Hirdetés
Hirdetés

A sztárséf töpörtyűt és kovászos uborkát kóstolt a Központi Vásárcsarnokban, majd a vásárfiát el is készítette a Spago-ban

SZERZŐ: diningguide
2021. július 13.
Wolfgang Puck érkezésére még pár hetet várnunk kellett a Spago nyitásához képest, de július 12-én végre landolt a gépe. A világhírű sztárséf kedden már az étterem teraszán reggelizett, persze csak csínján, mert az igazán erőteljes falatok pár perc sétára, a Központi Vásárcsarnokban vártak rá. Vastagkolbászt kóstolt, hazai gombákat szagolt, az alagsorban pedig sokat időzött Marika néni savanyúságos pultjánál.
Hirdetés

Sokan rajonganak a piacok hangulatáért, mások nem tudják mire vélni ezt a lelkesedést, hiszen "csak" zöldségekről, gyümölcsökről, húsról, tejtermékekről beszélünk. Az előbbi tábornak a szimpla bevásárláson felül ez mégis maga a nagybetűs program, az esszenciális vadászterület, ahová mindig öröm megérkezni. A gasztronómia területéről érkezőknek munkahelyi kötelessége a piacok ismerete, a szezonális alapanyagok felfedezése és beszerzése, az árak felmérése — és ugyan a lánc magánál a termelőnél kezdődik, de fontos csatorna maga a piac is. Ezzel a gondolattal a zsebünkben érkeztünk a Spago-hoz, hogy aztán az elmúlt hónapokban annyit emlegetett séfegenda, az Oscar-gálák cateringjének legfontosabb szakembere, Wolfgang Puck társaságában sétáljunk el a Fővám térre.

A csarnokban hentesüzletet, zöldségest és savanyúságos pultot is útba ejtettünk. Mr. Puck legfőbb segítője Szántó István volt, aki szívesen mesélt az Amerikából érkező csapatnak az alapanyagokról, amik valóban hazai gazdaságokból érkeztek a standokra.

A Spago atyja lazán, allűröktől mentesen lépett be a hentes kulisszái mögé, ahol a kissé megilletődött, de annál segítőkészebb hentescsapat megmutatta a napi kínálatot, és amire Mr. Puck kíváncsi volt, abból nyomban kóstolt is. A vastagkolbász és a töpörtyű sem maradt el — erős napkezdés a Matild Palota dzsúsza után. Kosarába végül érlelt marha is került.

A zöldségesnél természetesen előkerültek a gombák, és ugyan a megvásárolt szarvasgombát csak a Spago konyhájában kóstolhatta meg a séf, az illatot és a textúrát már a pultnál megfigyelte.

Az alagsor a halak és a savanyúságok területe, s míg az előbbinél Kaliforniával sajnos nem tudunk vetélkedni, a kovászos uborkák, kisdinnyék, savanyított karfiolok és csípős paprikák birodalma izgalmasnak tűnt. Marika vecsési savanyúságaiból szintén kóstolt Szántó István, Mr. Puck és a séf fia is. Csalamádé, friss és ropogós kovászos uborka, de még erősebb paprikák is előkerültek, majd a legkedveltebbekből vásároltak is.

Vásárfiával, színes-szagos élményekkel tértünk vissza a Spago-ba, ahol rövid szünet után Mr. Puck megsütötte a Spago híres pizzáját, amit a füstölt lazac és a kaviár tesz különlegessé, kapros créme fraiche frissítéssel.

A házi raviolira a vásárolt szarvasgombát reszelték, a Josper sütőre pedig felkerült a jókora érlelt marhaszelet is. Chimichurri szósszal kínálták meg a húst. Végül Mr. Puck hozzálátott a friss eperkompóttal tálalt, sütőben készülő császármorzsához is, ami felhőszerű textúrája miatt jócskán eltér a hagyományos császármorzsától, de az osztrák Kaiserschmarrn-tól is.

Wolfgang Puck és családja még egy pár napot Budapesten tölt, aztán egy időre búcsút intenek a fővárosnak. Az új európai bázis, a Spago azonban itt marad, és a séflegenda is időről időre megfordul majd nálunk.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram