Hirdetés

A Szerethető éttermek szinonimája: Mitől is olyan vonzó az Anyukám Mondta?

SZERZŐ: DiningGuide
2019. augusztus 22.
Azt gondolnánk, hogy a szerethető éttermek receptjét a legkönnyebben az encsi Anyukám Mondta életútján lehetne nyomon követni. A sztori végülis nem olyan nagyon bonyolult, leegyszerűsítve a következő: az „Olaszban” felszolgálóként és szakácsként dolgozó testvérpár, ha kerülőúton is, de hazahozta egy kelet-magyarországi kis településre, Encsre az igazi PIZZÁT, és ezzel együtt a bennük rejlő olasz pizzériák, trattoriák és ristoranték varázslatos hangulatát. 
Hirdetés

Az Anyukám Mondtát ma már az egész ország ismeri, és legalább egy évtizede a széles körben elismert, népszerű és szeretett étteremként emlegeti. Mindezeket a sikereket a nehéz helyzetű – súlyosabb kifejezéssel élve: elátkozott – magyar vidéki vendéglátásban, ráadásul annak is az észak-keleti régiójában érték el. Az Anyukám Mondta Étterem jövőre betölti a 25. esztendejét.

Fotó: anyukammondta.hu

Ahogyan ők maguk mondják: az elmúlt 25 évben négyüknek, a családnak, Szabolcsnak, Szilárdnak, Barbinak és Vikitának

benne van 100 év munkája.

Az ismertségüket biztosan nagyban segítette Ipacs Géza grafikus és ötletember zseniális névválasztása, illetve annak a története, hiszen az étterem elnevezése a testvérek gyakran használt szófordulataiból származik: az „anyu mondta”, „anyám mondta”, „anyukám mondta” frázisokból. A Dudás fratelli (fivérek) egy kicsit idegenkedve hónapokig ízlelgette az étterem új elnevezését, mire be merték vállalni.

A Dudás-fivérek / Fotó: anyukammondta.hu

A Dudás-testvérek emlékezetében úgy él, hogy Ipacs Géza és a későbbi „encsi olaszok” első találkozásakor hangzott el Géza a későbbieket megváltoztató egyszerű, őszinte mondata az addig Pizza Sarokra hallgató étteremnév kapcsán:

„...ezzel a semmilyen névvel nem juttok messzire...” 

Fotó: anyukammondta.hu

És ezt követően beindult a modern kereskedelem és vendéglátás elengedhetetlen kelléke, a márkaépítés, és megszületett az ENCSI OLASZOK brand. De ez ebben az esetben nem csak egy szlogen, hanem ők maguk, akik itthon egy kicsit tényleg olaszoknak számítanak.

Fotó: anyukammondta.hu

Mindez ennyire egyszerű lenne? Nem gondolnánk...

A magyar szerethető éttermek életében is jelen van egy a faktor, az, ami nem írható le receptszerűen, kell még hozzá valami kevés, vagy éppen nagyon sok, amitől elhisszük, amitől akarjuk a történetét. Az ma már itthon sem mindig elég, hogy pizza (ami jelen esetben ráadásul egészen kiváló), és az sem elég, hogy az alapszituáció egy kedves családi vállalkozás, ahol állandóan jelen van a testvérpár és a feleségeik, na és az „anyukám”, aki mindig ott lebeg a történet felett, mint Columbo felesége... 

Fotó: anyukammondta.hu

Az már önmagában érdekesebb, hogy miként tud egy ilyen, a nagyvilágtól elzárt helyen egy étterem ekkora karriert befutni. Az étterem ismertségén biztosan sokat lendített az is, hogy a fentiek összeségében jó alapot adtak a magyar médiumoknak, hogy foglalkozzanak vele. De csupán ettől még mindig nem válik igazán szerethetővé egy étterem... 

Gőzölt bao, mangalica pulled pork, coleslaw @Anyukám Mondta Facebook

Cikksorozatunk mindegyik szerethető éttermében felfedezhető az az erős karakter, amitől a magyar szív (is) megdobban. Megvan bennük az a sajátosság, az az attitűd, amitől az emberek igazán elköteleződnek az irányukba.

Az Anyukám Mondtának sikerült létrehoznia a világhírű olasz vendéglátás és a nagyszívű magyar vidéki emberek vendégvárásának tökéletes kombinációját, és ami a nagy pluszt adja, hogy nem csak a hangulat, nem csak a hely kétségtelen szimpátiája vonzó, hanem azon – összességében még mindig – kevés magyar éttermek egyike, ahol az étel is igazán jó.
Fotó: anyukammondta.hu

A mindenkori gourmet fesztiválok legsikeresebb résztvevői, mindig hihetetlenül hosszú sor áll a standjuk előtt, hogy a vendégek egy kis darabhoz juthassanak a történetükből. Minden magyar – hasát ugyancsak szerető – vendég ismeri az Anyukám-féle pizzát és haverját, a focacciát (megrendítő ügy), vagy a toszkán pacalt házi kenyérrel, no és a kemencében sült porchettát, illetve a Világbékét – ahogy a madártejet hívják az encsiek. 

A toszkán pacal több mint tíz éve szerepel az étlapon / Fotó: anyukammondta.hu

Anélkül, hogy megfejtenénk a megfejthetetlent, az igazán szerethető helyeknek, mint például az encsi fivérek legendájának is az fundamentuma, hogy árad belőlük a pozitív energia. Mindig vidáman, mosolyogva várják a vendégeiket, soha nem panaszkodnak, náluk láthatóan sohasem okozott problémát az alapanyag beszerzése, vagy az utóbbi évek magyar vendéglátóhelyeit próbára tevő munkaerőpiaci helyzet. Pedig gondok ott is biztosan akadnak – hát hogyne akadnának –, de tőlük valahogy sosem hallunk erről. Csak a vendégszeretetre, a kedves odafigyelésre és az egyszerű, de igen komolyan vett konyhára emlékezünk.

Encsi tiramisú / Fotó: anyukammondta.hu

Ez már nem is munka, hanem valamiféle megszállottság, a nagybetűs vendéglátás. Ezt nem lehet csak úgy csinálni, ez egy hitvallás, ez egy életforma.

Közönségkedvenc ételek:  pizza, toszkán pacal-borjúláb-kapribogyó, hízott kacsamáj Tokaji Aszúval

Árak: Előételek-levesek 990-2990 Ft; főételek 3590-5490 Ft; Vakrandi a Séffel 13.990 Ft; Vakrandi a Séffel és a Sommelier-vel 22.990 Ft

Anyukám Mondta

Cím: Encs, Petőfi utca 57.
Nyitvatartás: H-Szo: 12:00 – 22:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala

Az Anyukám Mondtának a Dining Guide TOP 10 családi étterme között a helye. Ismerje meg a lista többi szereplőjét is!

Hirdetés
Tovább olvasok
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram