Hirdetés

„A vendégeink azt szokták mondani, hogy a pékségünk a világon bárhol megállná a helyét” | Bazsalikomos Kert és Pékség Kecskeméten

2024. november 13.
Beh Mariann bár végzettségét tekintve kertészmérnök, tíz évvel ezelőtt hobbiként kezdett el fűszer- és gyógynövényeket termeszteni, majd ezekből teákat készíteni. A szerelemprojektből idővel vállalkozás lett, majd workshopok és könyvek, idén pedig Kecskeméten megnyitott a Bazsalikomos Kert és Pékség. Az idáig vezető útról, a vendégek visszajelzéseiről, a vidéki vállalkozás kihívásairól és a terveikről beszélgettünk.
Hirdetés

Bár a Bazsalikomos Kert és Pékség csak nyár elején nyitotta meg a kapuit Kecskeméten, maga a Bazsalikomos Kert márka már egy évtizede töretlen népszerűségnek örvend. Mesélnél egy kicsit az indulásról, és arról, hogy hogyan fejlődött az évek során? 

A Bazsalikomos Kert eleinte hobbinak indult, 2014-ben kezdtem gyógynövényeket és fűszernövényeket termeszteni a szüleim kertjében, kezdetben csak a családtagokat és ismerősöket ajándékoztam meg a kézműves csomagjaimmal. Mivel igen népszerűnek bizonyultak, elkezdtem a teakeverékeket és a fűszereket piacokon és különféle eseményeken árulni. Az online értékesítésre ekkor még nem volt lehetőség, viszont az Instagram fiókommal és magával ezzel a projekttel úgy tűnt, hogy találtam egy piaci rést, gyorsan gyarapodott a követők száma, ami egy évtizede még nagyon nagy dolognak számított. Mivel egyre többen kerestek meg a termékeimért, ez a tevékenység kezdett túlnőni egy hobbi keretein. Idővel jöttek a workshopok és a könyvek, bennem pedig egyre inkább erősödött az igény, hogy legyen egy saját helyem, ahol bemutathatom a világomat és a természetközeli értékeimet.

Beh Mariann

Ez a vágy sokakban meg szokott fogalmazódni ilyen esetekben, de azért egészen ritka, amikor ez a fizikai megvalósításig jut. Ráadásul úgy, hogy esetetekben például nem csupán egy műhely jön létre, hanem egy egész pékség.

Tényleg rég vágytam már egy saját helyre. A párom, Roland kecskeméti, így adta magát az ötlet, hogy itt valósítsuk meg ezt a projektet. Első körben valamilyen kicsit romkocsmára hajazó, talán leginkább a Káli-medencébe illő helyre gondoltunk, azonban ez folyamatosan formálódott, eljutottunk a kávézó gondolatáig, ahol értelemszerűen szükség lett volna süteményekre és pékárura, és ez hozta el a fordulópontot. Ugyanis szembesültünk vele, hogy nem fogunk tudni helyben beszerezni olyan pékárut, ami megfelelő minőségű – ami alatt azt értem, hogy olyan termékeket, amiket szívesen adnék akár a gyermekeimnek is. Gyakran jártunk Székesfehérvárra a Már Vártalak Pékségbe, azonban az nem volt reális, hogy nap mint nap onnan szállítsuk ide a pékárut. Így jutottunk arra a döntésre, hogy akkor mi magunk csináljuk meg. Ehhez szintén a Már Vártalak Pékség tulajdonosaihoz, Csabai Dórához és Attilához fordultunk segítségért, akik átadták a tudásukat és a receptjeiket. A kovászunkat is tőlük kaptuk, aminek az alapját ők az induláskor Kovács Beától a Búzalelke Pékségből kapták – úgy gondolom, hogy ez egy igazán szép körforgás, ami rávilágít arra, hogy mind a kézművességen, mind a gasztronómián keresztül csodásan lehet kapcsolódni.

Ez a különleges kapcsolódás a pékségetekben is jól érzékelhető, hiszen a vásárlóitok sokszor szívesen elidőznek nálatok, nem csupán beszaladnak megvenni a kenyeret vagy egy-egy péksüteményt.

Budapesten talán csak egy lettünk volna a sok jó hely közül, de itt sokkal nagyobb figyelmet kapunk, ami jelentős felelősséggel jár. Gyakorlatilag ugyanazok az emberek jönnek be hozzánk nap min nap és hetente többször az kerül az asztalukra, amit tőlünk vásárolnak. Az első pillanattól biztosak voltunk abban, hogy a minőségből nem fogunk engedni, mindenben erre fogunk törekedni. Tehát, ha például nem találjuk meg azt a termelőt, aki beszállítja a szükséges sonkát, akkor inkább nem lesz sonkás szendvicsünk. Ugyanilyen fontos, hogy odafigyelünk a vendégeinkre, igyekszünk személyes kapcsolatot kialakítani velük, emellett pedig ennek a 200 éves háznak is – amiben helyet kapott a Bazsalikomos Kert – van egy nagyon különleges atmoszférája. Azt hiszem ez mind közrejátszik abban, hogy szívesen töltik nálunk a vendégeink az idejüket.

Mindamellett, hogy Kecskeméten a Bazsalikomos Kert lehet „a pékség”, az azért összességében elmondható, hogy a vidéki városokban és településeken időnként szkeptikusak tudnak lenni a vásárlók az olyan helyekkel, amelyek kuriózumnak számítanak. Ti mennyire kaptatok előzetesen ilyen kritikát?

A közönségünk nagyon értékeli, hogy olyan helyet hoztunk létre, amelyben valódi értékeket képviselünk. Ezért is fontos nekünk, hogy mindig ugyanazt a magas minőséget nyújtsuk, mert a törzsvendégeink megbíznak bennünk, mi pedig egy egész világszemléletet szeretnénk nekik átadni. Anyagilag természetesen nehézséget jelent, hogy bár saját ingatlanban vagyunk, vidéken nem lehet budapesti árakat alkalmazni, viszont a minőségi alapanyagok itt is ugyanúgy magas költséget jelentenek. Ez minden hónapban kihívás, de elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ne engedjünk az elveinkből.

A minőségi alapanyagoknak fontos részét képezi a kertetek, illetve mindaz, ami benne terem.

A kertünkbe 87%-ban ehető növényeket ültettünk, így a fűszerek és gyógynövények egy részét saját magunk termeljük meg. Ezeket hasznosítjuk például a teakészítő workshopokon is. Gyakran meg szokták kérdezni, hogy miből áll a maradék 13%: virágokból, például a kedvenc hortenziáimból.

Hogyan látod most, néhány hónapnyi működés után, a Bazsalikomos Kert sikerességét?

Bár még csak néhány hónapja nyitottunk, nagyon pozitív visszajelzéseket kapunk, és úgy tűnik, sikerült valami különlegeset létrehoznunk, amit szeretnek az emberek. A vendégek rendszeresen visszajárnak, és értékelik a hely atmoszféráját, a minőségi termékeinket. Mindig is azt szerettem volna, hogy a Bazsalikomos Kert ne csak egy hely legyen, ahol ételt vagy italt vesznek, hanem egy közösségi tér, ahol jól érzik magukat az emberek, és megpihenhetnek – úgy tűnik, hogy ezt sikerült megvalósítanunk.

Mennyire szerettek hosszú távra tervezni? Vannak olyan célok, amiket mindenképpen szeretnétek megvalósítani?

Egyik nagy álmunk egy különálló glutén- és tejmentes üzem kialakítása, mert egyre nagyobb az igény ezekre a termékekre, és szeretnénk mindenkit kiszolgálni, aki nálunk keres alternatívát. Emellett tervezzük, hogy egy saját kertet alakítunk ki Kecskemét mellett, ahol megtermelhetjük az összes zöldséget és gyógynövényt, amit a pékségben használunk. Ez nemcsak fenntarthatóbbá tenné a működésünket, de lehetőséget adna arra is, hogy még inkább természetközelivé váljunk. Szeretnénk, ha hosszú távon fenntartható és stabilan működő vállalkozás lenne a Bazsalikomos Kert, amely az idő múlásával sem veszíti el a minőségét és egyediségét. Szeretném, ha a családom tagjai is részesei lehetnének ennek, hiszen a gyerekeink is szeretik ezt a közeget. A távlati terveink között szerepel, hogy tovább bővítjük a termékeink portfólióját, és hogy olyan közösségi tér maradjunk, ahol az emberek mindig otthon érzik magukat. A Bazsalikomos Kert nemcsak egy hely, hanem egy életstílus, amit szeretnénk hosszú éveken át fenntartani és megosztani másokkal.

Fotók: Balogh Kata, Balázs Marianna

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram