Hirdetés
Hirdetés

A The New York Times a tokaji aszú néhány évjáratát tesztelte

SZERZŐ: DiningGuide
2015. december 2.
Az egyik legnagyobb napilap, a The New York Times publikált néhány jelentősebb évjáratból álló rövid bemutatót a legfontosabb hazai édes borról, az aszúról.
Hirdetés

Rövid történelmi áttekintés után a lap a sort a 2008-as 5 puttonyos Royal Tokajival kezdi. Az édesség és savasság egyensúlyát a gyümölcsösségen és a fűszereken túl a fahéj, a virágok és a méz ízjegyeivel hozza összefüggésbe.
A 2005-ös 5 puttonyos Samuel Tinon aszúban viszont már a botritisz jelenlétét tartja irányadónak. Az őszibarack és az alma íze hívogató, de a nagy savasság mellett kiérződik a mogyoró és karamell, ami egyúttal a desszertbor frissességét is adja - értékel a The Times.
Édesség tekintetében viszont abszolút első helyre teszi a 2001-Hétszőlő 6 puttonyos furmintot. Ennél a bornál már-már szirupos ízhatásúnak éli meg a vadvirágok, méz, barack és karamell összhatását.  A sort ismét egy 2008-as tétellel, az OREMUS Késői Szürettel zárja, amelyben a friss, virágos-gyümölcsös édességet 4 puttonyban határozza meg.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram