Hirdetés
Hirdetés

A tenger gyorsbüféi - Győz a keresetlen, nyers éhség

SZERZŐ: Ted Aprajev
2009. augusztus 23.
Supetar kikötőjében a korzón megjelenik egy szedett-vedett hajó, rajta tekintélyes méretű rost, alatta faszén parázslik és a kellemesen ringatózó hajótest némelykor veszélyesnek mutatkozó kilengései közepette, illatos füstbe burkolózva sül az aznapi fogás.
Hirdetés

Supetar kikötőjében a korzón megjelenik egy szedett-vedett hajó, rajta tekintélyes méretű rost, alatta faszén parázslik és a kellemesen ringatózó hajótest némelykor veszélyesnek mutatkozó kilengései közepette, illatos füstbe burkolózva sül az aznapi fogás.A hálóba aznap főleg „skusa”, ami egy makrélafajta és tonhal került. Van lignja is, ami tintahal, vagy kalamari más néven, és olajjal teli edényben sül a gavuni, egy tollhegynyi méretű halacska, amit az olaszok aquadella néven ismernek.

fotó: a szerző felvétele


A parton, egy elemes hajólámpával megvilágított asztalon, a bizonytalanul ringatózó hajó mellett, amit időnként csáklyával húz vissza a parthoz a kissé ittas tulaj, nagy tálakban sűrűsödnek a kalamari gyűrűk és az aprócska halak. Bíztatására a púpozott tál gavuni mellé Vis szigeti fehér bort fogyasztok, ami hírét talán annak köszönheti, hogy Vis szigete és környéke ökológiailag nagyon kívánatos állapotban van ellentétben néhány szennyezettebb környékkel.

fotó: a szerző felvétele


A bor lehet, hogy bió kezelésű, de sok fantáziával nem bír: amolyan házi lőre, amit lehet szeretni, ha az ember nem szokta volna már azokat a fránya rétegzett ízű, aromájú, és illatú borokat.

fotó: a szerző felvétele


A kis halak frissek, de igen csak lisztesek. Ez némi ragadós páncélt képez rajtuk, ami a kissé fáradt és nem megfelelő hőmérsékletű olajnak is köszönhető. De nem erről van szó, hanem az imbolygó hajóról áradó tengeri füstös illatok kavargásáról és a kis halak liszt és olajon túl is meglévő harsány tengeri ízéről, roppanós, animális üzenetéről.

fotó: a szerző felvétele


Megkóstolom a kalamari gyűrűket is, ahogy körülöttem többen is. A kis halak után csak szerényen, hiszen közel járunk az éjfélhez, de a népek csak jönnek rendületlenül, pedig végig a korzón éttermek és fagylaltozók csábítják a technó élethez inkább szokott nagyérdeműt, akik inkább lógatják a lábukat elegáns rattan bútorokról, mint sem, hogy utcán át egyenek műanyag tálból. De úgy látom, győz a keresetlen, nyers éhség, amit a gomolygó illatos füst csak fokoz.
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram