Hirdetés
Hirdetés

A séf, aki nem való mindenkinek: Rasmus Munk és az Alchemist

SZERZŐ: DiningGuide
2019. június 28.
Valami új, valami más, valami elképzelhetetlen. Valami sokkoló. Rasmus Munk, a dán molekuláris konyha fenegyereke. Pár lépéssel előttünk jár, sőt munkájában messzire szalad, mert csak a jövő érdekli. A közízlés, az elvárások és az igazodás nem.
Hirdetés

Ahelyett, hogy méricskélné és óvatosan tapogatná a befogadhatóság határait, megy a saját feje után. Ebből aztán nagyon furcsa, sokszor bizarr dolgok sülnek ki. Két éve gondolt egyet, és bezárta 15 fős kísérleti éttermét Koppenhágában, hogy 15 millió dollárt elköltve a felfrissítésére valami újat tudjon nekünk mutatni. 

Az Alchemist

Rasmus Munk nem való mindenkinek. Sőt, valójában nagyon kevesek értik. Őket különleges, egyedi világokba tudja kalauzolni. Annál, amennyien értik, valamivel többen értékelik. Számukra a különcség kulináris megnyilvánulását jelenti. Sokaknak azonban túl sok, túlzottan furcsa és feldolgozhatatlan. 

Munk az étterme megújításával sem végzett félmunkát. Provokatív és kísérleti konyhájában minden klisétől és elvárástól el kell szakadni.

Rasmus Munk holisztikus konyhának nevezi ezt a fajta gasztronómiai élményt, ami a színház, a művészet, a tudomány és a technológia elemeit szintetizálva szeretne mind az öt érzékünkre hatni.

A végső cél az elme serkentése, nem az ízlelőbimbók stimulálása.

A lényeg a mögöttes tartalom, ami közvetve és távoli asszociációk segítségével, de nagyon erősen van jelen Munk életművében.

„Étterembe járni nagyjából ugyanazt jelenti száz éve. Alapvetően minden ugyanazon forgatókönyv szerint működik. Amikor Louise Rahr Knudsen dramaturggal elkezdtük azt vizsgálni, hogyan gazdagíthatják a színházi elemek a gasztronómiai élményt, akkor jöttem rá, hogy az éttermi étkezésnek is határozott dramaturgiája van. Nagyon sokat tett hozzá a munkámhoz ez a felismerés.”

Az Alchemist abban az épületben kapott helyet, ahol egykor a Dán Királyi Színház díszleteit tárolták. Az étterem minden apró részlete nagyon alaposan kigondolt, semmi nem véletlenszerű. Építészet, fények, hangok, szereplők teszik teljessé a különleges élményt.

A menü több száz óra kutatás és kísérlet eredménye. Az árak sem hétköznapiak: a menü 2500 dán korona (kb. 110 000 Ft), a hozzá illő borok 65.000-215.000 forintnak megfelelő dán koronáért fogyaszthatóak. Heti 5 napot van nyitva, naponta mindössze 3 órán át, és jelenleg 2019 szeptember utolsó napjaiig már nem kaphatunk helyet.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram