Hirdetés
Hirdetés

A Spago somlói galuskája nálunk Oscar-díjas – az Oscar-gálás szereplésről Szántó István séfet kérdeztük

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. május 2.
Szántó István mintha csak a mesebeli aranyalmafát ötvözte volna a hagyományos magyar cukrászat remekével, a somlói galuskával, majd több más magyar fogás mellett mindezt az idei Oscar-gálán prezentálta. Az attrakció azonban nem bizonyult egyszerinek: a kimunkált fogások nem csak a filmszakma elitjének járnak. Az Oscar-gálán felszolgált magyar ételek ("éttermesített" változatai) a budapesti Spago by Wolfgang Puck étterem átlapjára is felkerülnek!
Hirdetés

Ez volt az első alkalom, hogy egy magyar séfnek lehetősége nyílt kijutni az Oscar-gálára, és a gála vendégei számára a hazai gasztronómiát képviselő ételeket prezentálni. Milyen elvárásokkal indultál neki Los Angelesnek?

Szántó István: Az ember mindig úgy vág bele egy új kalandba- legyen szó egy utazásról, vagy egy izgalmas munkalehetőségről- hogy vannak bizonyos elvárásai, izgatott és nem teljesen tudja, mire számítson. Mikor megérkeztem rá kellett jönnöm, hogy felesleges bármilyen elvárásokat táplálnom, hiszen minden behatás, ami érhet az teljesen új lesz számomra. Az alatt a két hét alatt, amit kint töltöttem, minden nap új impulzusokkal töltődtem fel. Amíg ott voltam, annyira tömény volt a sok új információ, új emberek és kulturális hatások, hogy közben nagyon nehéz lett volna erre reflektálnom. Miután hazaérkeztem és eltelt egy kis idő, tudtam igazán feldolgozni az élményt.

Szántó István és Wolfgang Puck a konyhában az Oscar-gála előtt

Mindig rendkívül higgadt ember benyomását kelted. Egy ilyen nívós esemény előtt azért te is izgultál?

Sokkal nagyobb visszhangja van az Oscar-gálás részvételnek, mint amire a kezdetben számítottunk. Talán pont a média érdeklődés hatására tudatosodott bennünk is, hogy ennek a részvételnek milyen komoly üzenete van. Tehát ez egy kiemelten fontos esemény lett a számunkra, jóllehet, minden rendezvényre szívvel lélekkel készülünk, ez most tényleg kiemelten fontossá vált az egész csapatunknak. Mivel minden területen maximalisták vagyunk, ezért nem hozott minket zavarba, hogy a következő esemény, ahol meg kell jelennünk, az pont az Oscar-gála, ugyanazt a precizitást kívántuk nyújtani, mint amit már máskor is tapasztalhattak tőlünk.

Vadas marha / Fotó: Spago by Wolfgang Puck Budapest

Hogyan képzeljük el, miként zajlik le egy ilyen kaliberű esemény egy séf szemével?

Az Oscár-gála előtt három nappal kezdődött a felkészülés, egy hatalmas cateringes konyhában. Összesen száz különböző étellel készültünk, ami közül négy magyar vonatkozású fogás került a menübe. A gála napja a befejező készültekkel telt, hogy mindent frissen tudjunk tálalni. A magyar ételek között két főétel és két desszert volt: „hortobágyi palacsinta” – ami egy ropogós bundába töltött csirkepaprikás –, omlós vadas marhapofa, Esterházy-desszert és somlói galuska. A hortobágyi csirkepaprikást a felszolgálók kínálták, körbe tálcákon a fogadáson, míg a desszertek desszert pulton voltak tálalva, így a vendégek maguk vehették el a falatokat. A vadas marhapofa azonban látványpultból lett tálalva, így ennél lehetőségem nyílt nekem is kint lenni a vendégek között, ami egy sokkal interaktívabb élmény volt ezáltal. Ez azért is volt izgalmas, mert rögtön tapasztaltam a visszajelzéseket is az étellel kapcsolatban és azt tapasztaltam, hogy nagyon elégedettek voltak a fogással. Sokan repetázni is visszajöttek.

Roppanós "hortobágyi palacsinta" / Fotó: Spago by Wolfgang Puck Budapest

 

Az Oscar-gála mellett szakmai szempontból nem elhanyagolható, hogy belekóstolhattál a Spago éttermek kinti egységeinek a működésébe. Milyen tapasztalatokkal tértél haza?

Egy hetet töltöttem Los Angelesben, és egyet Las Vegasban. Az Oscar-gála előtt és után nyílt lehetőségem Wolfgang Puck ezen városokban található éttermeiben dolgozni egy-egy napot. Végre beleláthattam a kinti éttermek működésébe. Eredetileg úgy terveztük, hogy a budapesti Spago megnyitása előtt már sort kerítünk erre, de a világjárvány keresztbe húzta a számításainkat. Utólag belegondolva szerencsésnek tartom, hogy így történt. Kint teljesen más a vendégkör, mások az igényeik is, ezáltal úgy gondolom, hogy mi Budapesten jobban meg tudunk felelni a hazai klientúra igényeinek, hiszen nem teljes mértékben a kinti éttermekhez igazodva alakítottuk ki a rendszerünket. Ennél sokkal személyesebb, a magyar ízléshez szabott vendéglátást képviselhetünk, ami egyben kifinomultabb is, és összességében nézve kevésbé rusztikus.

Somlói galuska / Fotó: Spago by Wolfgang Puck Budapest

Esterházy-desszert / Fotó: Spago by Wolfgang Puck Budapest

Úgy tudjuk, hogy most is nagy munkában vagy. Min dolgozol most?

Hamarosan megnyitjuk a Matild Palota kávézóját, a Matild Café & Cabaret-t, ennek előkészületeivel telt az elmúlt néhány hónap. Szerettük volna egy olyan időszakra időzíteni, amikor a turizmus is jobban felendült, és a terasz szezon is beindul már. A titokzatos tetőtéri The Duchess és a Spago izgalmas ízei mellett az épület harmadik vendéglátóegysége a kávézói miliőt fogja képviselni. Itt legfőképp desszertcentrikus gasztronómiai kínálatra kell számítani magyar és osztrák vonalról, emellett pedig egyszerűbb, kávéházi fogásokat tervezünk felvenni az étlapra.

 

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram