Hirdetés
Hirdetés

„A világ konyháinak legjavát kínáljuk” | Tengerparti élmény a Port de Budapestben

2024. július 10.
Hullámzó víz, szikrázó napsütés, hangulatos zene, frissítő koktélok, finom falatok. Joggal vizionálhatnánk mindezt a tenger vagy az óceán partjára, azonban ezért az élményért mindössze a Belgrád rakpartig kell mennünk. A Port de Budapest a délelőtti óráktól egészen éjszakába nyúlóan várja azokat, akik csodás panoráma mellett fogyasztanának el egy üzleti ebédet vagy kortyolgatnának pár long drinket az esti buli előtt. Gerhát Tamás Bar Manager, illetve Varju Viktor, a Mellow Mood Hotels Corporate Chef-je mesélt az izgalmas helyszínhez illő ital- és ételkínálatról.
Hirdetés

Kifejezetten bő és változatos a koktélkínálatotok. Mi alapján állt össze a végleges itallap?

Gerhát Tamás: Amikor először megláttam a helyszínt, a bárt, a teraszokat, ezt a csodálatos panorámát akkor rögtön tudtam, hogy sok lehetőség és hatalmas potenciál rejlik benne. Az volt a célom, hogy egy olyan komplett, átfogó itallapot és koncepciót készítsek, amely minden vendégünk számára érdekes és a releváns lehet. A G&T variációkkal együtt összesen több mint 30 különböző signature koktél került fel az itallapra. A vendég kérése esetén klasszikus koktélokat is elkészítünk a bárban, de ezeknek az itallapról való történő tudatos lehagyásával inspirálni szeretnénk, illetve lehetőséget kínálni. Gyakorlatilag majdnem minden klasszikusra van egy olyan szerintünk érdekesebb, frissebb variációnk, amellyel az erre fogékony vendégeinknek szeretnénk útmutatást adni, és elvezetni őket az újabb trendek felé.

A Lisa és a Liberty névre hallgató kiemelt signature koktéljaitok egyből megragadják a figyelmet. Tudnál ezekről bővebben mesélni?  

G.T.: A Port de Budapest egyik legnagyobb erőssége a lokáció. Olyan lenyűgöző kilátás tárul elénk, amely még az égben magasadó rooftop bárok panorámájával is büszkén felveszi a versenyt. Ebben gyönyörködve balról a Szabadság híd, jobbról az Erzsébet híd fog minket közre. Ebben az ölelésben inspirált minket ez a két híd a két kiemelt signature koktélunk megalkotásakor. A Lisa a könnyed elegancia egy finom fogású pohárban. Púderes, pasztell-pink színben pompázik, parfümös és gyümölcsös ízek dominálnak benne, mint a licsi, a körte, az áfonya, fűszerként pedig a szecsuáni bors jelenik meg benne. A krémes réteget az ital tetején az ananász adja. A Szabadság híd ihlette Liberty pedig espresso negroni variáns, ahol a klasszikus arányokat felborítva egy vadabb, karakteresebb, intenzívebb ízélményt kínálunk, ahol a csokoládé is megjelenik az elemek között.

"A Lisa a könnyed elegancia egy finom fogású pohárban."

Az italok mellett az ételek is fontos szerepet kapnak, sőt! Tudnál egy kicsit mesélni arról, hogy mi volt a koncepció az étlap összeállítása során?

Varju Viktor: Szándékosan nem viszünk egy jól körbejárható és tűpontosan megfogalmazott konyhát a Port de Budapestben. Azt szeretjük mondani, hogy a világ konyháinak legjavát kínáljuk. Olyan ételeket, amelyeket szeretünk vendégként és amelyek jól működnek a széles italkínálattal. Egy dolog mindig következetes, az pedig a minőség. A New York Strip steakünk például prime minősítésű érlelt hátszínből, a fish & chips friss tőkehalból készül, de ízletes burgereket is kínálunk angus marhával vagy éppen vegán zöldségpogácsával.

Ahogyan említetted, fontos szempont, hogy az ételkínálat jól működjön az italokkal. Mennyiben más egy ilyen menüt összeállítani?

V.V.: Azt hiszem, az a leginkább helytálló, ha azt mondom, hogy harmóniára törekszünk. Az, hogy min van a hangsúly, nagyban függ attól, hogy a hét melyik napjáról és melyik napszakról beszélünk. Nekünk egy olyan, a hely és a konyha méreteinek megfelelő kínálatot kellett kialakítanunk, amely mindig megállja a helyét: változatos falatkákat kínál egy hétvégi koktélozáshoz a naplementében, miközben a vendégek a DJ dallamaira mocorognak, de például egy keddi kora délutáni üzleti ebéd vagy vacsora erőpróbáját is kiállja.

Varjú Viktor, a Mellow Mood Hotels Corporate Chef-je

Hogyan illeszkedik a Port de Budapest kínálata a Mellow Mood Hotels többi egysége által kínált gasztronómiai élmények koncepciójába?

V.V.: A cégcsoport mindegyik gasztronómiai egységére igaz, hogy egyedit és különlegeset kínál, nincs ez másként a Port de Budapestnél sem. Egy olyan színes portfólió a miénk, amely minden igényt ki tud majd szolgálni, legyen szó izgalmas koktélvariációkról, autentikus libanoni ételekről vagy éppen klasszikus magyar fogásokról.

Melyek jelenleg a legnépszerűbb fogások?

V.V.: A ropogós csirkeszárnyunk, ami friss zöldségekkel és avokádó-majonézzel érkezik, annak ellenére lett az egyik legnépszerűbb ételünk, hogy alapvetően egy egyszerű fogásról van szó. Az ázsiai sült borjúfalatok a koriander frissességével és az ananász édességével szintén favoritnak számítanak. A koktélok mellé fogyasztható krémválogatásba nehéz belekötni. Összességében a könnyedebb, italok és beszélgetések mellé szánt falatkák a legerősebbek.

Ha már a favoritoknál járunk, mit lehet elmondani a jelenlegi, italokkal kapcsolatos trendekről? Melyek azok a koktélok és ízek, amelyek a legnépszerűbbek a hazai vendégek körében?

G.T.: A vodka és a gin továbbra állócsillagként vezetik a spiritek listáját a koktélkészítésben, azonban egyértelműen kialakulóban vannak más irányok is. Az utóbbi években jelentősen változott a rumok kínálata és az emberek viszonya is az itallal. A lepárlók fűszeres, vonzó rumokat kezdtek készíteni, amely nekünk izgalmas új lehetőségeket kínál. Egy másik, itthon egyelőre csak pislákoló trend a tequila és a mezcal erősödése. Az egyik talán első futára ennek a trendnek Európában az Amerikából érkező paloma long drink, ahol az alkohol mellett grapefruit és a szóda jelenik meg. Az alapokhoz való visszanyúlás is jellemző most: a negroni és old fashioned variációk reneszánszukat élik. Összességében az látom, hogy a trendek a fűszeres – akár egzotikus ázsiai és teás jegyek -  medium és savanykás ízek felé mennek.

Gerhát Tamás, Port de Budapest Bar Manager

Hogyan látod a hazai bárkultúra helyzetének alakulását az elmúlt 2-3 évben?

G.T.: Azt látom, hogy a bárok és éttermek sok esetben továbbra sem feltétlenül akarnak belenyúlni egy működő rendszerbe, nem akarnak újítani az évek alatt bevált kínálaton. Ezek a helyek kevésbé nyitottak az új dolgok felé, inkább a biztonsági játékot választják. Ugyanakkor, a magasabb minőségű helyek hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években, megjelentek új trendek, mi is szívesen kísérletezünk. Színes, friss italokat készítünk, amelyre nyitott és érdeklődő a közönségünk – és talán ez a legfontosabb.

A cikk megjelenését a Port de Budapest támogatta.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram