Hirdetés
Hirdetés

A színe mellett az íze is extra: Íme, a kék banán

SZERZŐ: Méhész Zsuzsa
2019. március 22.
Mikor első alkalommal találkoztunk a vattacukorszőlővel egy amerikai zöldségpulton, azt hittük, a tengeren túli, állandóan túlzó szóhasználat járatja velünk a bolondját. Hogy lehetne vattacukor íze a szőlőnek? Kipróbáltuk, és ugyancsak meglepődtünk. Most sem viccelünk, amikor a vaníliafagyi ízű kék banánról beszélünk.
Hirdetés

A természet járatja velünk a bolondját, vagy már nem elég, ha a banánnak banán íze van? Oké, azok az idők elmúltak, amikor a banán egyet jelentett a hiánygazdaság csúcstermékével, amihez hozzájutni a Seuso-kincshez hasonló titokzatosság volt. Jó, ha akadt egy-egy fűszértes rokona az embernek, akit minden családi rendezvényre meg kellett hívni annak reményében, hátha banánt vagy narancsot rejt a ridikülje. Akkoriban banánból egyféle létezett, aminek a legjellemzőbb tulajdonsága az volt, hogy ritka.

Nagy utat tettünk meg azóta. Egy generáción belül megélni a banánnak örvendést és a minden-lehetséges-a-gasztronómiában élményt hatalmas ugrást jelent. A banánt övező misztikum megszűnt, teljesen közönséges termékké vált. De még mindig tud meglepetéseket okozni.

Hirdetés

Banánból több mint ezer fajta létezik. A Cavendish fajta bírja a legjobban a strapát, jól szállítható és tárolható, ezért ez a legelterjedtebb és legismertebb, bár közel sem ez a legélvezetesebb ízű. Ráadásul egy gombafajta miatt veszélybe kerültek az ültetvényei, erről számos helyen olvashattunk a sajtóban. Egy nagyotmondó megállapítás szerint az egyre növekvő népszerűségű kék banán könnyen letaszíthatja trónjáról a régi kedvencet.

Az alább képen még érés közben látható a kék banán:

https://www.instagram.com/p/Bu7QD-OFKBH/

Az érett gyümölcs héja halvány kékeszöld színű, az íze pedig enyhén vaníliás, az állaga krémesebb a legtöbb banánfajtánál, és kevésbé tömör. Nem egy vadiúj hibridről vagy különleges kísérletről van szó: bár a nevében szerepel egy termesztési helye (Jáva), Hawaii szigetén már a huszas évektől fogva termesztik, vagyis mintegy száz éve.

Egyelőre elég sokat kell utaznia annak, aki helyben szeretné megkóstolni: Fidzsin, a Fülöp-szigeteken, Közép-Amerikában és Dél-Floridában terem. Magjai nem éppen olcsón, 10-13 dollárért (2800-3500 Ft) cserélnek gazdát a börzéken, valamint otthoni termesztéssel is próbálkoznak sokan. Bár trópusi növény, ez a fajta jobban tűri a hideget, mint társai (állítólag mínusz 7 fokig ellenálló). Aki netalántán az otthonában saját kék banánt szeretne szüretelni, készüljön fel tisztességes belmagassággal, mert a fa 4-6 méterre is megnő.

Forrás: banana.org

Kíváncsian várjuk, hogy az elsőre meghökkentő külsejű, izgalmas ízű és textúrájú gyümölcs mekkora karriert fog befutni.

Cikkünk forrása.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram