A legenda szerint a cukrásztanonc só helyett cukrot tett a vajhoz, ám Dobos C. József, a neves budapesti cukrász ahelyett, hogy kidobta volna az elrontott alapanyagot, inkább elkezdett vele kísérletezni. És milyen jól tette: hiszen ennek eredményeként született meg az akkoriban teljesen újszerű vajas krém, amely az évek során a cukrászat egyik alapvető elemévé vált.
Egy újszerű torta születése
A 19. század végén a cukrászat világában a főzött krém és a tejszínhab dominált, ám ezek a hűtés hiánya miatt gyorsan romlottak. Dobos olyan süteményt szeretett volna alkotni, amely hosszabb ideig eltartható, és minőségét is megőrzi. Így született meg a dobostorta: öt réteg könnyed piskóta, csokoládés vajas krémmel töltve, a tetején roppanós karamell réteggel koronázva. Egyszerű, de nagyszerű megoldás volt, amely merőben eltért a korban favoritnak számító túldíszített, többszintes tortáktól.
A dobostorta debütálása és sikere
1885-ben Budapesten, az első Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatták be először a nagyközönségnek, ahol Erzsébet királyné, vagyis Sissi és I. Ferenc József is megkóstolták. A torta gyorsan óriási népszerűségre tett szert, és hamarosan Európa-szerte keresett finomsággá vált. Dobos egy speciális fa dobozt is tervezett a torta szállítására, hogy biztonságban érkezzen meg a megrendelőkhöz. Berlin, Párizs és Bécs elit szalonjaiban hamarosan presztízs kérdéssé vált a budapesti mestertől rendelni.

A titkos recept és öröksége
A sikerrel együtt jött a kíváncsiság is, ugyanis számos cukrász próbálta megfejteni a receptet, de Dobos féltve őrizte a titkot. Alkalmazottai sem árulták el, és csupán egyetlen cukrász, Riedl József tudta megközelíteni az eredeti ízt. Végül 1906-ban – a legnagyobb szerencsénkre – Dobos önként átadta a receptet a Fővárosi Cukrászok és Mézeskalácsosok Ipartestületének, hogy bármelyik cukrászmester elkészíthesse.
Dobos C. József a szakmában nemcsak cukrászmesterként, hanem üzleti érzékéről is híres volt. Csemege kereskedése a Kecskeméti utcában Budapest egyik legnépszerűbb cukrászdájává vált, az általa megírt szakácskönyv pedig az első modern magyar nyelvű mű volt a témában, ráadásul számos különleges receptet tartalmazott.
A világhírű édességnek ma több mint száz variációja ismert, de a hagyományos recept 2017 óta hivatalosan is védett: a szabályozás szerint a dobostorta csak akkor nevezhető így, ha kör alakú, öt piskótalap és csokoládés vajkrém váltakozik benne, valamint a tetején karamell réteg található. A dobostorta így vált igazi gasztronómiai örökséggé.
Dobostorta, ahogyan az Auguszt Cukrászdában készül
„A Dobostorta lényege, hogy egyenként készített lapokból áll és egy jó minőségű csokoládékrémmel egyenként vannak betöltve a lapok. A Fény utcai Auguszt receptúrája nem minden tekintetben az eredeti receptúra, a technológia részben változott tükrözve a modernebb időket, az alapanyagok azonban minőségben és tartalmukban megegyeznek az akkori süteménnyel, amelyet Dobos C. József megalkotott. A magyar és külföldi vendégek egyaránt keresik, hiszen egy világhíres torta és csak nálunk, Magyarországon készítik. Ez volt hazánk az első vajkrémes tortája, hat lapból áll és a tetején lévő világos karamellel való bevonás után szeletelik csak a tortát. A tortából is többféle irányzat van, mi a Fény utcai Augusztban a hat lapot puhábbra sütjük, míg vannak akik ropogósan készítik el” – osztotta meg velünk Auguszt József.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.