Hirdetés
Hirdetés

A téli töltött káposzta igazi savanyított káposztából készüljön! Barna Ádám, a Bistro42 séfjének tanácsaival

SZERZŐ: DiningGuide
2021. október 28.
„Töltött káposztából nem lehet és nem is érdemes keveset készíteni”. Barna Ádám, a Bistro42 séf vezet be az elkészítésébe.
Hirdetés

Töltött káposzta, szárma, takart. Akárhogy is nevezzük, a magyar konyha jellegzetes étele. Most az esztergomi Bistro42 séfjét, Barna Ádámot kértük meg, hogy avasson be minket a káposztatöltés rejtelmeibe – a Békés megyei származású séf egyik ikonikus fogásáról lesz szó.

A különböző levelekbe való töltésnek komoly hagyománya van: valójában az ókor óta csomagolunk levelekbe változatos töltelékeket. Bár sok kiváló fogás közül választhatnánk, itthon a legismertebbé ezek közül mégis a töltött káposzta vált. Nincs olyan, aki ne kóstolta volna már valamelyik variánsát, hiszen ahány ház, annyiféleképp rotyog a káposzta a fazékban. Ez a számunkra esszenciális étel konvencionális recept nélkül él a köztudatban, így nem csak tájegységenként készítik máshogy, de sokszor ízlés kérdése is, hogy ki hogyan főzi. Sokan ünnepi ételként fogyasztják karácsonykor, és a klasszikus lakodalmaknak is állandó szereplője, de gyakran csak kényelmes koszt a vasárnapi ebédhez a szokásos rántott hús helyett. Arra sincs ám szabály, hogy nyáron ne ehetnénk, sőt, a kapros változat, hideg tejföllel kifejezetten jól harmonizál a melegebb évszakkal, bár könnyű fogásnak azért nem neveznénk.

Barna Ádám csabai nyári töltött káposztája / Fotó: Csabai receptfüzet

„Hegyes vagy laposfejű káposztával dolgozunk tavasztól télig. Ennek finomabba levele, friss és zsenge. Paprikával és paradicsommal készítjük: a szikkasztott koktélparadicsom adja a savasságát. Soványabb hússal, lapockával dolgozunk, és pecsenyelével, illetve kaporral ízesítjük” – avat be Barna Ádám.

A töltött káposzta eredete visszavezethető a közép-ázsiai türk kultúrkörökig (a török-oszmán konyha remeke is egy töltött káposzta variáció), de diadalmenete valamikor a 17. században kezdődött hazánkban (elődje a káposztás hús volt), és a mai napig töretlenül tart, olyannyira, hogy Kelet-Magyarországon se lagzit, se nagyobb családi összejövetelt nem lehet elképzelni nélküle. A töltött káposzta a legnépszerűbb húsos nemzeti fogásunk, és külföldön is ezt tartják a legjobb húsos ételünknek. A TasteAtlas minden évben rangsorolja a világ konyháit a világelső pedig a magyar töltött káposzta lett 2020-ban a húsos fogások kategóriájában. Okkal, hisz kevés húsból is tisztes mennyiség készíthető belőle, laktató, házias és ízletes.

Az erdélyi töltött káposzta – a budapesti Textúra Étterem házhoz szállításos menüjéről, 2020 december

Kelkáposzta vagy savanyított/nyers fejeskáposzta leveléből készül. A káposzta egészséges zöldség, magas a vitamintartalma (C-, K-, B1-, valamint E-vitamin), amit savanyítás után is megőriz. Gazdag élelmi rostokban, az ásványi anyagok közül a kalcium mennyisége kiemelkedő, és a vasé is jelentős. A káposztában lévő, úgynevezett mustárolaj antibakteriális hatású, egyfajta természetes antibiotikumnak tekinthető.

A töltött káposzta készítési módját a magyarok a törököktől tanulhatták el, akik szőlőlevelet használtak a burkoláshoz (és használnak ma is). A töltött káposztát szármának is nevezik, ez pedig a sarma, azaz begöngyöl török igéből származik. Később feltehetően Erdélyben, született meg aztán az új ételnév. A töltött káposzta megnevezés először Misztótfalusi Kis Miklós 1695-ben Kolozsváron kiadott szakácskönyvében szerepelt. Ez a recept már nagyon hasonlít a ma általánosan ismertekre, de a káposzta itt nem savanyított, hanem sós, a hús pedig vagdalt disznóhús. A 18. században már több szakácskönyvben megjelenik a töltött káposzta. A savanyú káposztát egyébként a szlávok és szászok is készítettek, így talán nem is meglepő, hogy a káposzta szavunkat is a szlávoktól vettük át, ők pedig eredetileg a latinból.

Szarma. Horvát töltött káposzta

A hazai tájak töltött káposztái igen eltérőek, a változatok a csak töltelékből álló, vízben főtt, lé és aprókáposzta nélkül tálalt ételtől a vágott aprókáposzta berántott – gyakran paradicsomos – főzelékében úszó burkolatlan, kásás húsgombócig terjednek. Nemcsak régiónként változik a készítése, de háztartásonként is. Híres a szabolcsi, a debreceni, a szatmári töltött káposzta. Emellett pedig a töltött káposzta különféle változatai ismertek a török, az orosz és egyes ázsiai konyhákban is.

„A töltött káposzta hagyománya visszavezethető akár a téli disznótorok rendezéséhez is.

Minden háznál másféleképpen dolgozták fel az állat részeit, a család saját ízlése szerint. Ezért lehetséges, hogy egy ilyen kis országban is rengeteg változata él a töltött káposzta receptjének. Mindenki csak a sajátját ismeri általában, ezért meglepődünk olyan apró eltéréseken is, mint a töltelékek változatos mérete, az aprókáposzta vagy a füstölthús jelenléte és a fűszerezésbeli különbségek” – mondja Barna Ádám.

Felmelegítve csak a káposzta...

Töltött káposztából nem lehet keveset készíteni, ha az ember nekiáll, akkor az első esszenciális hozzávaló (az élelmiszereken kívül) egy nagy fazék lesz, amibe belefér a sok töltelék. Ez lehet az egyik oka annak, hogy miért vált ilyen népszerű karácsonyi fogássá, hiszen jó előre el lehet készíteni és kiadós mennyiséget kapunk ebből az amúgy is laktató ételből. A téli hónapokban amúgy is az egész világ egy nagy hűtővé válik így, ha a fagyasztónkban már nem tudunk neki helyet szorítani, akár „utcára” is kerülhet. A minőségért ebben az esetben nem kell aggódnunk, ez nem egy carbonara, ami egyedül frissen a tűzhelyről lekerülve élvezetes, a káposztát nyugodt szívvel melegíthetjük újra.

„A téli töltött káposzta egy rusztikusabb, nehezebb fogás.

Ezért nehezebb is a csúcsgasztronómiában étlapra tenni egy ilyen ételt. Fontos, hogy igazi savanyított káposztából készüljön, mellé pedig füstölt hús, füstölt nyúlja kerül, de ennek egy kis része akár a töltelékbe is darálható. Jobban szeretem ezt is lapockából, mint dagadóból készíteni, így kevésbé zsíros az étel” – meséli Barna Ádám.

Hirdetés

A tökéletes töltött levelek elkészítésének titka: fontos, hogy a kiválasztott levelek soha ne legyenek túl kicsik, túl puhák vagy kemények, sérültek, mert ebben az esetben nehéz feldolgozni őket. A hibátlan leveleket megmossuk, majd az erős erezetet a levél fonákján megfaragjuk, azaz elvékonyítjuk annyira, hogy a levél még egyben maradjon. A megpucolt leveleket a felhasználás előtt javasolt enyhén sós, ecetes vízben néhány percig előfőzni. Főzés során pedig gondoskodni kell arról, hogy a levelek ne tapadjanak az edény aljára.

Hagyjunk egy kis időt neki, és akár hidegen, langyosan, de felmelegítve is tényleg jó!

Forrásunk volt

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram