Hirdetés
Hirdetés

A tofu titkai: Hogyan lesz az unalmasnak hitt alapanyagból az ízek mestere?

2025. január 28.
A tofu kézenfekvő megoldás lehet, amikor vegetáriánus vagy vegán fogást szeretnénk készíteni, ráadásul az mellette szól, hogy rendkívül jó fehérjeforrás – ráadásul sok tévhittel ellentétben nem unalmas, hanem inkább sokoldalú. Éppen a gyengeségének titulált tulajdonsága, miszerint semleges íze van a legnagyobb fegyvere, hiszen kiválóan pácolható és fűszerezhető. Garai Ádám megosztotta velünk, hogy ő miért tartja izgalmasnak ezt az alapanyagot.
Hirdetés

De mi is az a tofu? 

A tofu, más néven szójatúró, a növényi alapú ételek egyik legsokoldalúbb és legkedveltebb alapanyaga, amelyet szójatej koagulálásával és préselésével készítenek. Ázsiában évszázadok óta az étkezés meghatározó eleme, de mára az egész világon népszerűvé vált, különösen a vegetáriánusok és vegánok körében. Nemcsak hogy kiváló fehérjeforrás, de alacsony kalóriatartalma mellett tele van olyan értékes tápanyagokkal, mint például a vas és a kalcium.

Mire használhatjuk? 

A tofu könnyen alkalmazkodik a legkülönfélébb ízprofilokhoz és főzési stílusokhoz, így kiváló választás szinte bármilyen konyhához. Kicserélhetjük vele a húst a kedvenc  curry-nkben, wokos fogásban vagy grillezett ételekben. A tofu rendkívüli módon képes magába szívni az ízeket, így tökéletesen átveszi az összes fűszer és ízesítő gazdagságát.  

A tofu Garai Ádám szerint 

Garai Ádám elmondása szerint nem fanatikus rajongója a tofunak, azonban, ha vegetáriánus vagy vegán fogásokat kell készítenie, akkor szívesen nyúl hozzá. „A silken tofu például alkalmas a sűrítésre vagy selymesítésre. Valamint lecitint is tartalmaz, így a szószok habosításánál is könnyebbséget jelent” – hangsúlyozta a séf. Azért használja szívesen ezt az alapanyagot, mert nagyon jól felveszi az ízeket, legyen szó száraz vagy nedves pácolásról. „Füstölés után már-már egy füstölt ordára hasonlít, pirítás után kifejezetten kellemes íz keletkezik pácolás nélkül is” – tette hozzá Ádám. Azt is elárulta, ha teheti, ő maga készíti el a tofut szárított szójababból víz, só és citromlé hozzáadásával. „Ugyanúgy működik, mint a túró, megfelelő hőfok és megfelelő arányú sav használatával kicsapódnak a fehérjék és leszűrve préselve készen is van.” Felhívta a figyelmet, hogy a tofu nemcsak ázsiai ételek alapanyagaként alkalmazható: mivel alapjában szinte semleges íze van, ezért bármiben pácolható, akár préselt zöldség juice-okban is. 

Kimchi, curry, sriracha 

Ha mégis az ázsiai vonalon maradunk, akkor biztos, hogy három dologgal: a kimchivel, a curryvel és a sriracha-val nem hibázhatunk. 

A kimchi sundubu jjigae, vagyis a koreai tofu leves (vagy ragu) egy kifejezetten laktató fogás, ami csípős fermentált káposztával, vagyis kimchivel készül, amihez tojást és hagymát adnak, illetve fűszeres alaplével készül. 

Bár a tofu hagyományosan nem volt az indiai étrend alapvető része, egyre népszerűbbé válik. Az indiai konyhának számos vegetáriánus fogása van, amelyek elsősorban paneer sajttal vagy hüvelyesekkel készülnek, amelyek helyett remek helyettesítő alapanyag lehet a tofu. Semleges ízének és sokoldalúságának köszönhetően remekül illeszkedik az indiai curry-k sokszínű világába.

A sriracha egy univerzális szósz, amely szinte bármilyen ételt feldob, nem véletlen, hogy rendkívül sok rajongója van gyakorlatilag a világ összes pontján. Legyen szó rántottáról, avokádós pirítósról, pirított tofuról vagy sült brokkoliról, a sriracha különlegesebbé és ízletesebbé teszi az ételeket. Mivel chili paprikából, fokhagymából, cukorból, sóból és ecetből készül, így egyszerre ad pikáns csípősséget és harmonikus ízvilágot, amely számos alapanyaggal jól párosítható – természetesen a tofuval is.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram