Noha a Kistücsök már az 1990-es évek végén is működött, igazi ismertsége és megbecsülése a 2000-es évek közepétől datálható, amikor is elkezdődött a szemléletváltás az itthoni vendéglátásban. Akkoriban lett „ügy” a magyar konyha rehabilitációja, a hazai alapanyagok újrafelfedezése, és a fine dining mellett kezdett érdekes lenni a lokális, régiós gasztronómia is.
Többféle mozgalom, kiáltvány, szervezet és esemény indult útjára, s az ezeket szervező szakmabeliek, szimpatizánsok között Csapody Balázs és Jahni László neve is rendre felbukkant. Így azok számára is ismert lett a balatonszemesi Kistücsök, akik addig nem tértek be a tó déli partján található vendéglőbe egy útközbeni ebédre, felfigyeltek viszont a két vendéglősre, és az étterem szakmai sikereire. Gyorsan híre ment, hogy igenis, érdemes náluk megállni, sőt, megéri csak miattuk elindulni, ha pedig a környéken járunk, kihagyhatatlan program egy ebéd a kertben. Így azóta is olyan érzésünk lehet egy-egy nyári hétvégén, mintha Budapest szélét Balatonszemesnél húzták volna meg, mert a fővárosi vendégek menetrendszerűen ellepik az udvart, de érkeznek az ország minden részéből a rajongók.
Pár év alatt a Kistücsök lett az a vidéki étterem, amivel példát lehetett mutatni, ha régiós konyháról esett szó, és így van ez a mai napig, igaz, már egy erősebb vidéki gasztro-közegben. Ehhez persze kellett, hogy az étterem tulajdonosa, Csapody Balázs, és sógora, Jahni László séf következetesen higgyenek a vidék erejében, és létrehozzák azt a rendszert, amitől hitelesen képviselik a helyi alapanyagokra fókuszáló vendéglátást. Hosszú időbe telt, de sikerült kiépíteni azt a beszállítói kört, akiktől megbízhatóan és folyamatosan vásárolhatnak húst, zöldséget, burgonyát, halat. Emellett odafigyelnek a borválasztékra, és folyamatosan inspirálódnak a külföldi utazások során. Születtek itt az elmúlt évtizedben legendás ételek, mint például a hideg kovászos uborkaleves vagy az ecetes keszegsaláta, és nemcsak a Balaton közelsége fontos, hanem Somogy megye alapanyagokban gazdag térségei, ahonnan a termelőknek folyamatos munkát biztosítva vásárolják fel a konyhára valókat.
Az elmúlt tizenöt évben számos szakmai elismerés, és megszámlálhatatlanul sok vendég érkezése bizonyította, hogy jó az irány, amit képviselnek, vagyis a szerethető, sallangmentes, mégis igényes vidéki gasztronómiát. Ehhez sokat hozzátesz a barátságos miliő, a hatalmas csíkos napernyőkkel teli udvar, ahol nincs feszengés, nagy társaságok éppúgy elférnek, mint a párok és a családok, érződik, hogy mindenkit szívesen látnak. A nyári szezonban nagyüzem van, a többi évszakban talán még inkább öröm megérkezni, s komótosan elüldögélni a teraszon, vagy a néhány éve felújított belső térben.
De mit együnk? Nyilván ez a legfontosabb kérdés, s mielőtt azonnal lecsapnánk a régiónk ízei menüre, érdemes átnézni az á la carte étlapot is. A választék bőséges, és könnyű elcsábulni az olyan finomságoknak, mint a keszthelyi tokhal, egy ropogós csülök vagy egy snájdig szarvasgerinc, s még ínyencebb falat egy rántott sertésfül diós kelkáposztafőzelékkel. De ha őszintén bevalljuk, hogy egy gulyáslevest ennénk, utána pedig túrós csuszát lepirítva, sőt, inkább egy képosztás cvekedlit, ezt itt bátran megtehetjük. Persze ne menjünk el a régiós menü mellett sem, inkább arra készüljünk, nehéz lesz választani. A sajtoknak pedig hagyjunk helyet még kipukkadás előtt, hacsak nem kísért minket ellenállhatatlanul a madártej vagy egy házi krémes.
Bármit is rendelünk, az biztos, hogy érződik, itt egy szívvel-lélekkel működő konyha van a háttérben, ahol szeretnék megmutatni, lehet a régiós éttermet egész évben, jól is csinálni. Nem akarnak fine dining vendéglátást, de odafigyelnek a tálalásra is, és több mint húsz év után sem fáradt el a hely, továbbra is az élvonalban vannak, fontos számukra az innováció, s Pohner Ádám személyében egy hazai Bocuse-nyertes séfhelyettese is lett a Kistücsöknek.
S bár nem szokás családi vendéglőként hivatkozni rájuk, de mégis lényeges, hogy itt egy familiáris munka zajlik, hiszen ez is erősíti a „Tücsök” értékeit. A szerethető otthonosság érzése pedig akkor lesz igazán teljes, ha előreláthatóan két év múlva megnyílik a panziójuk is. Nos, akkor már tényleg nem arra kell indok, hogy elinduljunk-e a Balaton déli partjára, hanem hogy hazajöjjünk-e onnan.
Közönségkedvenc ételek: vadhúsokból készülő fogások, környékbeli termelőktől származó sajtok, kovászos uborkaleves, ecetes keszegsaláta
Árak: előételek-levesek: 1590-1990 Ft; főételek: 2490-5990; degusztációs menü 12.000 Ft
Kistücsök
Cím: 8636 Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky u. 25.
Nyitvatartás: H-V 11.00-23:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.