Hirdetés
Hirdetés

A tojásos nokedli salátaszívvel az igazi — Mizsei János szerint is

SZERZŐ: DG Inspektor
2020. szeptember 17.
Az újranyitott MÁK dinamikus és műfajában kifejezetten méretes ebédekkel kedvez a lokálpatriótáknak.
Hirdetés

A balatonakarattyai nyári kitelepülés után szeptember közepén ismét a Vigyázó Ferenc utca jól bejáratott konyháján főz a MÁK csapata. Ebédre érkeztem, kellemes élményekkel távoztam.

A MÁK még mindig otthonos, ez mit sem változott a tíz év alatt. Őszinte, filter nélküli világ ez.

Fotó: MÁK Facebook

Nemkülönben az odafigyelő vendéglátás, az olyan nüansznyi, mégis az összképen sokat dobó dolgok, mint a maszk alól is érezhető kedvesség, mosolygás, vagy, hogy víz rendelése esetén automatikusan rákérdeznek, hogy csapvizet, vagy palackozottat kívánok. Ez egy érzékeny kérdéskör, sokszor panasz éri azokat a vendéglátóhelyeket, ahol nem opció a csapvíz.

A megújult ebédmenüjük hétköznapokon 12:00-15:00-ig fogyasztható, két fogásért 3900 forintot, három fogásért 4500 forintot fizetünk, a feláras fogások külön fel vannak tüntetve, de az előételek esetén plusz 500-1500 forintról beszélünk, a főételeknél is 2500 a külön felár legteteje. Amikor én jártam a MÁK-ban, akkor ez a plusz 2500 forintos húsétel egy marha hátszín volt.

Az előételt megelőzően kenyérkosár kerül az asztalra, olívaolaj vagy házi vaj helyett a rebarbaragyökér olajjal. Gyümölcsös, lágy, mégis karakteres olaj, amit bevallom, még sosem kóstoltam. Nem volt kétség, hogy a gomba velouté, garnélatatár, (ez a két alap, felármentes fogás) sült kacsamáj és két zöldséges fogás helyett a tojásos nokedlit választom. Sokunk kedvence az egyszerű, mégis ízes és laktató fogás, amit el sem lehet képzelni cukros-ecetes fejessaláta nélül. Bevált kombináció, de ennyire progresszív konyhától nem várhatjuk, hogy savanyús tányérban érkezzen a Mizsei János-féle nokedli mellé a saláta. Nem azért, mert ebben bármi is zavarba ejtene, de vártam a saját megoldásukat.

Tojásos nokedli a MÁK-ban

Egy tányért tettek le elém, így már elkezdhettem volna elhessegetni a salátás vágyálmokat, de a fogás ismertetésénél jött is a megfejtés: ebben a tálban találom a grillezett salátaszívet is. Egy rétegezett nokedliétel a MÁK változata: a tányér aljára savanyított, édeskés hagymák kerültek, a laza spätzle között várakozik a sous vide tojássárgája, amit egy kis barnasörrel is megkínálatak, és itt a grill saláta is. Az egészre bársonyos, kicsit masszívabb tejfölhab ül, rá dehidratált tojássárgáját hintenek. Elsöprő ízek találkoznak, összhatásra nosztalgikus, de mégis inkább újító, a hagymának, extra tojássárgájának köszönhetően.

Marhafartő, vajtük, napraforgómag

Felár nélküli a marhafartő, ezt vajtökkel és napraforgómaggal írták a táblára, de szó sem volt a tányér két másik izgalmas eleméről: a kifogástalanul készült marha melletti gőzölt-sült vajtökre és vajtökhabra fektetett porcsinról és a sarkantyúcskáról. Kifejezetten laktató adag, hol lágyabb, hol vadabb ízekkel.

Marhafartő, vajtök, napraforgómag

Kicsit bánom, hogy végül nem a mákos gubát választottam, de a szőke csokoládé mousse, többféle áfonya és pekándió ropogós könnyedebb ígérete jobban passzolt az ételsoromhoz. Krémes és gyümölcsös volt egyben, de nem robbant akkorát, mint a nokedli és a főételem.

Szőke csokoládé, pekándió, áfonya

Ennyi tapasztalat alapján nagyon úgy tűnik, hogy a MÁK csapata élvezi, hogy amellett, hogy a pop-up ételeit beemelték az étterembe, napról napra új menükkel rukkolhatnak elő. Elvégre, március óta most dolgoznak először újra a szeretett és bejáratott konyhájukban.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram