Hirdetés

„A” vidéki étterem, amiért egy ország lelkesedik: Kistücsök (Szerethető Éttermek)

SZERZŐ: DiningGuide
2019. szeptember 26.
a Szerethető éttermek rovat
támogatója a
Sokáig a Kistücsök számított „a” vidéki étteremnek, mármint olyannak, amiről érdemes beszélni, és ahová megéri elindulni kizárólag az étkezés kedvéért. Egyike lett a legjobbaknak, amik az elmúlt húsz évben Budapesten határain kívül nyitottak meg, s ami még fontosabb, mind a mai napig létező, sőt rendkívül népszerű hely, stabil törzsközönséggel és szakmai elhivatottsággal.
Hirdetés

Noha a Kistücsök már az 1990-es évek végén is működött, igazi ismertsége és megbecsülése a 2000-es évek közepétől datálható, amikor is elkezdődött a szemléletváltás az itthoni vendéglátásban. Akkoriban lett „ügy” a magyar konyha rehabilitációja, a hazai alapanyagok újrafelfedezése, és a fine dining mellett kezdett érdekes lenni a lokális, régiós gasztronómia is.

Ràntott tanyasi csirke, sült burgonya pürével és savanyuú patiszonnal @Kistücsök Facebook

Többféle mozgalom, kiáltvány, szervezet és esemény indult útjára, s az ezeket szervező szakmabeliek, szimpatizánsok között Csapody Balázs és Jahni László neve is rendre felbukkant. Így azok számára is ismert lett a balatonszemesi Kistücsök, akik addig nem tértek be a tó déli partján található vendéglőbe egy útközbeni ebédre, felfigyeltek viszont a két vendéglősre, és az étterem szakmai sikereire. Gyorsan híre ment, hogy igenis, érdemes náluk megállni, sőt, megéri csak miattuk elindulni, ha pedig a környéken járunk, kihagyhatatlan program egy ebéd a kertben. Így azóta is olyan érzésünk lehet egy-egy nyári hétvégén, mintha Budapest szélét Balatonszemesnél húzták volna meg, mert a fővárosi vendégek menetrendszerűen ellepik az udvart, de érkeznek az ország minden részéből a rajongók. 

Előétel a Kistücsökben: Töreki paradicsom @Kistücsök Facebook

Pár év alatt a Kistücsök lett az a vidéki étterem, amivel példát lehetett mutatni, ha régiós konyháról esett szó, és így van ez a mai napig, igaz, már egy erősebb vidéki gasztro-közegben. Ehhez persze kellett, hogy az étterem tulajdonosa, Csapody Balázs, és sógora, Jahni László séf következetesen higgyenek a vidék erejében, és létrehozzák azt a rendszert, amitől hitelesen képviselik a helyi alapanyagokra fókuszáló vendéglátást. Hosszú időbe telt, de sikerült kiépíteni azt a beszállítói kört, akiktől megbízhatóan és folyamatosan vásárolhatnak húst, zöldséget, burgonyát, halat. Emellett odafigyelnek a borválasztékra, és folyamatosan inspirálódnak a külföldi utazások során. Születtek itt az elmúlt évtizedben legendás ételek, mint például a hideg kovászos uborkaleves vagy az ecetes keszegsaláta, és nemcsak a Balaton közelsége fontos, hanem Somogy megye alapanyagokban gazdag térségei, ahonnan a termelőknek folyamatos munkát biztosítva vásárolják fel a konyhára valókat.   

Házinyúlcomb rozmaringos, sült sonkás krumplinudlival, szikkasztott paradicsommal @Kistücsök Facebook

Az elmúlt tizenöt évben számos szakmai elismerés, és megszámlálhatatlanul sok vendég érkezése bizonyította, hogy jó az irány, amit képviselnek, vagyis a szerethető, sallangmentes, mégis igényes vidéki gasztronómiát. Ehhez sokat hozzátesz a barátságos miliő, a hatalmas csíkos napernyőkkel teli udvar, ahol nincs feszengés, nagy társaságok éppúgy elférnek, mint a párok és a családok, érződik, hogy mindenkit szívesen látnak. A nyári szezonban nagyüzem van, a többi évszakban talán még inkább öröm megérkezni, s komótosan elüldögélni a teraszon, vagy a néhány éve felújított belső térben. 

Házi krémes gyümölcshabbal @Kistücsök Facebook

De mit együnk? Nyilván ez a legfontosabb kérdés, s mielőtt azonnal lecsapnánk a régiónk ízei menüre, érdemes átnézni az á la carte étlapot is. A választék bőséges, és könnyű elcsábulni az olyan finomságoknak, mint a keszthelyi tokhal, egy ropogós csülök vagy egy snájdig szarvasgerinc, s még ínyencebb falat egy rántott sertésfül diós kelkáposztafőzelékkel. De ha őszintén bevalljuk, hogy egy gulyáslevest ennénk, utána pedig túrós csuszát lepirítva, sőt, inkább egy képosztás cvekedlit, ezt itt bátran megtehetjük. Persze ne menjünk el a régiós menü mellett sem, inkább arra készüljünk, nehéz lesz választani. A sajtoknak pedig hagyjunk helyet még kipukkadás előtt, hacsak nem kísért minket ellenállhatatlanul a madártej vagy egy házi krémes. 

Képviselőfánk édesburgonyával és homoktövis-szorbettel / @Kistücsök

Bármit is rendelünk, az biztos, hogy érződik, itt egy szívvel-lélekkel működő konyha van a háttérben, ahol szeretnék megmutatni, lehet a régiós éttermet egész évben, jól is csinálni. Nem akarnak fine dining vendéglátást, de odafigyelnek a tálalásra is, és több mint húsz év után sem fáradt el a hely, továbbra is az élvonalban vannak, fontos számukra az innováció, s Pohner Ádám személyében egy hazai Bocuse-nyertes séfhelyettese is lett a Kistücsöknek.

A Kistücsök kacsamáj-aszú duója

S bár nem szokás családi vendéglőként hivatkozni rájuk, de mégis lényeges, hogy itt egy familiáris munka zajlik, hiszen ez is erősíti a „Tücsök” értékeit. A szerethető otthonosság érzése pedig akkor lesz igazán teljes, ha előreláthatóan két év múlva megnyílik a panziójuk is. Nos, akkor már tényleg nem arra kell indok, hogy elinduljunk-e a Balaton déli partjára, hanem hogy hazajöjjünk-e onnan.  

Közönségkedvenc ételek: vadhúsokból készülő fogások, környékbeli termelőktől származó sajtok, kovászos uborkaleves, ecetes keszegsaláta

Árak: előételek-levesek: 1590-1990 Ft; főételek: 2490-5990; degusztációs menü 12.000 Ft

Kistücsök

Cím: 8636 Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky u. 25.
Nyitvatartás: H-V 11.00-23:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram