Hirdetés
Hirdetés

„A szegényebbek zsírral, a módosak libamájjal készítették a zsidótojást” – Wolf András e tökéletes ünnepi hideg ízelítőről

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2021. december 9.
Igazi ínyencfalatokat kenhetünk belőle, akár kenyérre vagy kalácsra. Remek íze mellett van egy igen előnyös tulajdonsága, a vendégfogadás előtt előre is elkészíthetjük. Wolf András konyhájában, a budapesti Séf Asztalában is szokott készülni zsidótojás, ezért ezúttal őt kérdeztük e kiváló ünnepi hideg ízelítőről.
Hirdetés

Több hagyományos zsidó étel főszereplője is a tojás, hiszen ez az egyszerű alapanyag egy kis kreativitással rengeteg különböző módon elkészíthető, és nem csak az ízesítése lehet változatos, de az állaga is nyers, folyóstól (gondoljunk csak a tatár bifsztekre egészen a keménytojás megannyi verziójáig). Nem utolsósorban pedig akár előre is el lehet készíteni, így nagyszerű ünnepi étel lehet.

A szefárd zsidók péntekenként huevos haminadot (hosszan főtt tojást) készítettek Sabbath-ra. Ehhez a tojásokat és a hagymahéjat akár tizenkét órán keresztül is párolták a tűzhelyen, a hagymahéjtól (vagy a kávézacctól) sötétebbé vált a fehér tojáshéj, a belsejének pedig jellegzetes íze lett.

Hirdetés

Ez mai napig a szefárd konyha egyik legismertebb étele, bár ma már az askenázi konyhában külön nevet kapott, és cholentnek hívják, de előfutára ennek is a haminad volt. Ezek a tojások barnás-vöröses színűek, és diós, húsos ízük van, a sárgájuk pedig finom krémes.

Cholent Hamin, a tradicionális zsidó étel

A Talmud azt írja, hogy a zsidók a tojásokat hosszú és lassú főzőidővel készítették el, más részein külön kifejezéseket találunk a pörkölt, vízben főtt, más folyadékban párolt vagy hamuban főzött tojás leírására.

Úgy tűnik, hogy a száraz, meleg módszer volt a tojás hosszú főzésének legkorábbi módja. A szárazon sült tojás a héjában zsugorodik, ezért rájöttek, hogy azt jobb valamilyen folyadékban készíteni, így ugyanazt az ízt, de kellemesebb állagot kaptak. Az izraeli szakácskönyvek olyan tippeket tartalmaznak a hosszan főzéshez, mint például a régebbi tojások felhasználása, mert azokat könnyebb meghámozni, illetve azt tanácsolják, hogy ne forraljuk fel a folyadékot, amiben a tojások főnek, nehogy túlságosan megkeményedjenek.

Több tojásos étel keletkezése egészen a pánzsidó eredetig nyúlik vissza, napjainkban pedig áthidalja az eltérő diaszpórák közösségei között lévő távolságokat. A zsidótojás szintén egy tradicionális zsidó előétel, de reggelire is szokták fogyasztani.

„A szegényebbek libazsírral keverték ki, a kicsit jobb módúak tepertővel, a tehetősek pedig libamájjal.

A reszelt tojást felhabosítják libazsírral, majd ízesítik mustárral, sóval, borssal és újhagymával, de ma már ennek a receptnek is rengeteg változata ismert. Ezután keverték bele a libatepertőt vagy a sült libamájat” – ismerteti Wolf András, a Séf Asztala és a Gundel Étterem corporate séfje.

Wolf András / Fotó: Salon Étterem

Ez is egy tipikus ünnepi étel, pénteken be lehetett rakni a hűtőbe és másnapra összeállt. Sabbathkor a libaleves vagy a sólet előtt kapott szerepet, de a hanukai menüben is megjelenik: a false fis mellett a fix helyet kapott az ünnepi ételsorban. Fontos még, hogy nem kerül bele tejtermék, hiszen így marad kóser.

„Előfordul, hogy savanyított tojásból készítik. Tehát először a tojást pácolják savanyútojásnak, és abból készítik, de ha maga a tojás nem is savanyú, akkor is különböző savanyított dolgokkal fogyasztják: savanyított fekete retekkel, uborkával és hagymával. Furcsább, hogy

van, ahol raknak hozzá cukrot is, hiszen a zsidó konyhára jellemző, hogy édesen főznek. A nagymamám például a tökfőzeléket készítette édesen, mazsolával”

– meséli Wolf András.

A Séf Asztalában is készítenek zsidótojást, a libamáj itt ízesített zsírban van megsütve. A zsírt forráspontig melegítik, majd belerakják a májat, egyet forr, majd leveszik, és húsz percig pihentetik. Ezt ismétlik meg háromszor egymás után. A májat ezt követően kihűtik, majd felkockázzák. A sült zsírt ezután felhabosítják, hozzákeverik a tojást, és belekockázzák a májat.

„Fontos, hogy elegendő zsírt adjunk hozzá, hogy a végeredmény kenhető legyen. A mustár itt csak kiegészítő, savasságot ad az ételnek, de nem szabad túlzásba vinnünk. Egy tisztességes zsidótojásnál az a jó, ha a máj és a tojás fele-fele arányban van. Anyukám szokta pecsenyemájjal, resztelt májjal is készíteni. Így igazából szinte olyan, mint egy májkrém, aminek nagyon jól áll a majoranna” – osztja meg Wolf András.

Zsidótojás Rosensteinéktől / Fotó: Balkányi László

A zsidótojást másnéven lengyeltojásnak is hívják, hiszen nagyon sok ételt a lengyel zsidó konyhából vettek át, hiszen ott volt a legnagyobb a közösség. Talán nem meglepő, hogy onnan indult a ma reneszánszát élő babka, illetve a flódni karrierje is.

Forrás

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram