Hirdetés
Hirdetés

A spanyolok már a vegán trend előtt is az horchatára esküdtek

SZERZŐ: DiningGuide
2022. július 20.
Hola, horchata.
Hirdetés

Az utóbbi években óriási teret nyerő növényi alapú táplálkozási irányzatok nagyot dobtak a különféle magvakból és gabonafélékből nyert "tejek" népszerűségén. Spanyolországban, illetve Latin-Amerikában viszont eddig is óriási hagyománya volt ezeknek a frissítő, növényi italoknak. Ismerjük meg az horchatát! (És nem elírás: az horchatát orcsátának ejtjük, ezért írjuk "az horchatának".)

Míg a spanyol horchata elnevezés a latin árpa szóra vezethető vissza, emellett számos más gabonaféléből, valamint olajos magvakból is készülhet.

Az óhazában csakis tigrismogyoróból

Az horchata de chufát (ejtsd: orcsátá de csufá) nálunk spanyol mandulatejként is emlegetik, pedig valójában nem mandulából, hanem egy nálunk kevéssé ismert növényből, az úgynevezett földimandulából, vagy más néven tigrismogyoróból készül. (Mutatjuk is.)

Tradicionális horchateria Barcelonában @christianbosch11 Instagram

A tigrismogyoró terméseit nem fán vagy bokron kell keresnünk, hanem akárcsak a földimogyoró esetében, a föld alatt. Míg a tigrismogyoró más országokban szimpla gyomnövénynek számít, Spanyolországban – elsősorban Valencia környékén, illetve Katalóniában – ehető gumóiból készítik az horchata de chufát.

@tierramiacoffee Twitter

Kávé, sütemény, horchata

Ahogyan az más magvakból készült tejek esetében is történik, a földimandulát is eleinte vízben áztatják, majd az így nyert italt ízlés szerint édesítik, fűszerezik. A spanyol verzió állaga jellemzően sűrűbb és nincs túlbonyolítva, a cukron kívül nem nagyon kerül bele más ízesítő. Annak ellenére, hogy krémes és igencsak édes, mégis kifejezetten frissítő italról van szó. Valenciában pedig nem hiányozhat mellőle a farton nevű hosszú, kifliszerű péksütemény, amit az horchatába mártogatnak.

Keressük a házi készítésűt!

Latin-Amerikában jóval szélesebb a paletta az horchata hozzávalói terén.

Horchata, Mexikó @gcapdevila Instagram

Mexikóban elsősorban rizsből készül az horchata, amit kötelezően fahéjjal, valamint gyakran még vaníliával is ízesítenek. Míg a sűrűbb spanyol horchata de chufát többnyire édességek mellé isszák, a mexikói, rizsből készült változat jóval üdítőszerűbb, és bármilyen falatot szívesen leöblítenek vele. Mexikóban tradicionálisan minden háztartásnak, illetve taqueriának megvan a saját horchata receptje, azonban manapság lépten-nyomon az olcsóbb, többnyire sűrítményből készült változatok dömpingjébe lehet belefutni.
Délebbre haladva az amerikai kontinensen egyre érdekesebb horchata variációkkal találkozhatunk.

Van, ahol nem hiányozhat belőle a kakaó, máshol melegen fogyasztják, vagy rendes tejet is kevernek hozzá.

Puerto Ricóban szezámmagból is készülhet, Venezuelában fermentált kukoricaliszttel megspékelt alkoholos verzióra esküsznek, az ecuadori horchatára pedig rá sem ismernénk, ugyanis 18-féle helyi gyógy- és fűszernövénynek köszönhetően élénkpiros színe van.

Mexikói stílusban / Fotó: @syphil23 Twitter

Ahhoz sem kell nagyon eleresztenünk a fantáziánkat, hogy az horchatát desszertekbe álmodjuk. Fagylalt formájában például egyre gyakrabban bukkan fel a tengerentúlon, Dominique Ansel, a cronut, vagyis a croissant és a fánk kereszteződéséből született péksütemény atyja pedig 2015 októberében az horchata-karamellt választotta hónap cronut-ízének.

Jó hír, hogy az horchata-készítésbe otthon is könnyen belevághatunk. Bármilyen alapanyagot is válasszunk hozzá, jégen szervírozva verhetetlen nyári frissítőre lelhetünk benne. Aki kíváncsi a recept mexikói, rizs alapú verziójára, annak hadd ajánljuk a következő, néhány perces videót!

Egyik forrásunk volt.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram