Hirdetés

A szeletelőgép, ami az örökkévalóságnak készült

2025. március 25.
Bár anno Rotterdamból indult útjára, az Olaszországra jellemző tudatos, a maga módján organikus tradíció őrzés egyik legkülönlegesebb példája a Berkel szeletelőgép, ami funkcionális eszközből műkinccsé avanzsálódott az idők során. Az 1898-ban alapított Berkel szeletelők legnagyobb szakértője és restaurátora, Erik Luca a Coninvest Bemutatótermében tartott előadást, ahol az értékőrzés fontossága mellett arról is mesélt, milyen utat járt be a márka az elmúlt 127 évben, és hogyan forradalmasította a konyhatechnológiát. Az eseményen a márka sales managere, Giovanni Boccia is részt vett. A Berkel ma is a minőség és a megbízhatóság szinonimája, és termékei világszerte megtalálhatók a professzionális konyhákban és az otthoni háztartásokban egyaránt.
Hirdetés

A vállatot 1898-ban alapította Wilhelmus Adrianus van Berkel holland hentes mester. A cég azzal vált híressé, hogy feltalálta és szabadalmaztatta az első mechanikus hússzeletelő gépet, amely forradalmasította a húsipart és a konyhatechnológiát.

A Berkel egy mindennapi igényből született, ugyanis a hentesmester célja az volt, hogy megkönnyítse és felgyorsítsa a hentesek munkáját, miközben biztosítja a szeletek egyenletes vastagságát és minőségét. Az első gyár 1898 október 12-én nyílt meg Rotterdamban. Egy évvel később a Van Berkel’s Patent Company Ltd már 84 szeletelőgépet gyártott és szállított le, nagyon rövid idő alatt lett akkora mint egy mai multinacionális vállalat. Az első szeletelők eredetileg nyers tőkehúsra születettek, elektromos áram nélkül kézzel tekert lendkerék meghajtással működtek. A szabadalom megszerzését követően további gyárakat nyitottak Európában, az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és Kanadában, és a termékkínálatot mérlegekkel, húsdarálókkal, kávédarálókkal és kenyérszeletelőkkel bővítették.

Hirdetés

A Berkel olaszországi története 1924-ben kezdődött Milánóban. Néhány év alatt a vállalat 1780 munkást, 350 alkalmazottat, 920 értékesítőt foglalkoztatott négy gyárban, 115 bemutatóteremben és 205 üzletben. Példátlan siker, versenytársak nélkül. A második világháború hatalmas pusztítást okozott, de a márka túlélte ezt az időszakot is, és a Berkel újjáéledt a háború utáni években. Az ikonikus piros lendkerék azóta nélkülözhetetlen darabbá vált a rajongók, ínyencek és gyűjtők körében. 

A Van Berkel International ma egy több országban működő szervezet, több mint 160 alkalmazottal és 20 millió dollárt meghaladó bevétellel. A VBI 100 országban értékesít  szeletelőgépeket, késeket és egyéb konyhai, illetve élelmiszer-feldolgozó berendezéseket. Az összes tervezési, marketing- és termékmenedzsment tevékenységet Olaszországban végzik, így a VBI az egyik legfontosabb európai szereplő az élelmiszer-feldolgozó berendezések piacán, mind a professzionális, mind a lakossági szegmensben.

1958-ban Van Berkel halálával a céget feldarabolták, kézről kézre járt. Anno a hollandok azért mentek Olaszországba a századforduló idején, mert olcsó bérmunkát kerestek az északi régióba. Így jött létre a helyi leányvállalat, ami eltökélten végezte tovább a feladatát. 

A tudás adott volt, a tradíciók őrzése iránti vágy pedig mindig is szerves része volt az olasz kultúrának” – mondja Erik Luca, a pármai La Bottega del Restauro tulajdonosa, aki 2000 óta foglalkozik kizárólag Berkel készülékek felújításával, de szakértelme ennél jóval távolabbra nyúlik vissza az időben.  Erik Luca szakterülete a készülékek felkutatása, a régi modellek dokumentálása, restaurálása. A legnagyobb sikerek idejében évi 10-12 ezer darab klasszikus szeletelőgépet állítottak elő világszerte” – mondja Erik Luca. Egészen a hatvanas évekig gyártás alatt voltak, majd ezt követően lassan kiváltották őket az elektromos meghajtású készülékek. Ebben az időben a két típus gyártása párhuzamosan zajlott, majd a kilencvenes évektől 15-20 éven keresztül teljesen abbamaradt a lendkerekes szeletelők gyártása.”

Hirdetés

Érdekes, ahogy az igények alakítják a gépek méreteit, formáit és színeit is. Ahogy a vállat terjeszkedett, a gépek kiszerelésében ügyeltek az adott piac és régió sajátosságaira, ennek köszönhető az is, hogy Angliában olyan szeletelőt fejlesztettek ki, ami a bacon vágására alkalmas. Ez a gép jóval hosszúkásabb az olaszországi modellekhez képest.

A gépek színeinek változásait is az igények alakították” – egészíti ki Erik Luca beszámolóját Kertész Mirjam, a Berkel szeletelőket forgalmazó Coninvest Konyhatechnológiai Kft. ügyvezetője. Az ikonikus pirosas-bordós szín anno tökéletesen megfelelt egy hentesüzletbe, az akkori higiéniai előírások mások voltak, és a tőke húsból alkalomadtán csordogáló vért remekül elfedte. A törtfehér igényét a delik és pékségek szülték, ahol a szálló liszt miatt esztétikusabb látványt nyújtott ez a szín. A fekete modellek a modernitást és az ipari újítást testesítették meg, gyártásuk abban az időben kezdődött, amikor a zongorafekete a fejlődést testesítette meg. A hatvanas években a rozsdamentes acél megjelenésével pedig az ezüst modellek is megérkeztek. 

2014-ben Olaszország egyik legnagyobb családi kézben lévő húsipari cége, amit a Rovagnati család vezetett, megvásárolta a Berkelt, és a mai napig az ő kezükben van. Céljuk, hogy fenntartsák a brandet; a Berkelt övező tudást és értéket pedig megőrizzék az utókor számára.  Nekik köszönhető, hogy a klasszikus Berkel gépek az utóbbi évtizedekben elkezdték élni reneszánszukat, és a nagy újra felfedezés révén mára műtárgyként tekintünk rájuk. Piacra dobták a régi történelmi modelleket, köztük az ikonikus L16-ot is, amit anno 1907 és 1916 között gyártottak, így mintegy a századik évfordulóra újra elérhetővé vált. 

A mostani újragyártott modellek teljes mértékben megegyeznek az akkori találmánnyal, azzal a kiegészítéssel, hogy meg kell felelniük a mai európai biztonsági előírásoknak, emellett higiénikusak, könnyebben tisztíthatóak, rozsdamentes, krómozott acél alkatrészekkel készülnek.

„Úgy keresik ma ezeket a gépeket, mint az antik tárgyakat, ritka, régi autókat” – folytatja Luca. A Berkel és a klasszikus szeletelőgépek újrafelfedezésének köszönhetően az elmúlt több mint húsz évet a régi, eredeti gépek felkutatásával, és ezeknek karbantartásával töltöm. Visszakeresem a régi modellek dokumentumait, műszaki rajzait, majd restaurálom a hiányzó tartozékokat. Aprólékos és nehéz munka ez, néha egy-egy régi modellre hosszú évtizedek óta elhagyatott házak, lakások felújítása során találnak rá. Ilyenkor engem hívnak fel, hogy foglalkozzak ezekkel a modellekkel.”

Ma nem létezik olyan család Olaszországban, ahol ne lenne otthon egy szeletelőgép, legyen szó a kézi hajtású vagy az elektromos változatokról. Kulturális szokás egy nagy felvágott beszerzése, legyen szó mortadelláról vagy prosciuttoról, amit a családok otthon maguk szeletelnek fel, vékony, szinte áttetsző szeletekre. 

Ma a Berkel szerelmesei két csoportra oszlanak: az egyik részük beruház egy antik, felújított régi darabba, ami egyben használati tárgy is, a másik részük egy új, újragyártott darabot szerez be” – mondja Kertész Mirjam. 

„Egészen elképesztő, hogy ezek a gépek ma is pont úgy állják meg a helyüket, ahogy száz évvel ezelőtt. Nem is tudok más hasonló tárgyat mondani, ami ilyen történettel bír, és így kiállta az idő próbáját. Megható, hogy egy olyan eszközt hoztak létre 127 évvel ezelőtt, amit ma is használhatunk, nem mellesleg pedig gyönyörködhetünk benne” – zárja Erik Luca. 

A Berkel az évek során folyamatosan bővítette termékkínálatát, és ma már különféle konyhai eszközöket és berendezéseket gyárt, beleértve a professzionális és otthoni használatra szánt szeletelő gépeket és vákuumcsomagoló gépeket. A vállalat termékei híresek a megbízhatóságukról, tartósságukról és precizitásukról.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram