Hirdetés
Hirdetés

A torta, amiért egy család küzdött: a Sacher-torta eredeti receptjével!

SZERZŐ: Noszvai Anna
2021. november 24.
Eszterházy, Dobos és Sacher. A monarchiabeli cukrászkülönlegességek szentháromságának legcsokoládésabb tagját vesszük szemügyre.
Hirdetés

A világ egyik leghíresebb süteményének, a Sacher-tortának a születését egy sor szerencsés véletlennek köszönhetjük, története 1832-ben kezdődött. Metternich herceg, Ausztria akkori kancellárja fontos vendégeket várt, így a konyháját arra kérte, hogy valami igazán káprázatos finomsággal készüljenek az estére,

"amely nem hagyja szégyenben aznap este.”

A konyhafőnök épp beteg volt, így a feladat oroszlánrésze a tizenhat éves Franz Sacherre esett. A fiatal tehetség megragadta a pillanatot, és élete legfontosabb alkotását tálalta: egy igazán csokoládés piskótát, sárgabaracklekvárral és csokoládébevonattal kombinálva. A torta hamar népszerűvé vált, és az udvar figyelmét is felkeltette, így Sacher tortája rövid időn belül az uralkodói család kedvenc csemegéje lett.

Franz Sacher fia, Eduard a Demelben, a hivatalos osztrák királyi cukrászdában töltötte tanulóéveit, ahol tovább finomította a családi receptet.
A későbbiekben ez az időszak indokolta az 1954-től 1963-ig tartó “sütiháborút” azaz a Demel Kávéház és a Hotel Sacher pereskedését egymással, az “Original Sacher-Torte” névért. Ezt a védjegyet ma kizárólag Hotel Sacher tortái viselhetik: a monarchia egyik szállóigéje lett az a mondás, hogy „Ausztria házában uralkodik a császár, Ausztria szállodájában pedig a Sacher.”

A családi vállalkozás a szállásszolgáltatásokon kívül már a kezdetektől fogva nagy fókuszt helyezett a tortákra: 1887-ben naponta akár négyszáz tortát sütöttek!

A finomságból az Osztrák–Magyar Monarchián kívül is szállítottak például Berlinbe, Londonba, Párizsba, és még az Amerikai Egyesült Államokba is. A hotel már nincs Sacher-ék kezében, - kivásárolták őket - viszont a torta sikere is ma is töretlen. A tortákat nem csak a hotelben, de “Café Sacher” boltokban is megvásárolhatjuk Ausztria különböző pontjain, például a bécsi reptéren is. Évente átlagosan háromszázhatvanezer tortát készítenek, amihez két millió tojást, nyolcvan tonna cukrot, hetven tonna csokoládét, harminchét tonna baracklekvárt, huszonöt tonna vajat és harminc tonna lisztet használnak fel, egy-egy torta elkészítésén pedig jellemzően ötven ember dolgozik együttesen. A hotel honlapján egy megközelítőleges receptről ír a cég. Íme!

Eredeti Sacher-torta

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához:

  • 130 g couverture típusú étcsokoládé (minimum 55%-os kakaótartalommal)
  • 1 vaníliarúd
  • 150 g puha vaj
  • 100 g porcukor
  • 6 tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 140 g búzafinomlisztTovábbi hozzávalók:
  • 200 g sárgabaracklekvár
  • 200 g kristálycukor
  • 125 ml víz
  • 150 g couverture típusú étcsokoládé (minimum 55%-os kakaótartalommal)
  • zsiradék és liszt a tortaforma előkészítéséhez
  • tejszínhab a tálaláshoz

Elkészítése:

  • Melegítsük elő a sütőnket 170°C-ra.
  • Készítsük elő a tortaformát az alján sütőpapírral, az oldalait pedig vajazzuk, majd lisztezzük ki.
  • Vízgőz felett olvasszuk meg a tésztához szükséges csokoládét, majd tegyük félre.
  • Egy habverővel alaposan dolgozzuk össze a vajat, a porcukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival, amíg habos állagot nem kapunk. A tojások sárgáját egyesével keverjük a vajkrémhez, majd több lépésben adjuk hozzá a kihűlt csokoládét is.
  • A tojások fehérjéből és a kristálycukorból verjünk kemény habot, majd az átszitált liszttel együtt lágyan keverjük össze az elkészített krémmel.
  • Öntsük a torta tésztáját a formába, simítsuk el a tetejét, majd tegyük a sütőnk középső részébe: először tíz-tizenöt percre, a sütő ajtaját egy ujjnyira nyitva hagyva, majd további ötven percre, bezárva.
  • Ha elkészült, távolítsuk el a formából, szedjük le az aljáról a sütőpapírt, és egy sütőrácsra helyezve hagyjuk teljesen kihűlni, majd felezzük el a piskótánkat vízszintesen.
  • Melegítsük fel a lekvárt, majd kenjük át vele a torta feleket és helyezzük újra egymásra őket. Borítsuk az oldalait is a lekvárral!
  • A csokoládés glazúr elkészítéséhez keverjük össze cukrot a vízzel, majd forraljuk öt percig. Vegyük le a forró cukorszirupot a tűzhelyről, majd fokozatosan keverjük bele az apróra vágott csokoládét, ügyelve arra, hogy teljesen homogén állagú bevonatot kapjunk.
  • Öntsük a langyosra hűlt glazúrt a tortánkra, és egy spatulával oszlassuk, és egyengessük el a bevonatot. Hűtőben hagyjuk pár óráig - ideálisan egy éjszakán át - pihenni.
  • Tálaljuk tejszínhabbal!

Források: 1, 2, 3

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram