Hirdetés
Hirdetés

A sütemény, amit a pékek védőszentje ihletett | A St. Honoré története

2025. március 29.
A francia cukrászvilágban könnyű elveszni a mille-feuille-ök, tarte-ok és eclairek tengerében, de van egy desszert, amely még a klasszikusok között is igazán különleges helyet foglal el: a St. Honoré torta nem csupán látványos édesség, hanem tisztelgés is, méghozzá a pékek és cukrászok védőszentje előtt. Utánajártunk a történetének, illetve azt is kiderítettük, hogy a Four Seasons Hotel Gresham Palace-ban.
Hirdetés

A pékek és cukrászok védőszentje

A St. Honoré név mögött egy hatodik századi francia püspök, Honoratus áll, aki Amiens városában szolgált. A legenda szerint, amikor kinevezték püspökké, nevelője épp kenyeret sütött, és a péklapát, amivel dolgozott, hirtelen kizöldült és lombos fává változott. Ez a csodás történet tette Honorét a pékek védőszentjévé, és az ő tiszteletére ünneplik május 16-án a pékségek napját is Franciaországban.

Egy párizsi cukrászda szülötte

A tortát a 19. század közepén, 1847-ben készítették el először egy párizsi cukrászdában, amely a Rue Saint-Honoré-n működött. A desszert megalkotója, Auguste Julien, az utca és a szent nevét is szerette volna megidézni a kreációval – így született meg a St. Honoré torta, amely azóta is a klasszikus francia cukrászat egyik legkiemelkedőbb alakja. 

Klasszikus technika, összetett ízvilág

A St. Honoré alapja leveles tészta, amelyre égetett tésztából formázott gyűrű kerül – ez utóbbi az a tészta, amelyből a képviselőfánk is készül. A karika szélén karamellel rögzített apró profiterolok ülnek, a közepét pedig a különleges Chiboust-krém tölti meg: ez egy vaníliás, tojássárgás főzött krém, amit felvert tojáshabbal vagy tejszínhabbal lazítanak. A végeredmény egyszerre ropogós, könnyed, selymes és édes.

A St. Honoré tehát több mint egy sütemény: egy ikonikus alkotás, amelyben egyesül a francia cukrászművészet hagyománya, történelme és kifinomultsága – és ahogy lenni szokott, egy kis legenda is.

St. Honoré, ahogy a Four Seasons Hotel Gresham Palace-ban készül 

„A St. Honoré a fracia pékek és cukrászok védőszentje után kapta a nevét, a francia cukrászat egyik ikonikus desszertje, amit egész Franciaországban nagy becsben tartanak. Ennek megfelelően természetesen a Gresham-palotában is a tradíciókat követve készül, a lehető legnagyobb odafigyeléssel és alázattal, a lehető legjobb minőségű alapanyagokat gondosan válogatva hozzá, legyen szó a vajról, a tejszínről vagy akár a vaníliáról. Hiszen egy olyan desszert esetében, ami oly kevés összetevőből áll, mint a St. Honoré, az alapanyagok minősége még szembetűnőbb tud lenni. Ugyanez igaz a technológiára is: a vajas lap készítésén át a tökéletes karamell, a paté a choucx és a diplomat creme is mind-mind nagyon nagy odafigyeléssel és precizitással készül nap mint nap.
A vendégek körében ez a sütemény az egyik legnépszerűbb a patisserie kínálatába kerülése óta, és ennek megfelelően nem is változtattunk rajta. Mára már az egyik signature desszertje a Gresham-palotának, ami még a személyzet körében is közkedvelt lett, így a belső ünnepségeinken, rendezvényeinken szintén gyakorta szerepel a kínálatban” – részletezte Győrffy Árpád Executive Chef. „Ebben a desszertben a séf szavai mellett nagyon fontos a vaníliának a használata, ugyanis ez pontosan tükrözi a cukrász szakértelmét és hozzáállását a munkájához. Ebben a süteményben a vanília olyan, mint az ételekben a só. Minden nyersanyagnak felerősíti az ízét, és így lépnek tökéletes egyensúlyba egymással. Ebben a desszertünkben két különböző vaníliát használunk: madagascarit és tahitit" – egészítette ki Szűcs Árpád Pastry Chef. 

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram