Hirdetés
Hirdetés

Keserű+keserű = mégsem keserű – A tonic espresso naná, hogy skandináv találmány

SZERZŐ: DiningGuide
2021. augusztus 24.
E.T... Espronik... Espressonic... Ígérjük, hogy a beceneveinél sokkal jobb maga a kávékoktél, amelynek népszerűsége előtt adózunk.
Hirdetés

Valójában skandináv találmány az itthon is kapható kávéfajta. Specialty körökben kicsi, de annál lelkesebb rajongóbázissal bír, de mégis...

mit keres a kesernyés kávéban a keserű tonic?

Mint annyi más slágerétel- vagy ital – mint például a két brunch-kedvenc, a Benedict-tojás vagy a Bloody Mary koktél –, a tonic espresso is másnapos bulizók regenerálódásának céljából született meg. Az eredeti verzió egy norvég céges partihoz köthető, másnap kevertek tonicot kávéval és némi sziruppal össze a bulizók.

A Svédországban véglegesített recept már nem tartalmaz semmilyen édesítőt, viszont kidolgozták a tökéletes arányokat. Világszerte ezért bukkanhat fel skandináv beütéssel, svéd nyelven írva Kaffe&Tonic-ként a kávélapokon. Híres szülőkkel büszkélkedhet az ital, Anne Lunell és Charles Nystrand ugyanis svéd baristabajnokok. 2007-ben nyitott, a specialty kávé világában nevezetes kávézójuk-pörkölőjük, a helsingborgi Koppi kínálatában már a kezdetektől szerepelt a Kaffe&Tonic.

https://www.facebook.com/koppiroasters/photos/a.289180251137166/2970564392998725/?type=3&theater

A (gazdagon) fanyarkás ízvilág és a progresszív kávék kedvelőinek fontos szempont a világos pörkölésű kávé használata is, hiszen az espresso citrusos, netán virágos ízjegyeinek találkozása az "igazi" tonic aromáival emeli kulináris magasságokba a tonic espresso adta élményt. Ki kell emelni, hogy az elterjedt, cukrozott tonic agyoncsapja a Kaffe&Tonic ízvilágát. Önmagában is megosztó ital a tonic, amelyet egyes gyártók cukrozással próbálnak közérthetőbbé tenni, elvéve az ízének tulajdonképpeni lényegét. A tonic még keserűbb őse nem meglepő módon gyógyszerként szolgált, malária ellen használták a kinin tartalmú italt. A kinin egy természetes láz- és gyulladáscsökkentő (kristályos alkaloid formában), a tonicon kívül a vermutoknak is alapanyaga.

Sokat elárul a magyar specialty kávé szcéna naprakészségéről, hogy amikor 2017 körül igazán divatba jött Amerikában, Ausztráliában és Nyugat-Európában, már ekkor lehetett itthon is kóstolni ezt a bátor, szénsavas, fanyarkás kávékoktélt.

Kísérletezőkedvűeknek egy alaprecept

A kávézókban nagy üvegben készítik, ami otthonra sem rossz gondolat kánikula idején, de készíthetünk persze csak egy pohárral is. Egy főre az alapot egy dupla espresso szokta jelenteni.

Arányaiban adtuk meg ezért az alapanyagokat, tehát bátran lehet felszorozni!

Hozzávalók:

 • 3:5 arányban tonic és frissen készített eszpresszó
 • Jégkockák
 • Friss mentalevelek
 • Ízlés szerint lime vagy citrom

Trükkök a készítéséhez:

 • Ízlés szerint módosíthatunk is az arányokon (erősebb kávékat kedvelőknek), de az ideális, ha a kávé javára dől a kávé és tonic aránya.
 • A pohárba elsőként a jégkockák kerüljenek.
 • Ne jégkását vagy kisebb darabokat használjunk! Fontos a nagy jégfelület és lassabb olvadás.
 • A jégkockákra öntsük a tonicot.
 • A fúzió lényeges eleme a hideg és a forró találkozása, ezért nem maradhat ki a jégkocka.
 • Aki tovább csavarna a fanyar ízvilágon, cseppenthet bele lime-, grapefruit- vagy citromlevet.
 • "Hamis" Kaffe&Tonic-ot készíthetünk grapefruitlével is tonic helyett! A buborékok se hiányozzanak belőle, jöhet szódával.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram