Fülöp Viktor, Jakab Dániel és Kiripolszky Csongor a sztereotípiákkal szembemenve, bár vegán vonalat képviselnek, az ehhez az étkezési stílushoz kötődő egészségtudatosságot már nem hirdetik olyan alázatosan. Nyilvánvaló, hogy az állati összetevőktől mentes étel is lehet bűnös élvezet, leginkább talán olajban sült komfortételek formájában az italunk mellé.
A Szabad Bisztróban ugyanis erről van szó: a főként minőségi magyar italok fogyasztása és az odafigyeléssel készített vegán ételek mellett lazíthatunk. A közvetlen környezet és a barátságos légkör, az esténként a bisztró előtt falatozó és italozó vendégek miatt igazi mediterrán hangulatot varázsolna a Király utca turistáktól kevésbé nyüzsgő részébe.
A Szabad Bisztrónak, mint minden kezdő vállalkozásnak, volt egy nyitós éve, amikor próbálták még belőni a pontos koncepciót a srácok. Sok idejük azonban nem maradt a kísérletezésre, mivel a járvány miatt hamarosan be is kellett zárniuk. Így mondhatjuk, hogy valójában az utóbbi évben indult be náluk igazán az élet.
“2019 februárjában nyitottunk, hárman csináljuk a helyet, és egy Madách téri gasztrobisztróból ismerjük egymást. Felmerült bennünk, hogy a klasszikus vendéglátás helyett, szeretnénk egy lezserebb vonalat képviselni. Egy laza vendéglátásban hiszünk, amit úgy gondolunk lehet olyan módon is csinálni, hogy nem árulunk állati eredetű terméket, és ezzel közvetve sem ártunk egyáltalán állatoknak. Így nem támogatjuk ezt a típusú étkezési kultúrát sem.”
A Szabad abban különbözik a többi vegán bisztrótól, hogy itt senkit nem akarnak azzal hitegetni, hogy a vegán étkezés valamilyen vallási ideológiához, vagy egészségtudatos életmódhoz köthető. Nincs tisztított víz, nem fém tálakban kapjuk az ételt és a zene se meditatív. Egy jó sörkorcsolyához híven, bizonyos ételek itt is bő olajban sülnek és a pub hangulat elengedhetetlen kellékeiként széles italválasztékkal rendelkeznek. A csapon kisüzem cseh sörökkel találkozhatunk, de mellette főleg magyar termékekre építenek: üdítők, szörpök, ciderek, rövid italok, borok közül választhatunk.
„A konyha iránya, hogy olyan ételeket készítsünk, amelyek akár egy mindenevő számára is befogadhatók és nem térnek el extrémen a megszokott ízektől vagy látványtól. Kocsma, bisztró vonalon mozgunk: nem kifejezetten étterem vagyunk, ezért az ételek látványvilágban is inkább ehhez alkalmazkodnak.”
Nem arról van szó, hogy ne tudnának elegánsak lenni, de közelebb áll hozzájuk az angol pub-vonal és az ételek tekintetben is ezt szeretnék átadni. Emellett azonban ugyanolyan fontos, hogy minden, ami a tányérokra kerül, az maximális odafigyeléssel van elkészítve. Séfjük Jakab Dániel egy éve csatlakozott a csapathoz, Izlandról űzte haza a világjárvány, ez volt az apropója a szerencsés egymásra találásnak.
“Michelin-csillagos étteremben, a Toyában dolgoztam Franciaországban, három évet töltöttem Izlandon, itthon is fine dining étteremben voltam konyhafőnök, a La Perle Noire-ban töltöttem a legtöbb időt. Így elegendő tapasztalatot szereztem ahhoz, tudjam, hogyan kell egy ételét elkészíteni úgy, hogy az minőséget képviseljen. Itt csupán annyi a különbség, hogy arra is oda kell figyelni, minden vegán, de ettől függetlenül is befogadható legyen mindenki számára.”
Szándékosan játszanak a helyesírással, így találkozhatunk például az étlapon salyttal, vagy lyoghurttal. A nemhús megjelölés is elég feltűnő bizonyos ételek előtt, mivel ízükben annyira hasonlítanak az eredeti húsételekhez, jobb megerősíteni a vendégeket, hogy nem hágnak át semmilyen az étkezési szokásaiknak nem megfelelő szabályt. Ezek közé tartozik például a NemCsiken burger, vagy a Pulled „Pork” szendvics, de a Salytburger nemhúspogácsája is.
„Rengeteg olyan vendégünk van, aki alapvetően nem vegán, de ettől függetlenül ők is szívesen fogyasztják azokat az ételeket, amelyeket készítünk. Igyekszünk az idényjelleget követni, így az étlapunkon is cserélődnek bizonyos tételek negyed évenként. A napi menüben pedig kifejezetten törekszünk az aktualitásra.”
Az egész belvárosban a VII. kerület az egyetlen, amely nem ad a vendéglátóhelyek számára parkolóhelyet terasznak. Több sikertelen kezdeményezés után a „szabadosok” úgy döntöttek, hogy a kooperatív kommunikáció hiányában egy nyitott platós teherautót állítanak be az üzlethelyiség elé, “Szabad nemTerasz” néven, ahol végül fel tudnak állítani pár asztalt, így ott is tudnak fogyasztani a vendégeik. Egyértelműen lenne rá igény, hogy növekedjenek, vagy legalábbis több embert tudjanak helyben kiszolgálni. Reméljük a jövőben valóban lesz lehetőségük a bővülésre.
A Szabad Bisztró weboldala
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.