Hirdetés
Hirdetés

A savanyú jóbarát: az almaecet

2020. január 8.
Ecetek terén van hová fejlődnünk Magyarországon. Évtizedeken át a lebutított, adott esetben szeszből előállított, kellemetlenül szúrós ízű-szagú ecetet értettük alatta. Az olcsó tömegtermék ideje rég lejárt minden magára igényes konyhában, ma már gyümölcsecetek és borecetek széles köre beszerezhető itthon is, és nívós manufaktúrával is büszkélkedhetünk. Most a nagy klasszikussal, az almaecettel foglalkozunk, biztatva mindenkit egy minőségi ecet beszerzésére – jönni fog utána a többi is!
Hirdetés

Ideális savtartalom

Az az ideális, ha az ecet savtartalma 5% körül alakul. Ha pedig a jól ismert, 20%-os kommersz ecet kerül a kezünkbe, becsüljük meg jól, ugyanis takarításhoz kiváló! Tehát a konyhából a fürdőszobába vele.

Gyümölcsös aroma nélkül hitvány termékkel van dolgunk

A jó minőségű almaecet ismérve a (halványan) megjelenő gyümölcsös aroma. Természetesen ne konkrét almaízre számítsunk, a megjelenő aromák hozni fogják a gyümölcsös zöngét.

Fontos a címkeolvasás!

Jól tudja azt minden tudatos fogyasztó, hogy olvasni, olvasni, olvasni a boltokban és webshopokban. Az almaecet esetében az a legjobb, ha a címke felirata egyértelműen almaecet, és nincsenek felsorolva a címként az összetevők. Egy esetében ugyanis ez nem kötelező, csak ha több tételt számlál az összetevők sora. Ha nincsen felsorolás, a hatályos szabályozás értelmében almaborból, mustból vagy erjesztett almából készített ecettel van dolgunk, ahogyan annak lennie kell. Több összetevő esetén már keverékről van szó, ami jobb esetben borecettel történik, rosszabb esetben ipari szesszel.

Jobb a zavaros

Sokan ódzkodnak a zavaros almaecetektől, és ha leülepszik a szárazanyagtartalom az üveg aljára, pedig ez csak egy rossz berögződés. Ez csupán annyit jelent, hogy szűretlen ecettel van dolgunk (akárcsak az olívaolajak esetében!), és nem azt, hogy állott, romlott volna. A szűretlen mindig gazdagabb, értékesebb, még ha sokak számára így kevésbé vonzó. Érdemes ebben a formában is kipróálni, hiszen így még némi teste is van az ecetünknek.

Bátran savanyítsunk vele!

Túlzás nélkül új világ tárul fel az ecettel kísérletezők előtt, hiszen a szúrós ízű, rossz minőségű ecetekkel ellentétben egy jó almaecetnek finom savai és ízvilága van, bátran lehet főtt ételekhez, levesekhez, salátákhoz, chutney-khoz adni, éppen e finom ecetességénél fogva nem fogja agyoncsapni az összképet. Egy karakteresebb aromájú ecettel olyan megfoghatatlan kis pluszt vihetünk akár egy édes gyümölcssalátába vagy hagyományos ételekbe is, legyen az krumpli-, tök- vagy lencsefőzelék, hogy örökre tiltólistára kerül a zöld műanyagflakonos nagytestvér. Kellemes kísérletezést!

Az ecet mint üdítő? Egy menő hazai terméket kóstoltunk

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram