luzerni B.H.M.S. (Business & Hotel Management School) egyéves konyhai képzést (hat hónap elmélet, hat hónap fizetett gyakorlat Svájcban) nyújt. A Benedict vezető svájci magániskola-hálózat tagja szoros együttműködést épített ki az amerikai szállodaszövetséggel, melynek eredményeképp a végezett diákokat 18 hónapos munkalehetőség várja az Egyesült Államokban.
New England Culinary Institute (NECI), Montpelier
Észak-Amerikai egyik legjobb gasztronómiai oktatást biztosító intézményének célja, hogy a diákok elsősorban gyakorlatban tanulják meg a szakma fogásait. A NECI-ben eköré épül minden. A 31 éve alapított, Montpelier mellett Essexben is campust működtető intézet azzal is kitűnik a hozzá hasonló helyek közül, hogy a diák-tanár arány 10:1-hez. A tanulók különböző netes fórumokon arról számolnak be, hogy a kapcsolat valóban szoros. A NECI-ben BA, AOS és Certificate szinten folyik az oktatás. Előbbi például 30 ezer dollár/év fölött van.
Apicius - Culinary Institute of Florence
A Firenze szívében található iskola az alapképzésre helyezi a hangsúlyt, de master fokozatot is lehet szerezni. Egynapos, speciálisan akár személyre szabott ötnapos, egyhetes, több héten át tartó, nyári tanfolyamokra is be lehet iratkozni, melyekbe a piacmustrától kezdve a toszkán családlátogatáson át, termelőkkel való találkozásig mindent belecsempésztek az Apicus vezetői. Az árak változatosak, egy piactúrán például már 115 dollárból részt vehetünk (feltéve, ha rajtunk kívül még 10 ember csatlakozik a csapathoz), de egy egyhetes kurzus ára már 1000 dollár fölött van.
+
Basque Culinary Center, San Sebastian
A világ első „gaszt
ronómiai egyeteme” már fogad diákokat. Az egymásra rakott tányérokat mintázó, San Sebastianban épülő Basque Culinary Centre-ben a jövő séfjeit nem konyhában megbújó szakembereknek képzelik el, hanem a társadalmi felelősségvállalás elkötelezett híveiként, akik az intézetben megszerezhető interdiszciplináris tudás révén –kissé magasztosan, de- hozzájárulnak a világ jobbításához. A tanárok között találjuk a világ legjobbjait Ferran Adriàtól kezdve Heston Blumenthalon át René Redzepiig. A 32 ezer euróba kerülő képzés 4 éves.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram