Hirdetés
Hirdetés

A sztárséfek kora előtt: „Waldorf Oscar", a világ egyik leghíresebb maître d'hôteljének halhatatlan salátája

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. szeptember 1.
Meghatóan szoros kapcsolat egy legendás hotel és egykori házigazda-főpincére között, melyet egy azóta klasszikussá vált salátában őrzött meg az utókor.
Hirdetés

A Waldorf Astoria Hotel közel 130 évvel ezelőtt, 1893-ban nyitotta meg kapuit New Yorkban a nagy közönség előtt. A 20. század folyamán exkluzív kikapcsolódást kínált az elitnek, és ehhez nem csak pompás környezetet, de ínycsiklandó ételkülönlegességeket is nyújtott. A nívós közönségnek felszolgált fogások közé tartozott eredetileg a híres Waldorf-saláta is, amiből végül az egyik legtöbb változatot megélt receptúra lett.

Waldorf Hotel Astoria, Manhattan, New York, 2010

Az ismert salátát a szálloda első kreatív séfje, Edouard Beauchamp és a maître d'hôtel, Oscar Tschirky, aki „Waldorf Oscar” néven vált ismertté, álmodták meg. A svájci származású híres szakember 50 évig dolgozott a hotel szolgálatában, és tisztességgel végigjárta a ranglétrát.

Ma talán azt gondolnánk, hogy egy főkomornyiknak nem sok köze van a szállodai étterem működéséhez, azonban a sztárséfek kora előtt ő volt az a személy, aki megismertette a vendégeket a kínálatban megjelenő ételekkel és a borokkal.

Mr. Tschirky rengeteg emlékezetes rendezvény szervezésében vett részt, hírnevét mégis ennek az egyszerű salátának köszönheti. Népszerűségét hűen jelzi, hogy bár nem volt szakács, ennek ellenére 1896-ban megjelent egy szakácskönyve, a The Waldorf Oscar, mely elsőként közölte a Waldorf-saláta eredeti receptjét.

Taxik a Waldorf Hotel Astoria előtt, Manhattan, New York, 2007

A megdöbbentően egyszerű eredeti recept

Ez mindössze három dolgot tartalmaz: almát, zellert és majonézt. A salátát eredetileg a szálloda debütáló eseményére, a Szent Mária Gyermekkórház tiszteletére rendezett jótékonysági bálra alkották meg, amelyre 1893. március 14-én került sor. A hideg fogások fénykorában járunk, és az édes saláták kifejezetten divatosak voltak ekkoriban, mivel ezeket a vendégek szívesen fogyasztották egy késői ebéd részeként, hogy ne éhezzenek meg vacsoráig.

A Waldorf-saláta történetének legérdekesebb része – erről a legismertebb is –, hogy mennyi különböző (és néha megdöbbentő) változat született már belőle egy évszázad alatt. Szinte egyetlen recept sem tartalmazta ugyanazokat az összetevőket a különböző szakácskönyvekben.

Az alapoktól a pillecukorig

Sokan úgy gondolják, hogy az eredeti Waldorf-saláta egyszerűsége késztette improvizációra a lelkes szakácsokat, akik szinte az étel bemutatása óta variálják a receptúrát. Az apróra vágott dió már régóta a keverék szerves részévé vált, de az összetevők listája az évek múlásával tovább bővült, és szinte mindenki a saját szájíze szerint készíti a mainapig.

Ez olyannyira igaz, hogy a Waldorf Astoria bezárása előtt a hotelben működő számos étterem közül egyikben sem szolgálták fel az ugyanazon recept szerint készülő salátát, arról nem is beszélve, hogy mennyiben eltértek az eredetitől. Egyes korabeli szakácskönyvek verziói szinte modernnek tűnnek: savanyított zöldségekkel és kaliforniai paprikával is ajánlják az ételt.

Máshol dióolajjal készült majonézt tartalmaz, de van, aki mazsolát tesz hozzá. Került már a receptbe sült csirke, endívia, nyers és pörkölt szőlő, zellergyökér és kéksajt is. Az otthoni szakácsok receptjei az édességfaktort fokozandó olyan összetevőket javasolnak, mint a mandarin, a narancs vagy a pillecukor, az igazán elrugaszkodott változatokban pedig a majonéz helyett megjelenik a tejszínhab, sőt a zselatin is.

2017-ben a Waldorf Astoriát, amelyről a híres saláta a nevét kapta, felújítás miatt ideiglenesen bezárták. A munkálatokat követően csak egy része marad meg az épületnek eredeti funkciójában, és a hotel mellett luxuslakásokat alakítanak ki benne. A szállodai szobák felújítását követően várhatóan 2022 végén nyithatnak újra. A renoválás lezárásai előtt a szálloda éttermeiben a saláta ugyanolyan népszerűségnek örvendett, mint a 20. században, évente legalább húszezer tányér fogyott belőle. Az éttermek új kínálatáról egyelőre nem lehet tudni, de a szálloda jellegzetes étele szinte biztosan megmarad az étlapon.

Most már azonban bármi is történjen a hotellel, a Waldorf-saláta beírta magát a gasztronómia történelmébe, és mindig tovább él majd a szakácskönyvekben, salátabárokban, de akár a legszínvonalasabb éttermek kínálatában is.

Források: 1, 2

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram