Hirdetés
Hirdetés

Itthon közönséges, máshol romantikus: A felfedezésre váró sóska

SZERZŐ: DiningGuide
2019. március 5.
"Romantikusan hangzik, mintha egy különleges gombafajta lenne", "a spenót és a leveleskel elbújhat mellette", és még Jamie Oliver is azt jósolta neki néhány éve, hogy a sóska nagy visszatérésének lehetünk hamarosan tanúi. Külföldi bloggerek és gasztrooldalak még mindig egyfajta különlegességként írnak erről az itthon teljesen köznapi hozzávalóról, vagy éppen felteszik a kérdést, hogy tulajdonképpen mi is az a sóska?
Hirdetés

Aki élt már tőlünk nyugatabbra, annak feltűnhetett, hogy míg a spenót igen népszerű, és a mángoldot is csak-csak ismerik, addig a sóska a legtöbb konyhából hiányzik. Hacsak nem kifejezetten egy ínyencet kérdezünk róla, a legtöbben nem is ismerik. Pedig a sóska lépten-nyomon terem, olcsó is, igazi zöld levelesként pedig tele van ásványi anyagokkal (kalcium, magnézium, B6-vitamin nagyágyú).

Európa keleti felében és Oroszországban ezzel szemben jól ismert, használatban lévő alapanyag.

Kifejezetten izgalmas ízvilágú növény, angol nyelvű oldalakon külön felhívják a sóskával ismerkedők figyelmét arra, hogy ne a saláta és ne is a spenót ízére számítsanak tőle. Kiemelik – emésztést segítő – savanyúságát, citrusos ízvilágát, ezért elsősorban halak, illetve csirke mellé ajánlják különleges köretként. Ha a jó öreg sóskafőzeléket ismernék!

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram