Hirdetés
Hirdetés

A tiltás azért túlzás: korlátozni fogják az alkoholfogyasztást a legtöbb repülőjáraton

SZERZŐ: DiningGuide
2020. június 19.
Az elmúlt napokban sok helyen foglalkoztak az alkohol kitiltásáról a repülőjáratokon. A hangzatos címet kapott hírek azonban félreérthetők, ugyanis a legtöbb társaság a repülőkön árult italok kínálatát fogja korlátozni (sőt a nemalkoholos italokét és ételekét is), a tiltások pedig ideiglenesek, és több cég már most jelezte, hogy több lépcsőben fogják visszavezetni a régi kínálatot.
Hirdetés

A catering korlátozásának oka, hogy lehetőség szerint csökkentsék a fizikai érintkezést az utasok és személyzet között, sőt a mosdók használatát is (aminek van némi köze az evés-iváshoz.) Bár valóban hangzatos az alkohol kitiltásának híre a repülőkről, valószínűsíthetően nem sok társaság fog a teljes kitiltás mellett dönteni, hiszen az alkoholos italok a gépeken köztudottan kiváló árréssel eladhatók. Saját felhozott alkoholos italt pedig az eddigi szabályozások szerint is tilos volt fogyasztani repülés közben, kizárólag fent, a levegőben lehetett vásárolni a személyzettől.

A gyakorlatban tehát inkább olyan példákra számíthatunk, amellyel a magyar WizzAir is él, szűkebb kínálatban lesznek elérhetők az alkoholok – ebben Váradi József, a WizzAir vezérigazgatója is megerősített minket. A jelenlegi utazások soránt pedig "ellenség" pedig nem csak az alkohol, hanem bármi, ami miatt gyakran leveszik az utasok a fedélzeten kötelezően viselt szájmaszkot. Összességében jellemző lesz, hogy kevesebb vízzel és üdítővel kínálnak, egyes társaságoknál pedig kizárólag előzetes rendeléssel lehet ételt kérni. Néhány példa a világból: az EasyJet valóban és a Virgin Atlantic járatain valóban nem lesz alkohol; a KLM gépein az alkohol mellett a forró italokat is kitiltják; az amerikai Delta Airlines nemzetközi járatain sör és bor fogyasztható, viszont belföldön tiltják az alkoholfogyasztást; az American Airlines járatain az első osztályon fognak árulni alkoholt. Avagy ahány légitársaság, annyi döntés e kérdésben.

A kellemetlen utastárs: ittasan tobzodó turisták a repülőkön

Régi (a koronavírustól független) probléma, de éppen három évvel ezelőtt merült fel újra, hogy az utazók nyugalma érdekében korlátozzák az alkoholfogyasztás lehetőségét a repülőtereken és repülőgépeken. Nem véletlenül éppen a Baleár-szigetek kormánya kezdeményezte az Európai Bizottságnál, valamint Spanyolország kormányánál a korlátozást, kiemelve a Nagy-Britanniából és Németországból érkező turisták dorbézolását a repülőkön. A Baleári-szigetcsoporthoz tartozik ugyanis a világ leghíresebb buliszigete, Ibiza, valamint a hasonlóan bulituristákat vonzó Mallorca is (és valószínűleg a Budapesten landoló légiutaskísérők is tudnának mesélni).

Állandó kiltásról tehát nincs szó. Ahhoz hasonlóan, ahogyan minden ország, sőt akár országok különböző régiói is más járványkezelési stratégiát folytatnak, úgy a légitársaságok is különböző új szabályozásokat vezetnek be. Az pedig majd hosszú távon, a visszarendeződés után derül ki, hogy a koronavírus elleni küzdelemnek "köszönhetően" csökken-e a repülőn dorbézolások mértéke.

Források: 1, 2

Olvassa el korábbi cikkünket is a témában!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram