Hirdetés
Hirdetés

A rejtőzködés művészete

SZERZŐ: DiningGuide
2014. január 7.
Lehet véletlenül odatévedni, lehet direkt keresni, de az biztos, hogy a Hidden Kitchent azok az emberek látogatják, akiknek kitalálta a magyar származású, de már Bécsben született Julia Kutas. A fiatal lány művészettörténészből lépett elő saját étterme dizájnerévé, séfjévé és pultosává.
Hirdetés

Lehet véletlenül odatévedni, lehet direkt keresni, de az biztos, hogy a Hidden Kitchent azok az emberek látogatják, akiknek kitalálta a magyar származású, de már Bécsben született Julia Kutas. A fiatal lány művészettörténészből lépett elő saját étterme dizájnerévé, séfjévé és pultosává.
Mindig lenyűgöz bennünket a választás szabadsága, így még be sem léptünk az étterembe, már sejtettük, hogy nem tudunk elfogulatlanok lenni egy fiatal nővel, aki túl megannyi sikeres művészettörténeti munkán, a New York-i MoMA-ból Bécsbe visszatérve lassan, de biztosan a gasztronómia felé fordult és saját bisztrót nyitott. Természetesen ennek is volt előélete, hiszen 12 éves kora körül már a legnagyobb örömöt a szakácskönyvek, a receptek tanulmányozása, gyűjtése és kipróbálása jelentette számára.

fotó: Miklóska Zoltán

fotó: Miklóska Zoltán


A londoni művészettörténeti tanulmányainak lezárása pedig az Eat Artból írt diplomamunka volt. Bécsi visszatérése után még művészettörténészként megvalósította a Magyarországon már eléggé elterjedt lakásétterem műfaját, hetente egyszer főzött vacsorát: először barátainak, majd amikor híre ment, a barátok barátainak is. Olyan sikere lett, hogy egyre többen szerettek volna menni hozzá, illetve hívták magukhoz főzni, így eljött a pillanat, amikor dönteni kellett, hogy a rejtőzködő konyha kiteljesedik, vagy a művészettörténet marad az első helyen. Juli az előző mellett döntött, megtalálta az első kerület eldugott utcájában a helyet, egy lerobbant kínai éttermet, amit újraálmodott: a letisztult vonalak, a lebegő, óriási pult, az ószeresnél és a piacokon beszerzett és gyerekkori tárgyak a finomság és egyszerűség jegyében tökéletesen megférnek egymás mellett.
fotó: Miklóska Zoltán

fotó: Miklóska Zoltán


A Hidden Kitchen hétfőtől péntekig van nyitva, reggel 8-tól reggelizni, 11-től pedig ebédelni lehet. Minden hajnalban házhoz érkezik a kipróbált és megbízható zöldséges és a húsos is. A zöldségek minősége kiemelten fontos, hiszen az itt készülő ételek zömének az alapja. A menü hetente változik, de az ebéd mindig nyolcféle, csodálatosan megkomponált salátából, naponta egyfajta quiche-ből, egy húsételből és egy levesből áll. Természetesen minden napra van desszert is és tulajdonképpen Juli szerettette meg a bécsiekkel a cupcake-et is, mellyel a nyitás óta egyre több helyen lehet már találkozni. Az étterem hároméves fennállása óta még nem volt olyan nap, amikor nem teljesen újfajta quiche került volna a pultra – és ez a változatosság jellemzi a többi ételt is. A húsoknál leginkább csirke az alapanyag, de egyre jobban el tudja fogadtatni a vendégekkel a bárányt is, melytől Bécsben alapvetően idegenkednek az emberek.
fotó: Miklóska Zoltán

fotó: Miklóska Zoltán


A kreativitás és a fantázia ugyan a tulajdonoshoz köthető, de láthatóan minden munkafolyamatba, a közös gondolkodásba is bevonja a vele együtt dolgozókat. Juli számára fontos, hogy mindenki mindent csináljon, nincs olyan ember, aki a csak a pultban állna, mindenki főz is, így nem merülhet fel olyan, az étellel kapcsolatos kérdés, amire ne tudna az ott dolgozók közül bárki válaszolni.

A Hidden Kitchennek naponta átlagosan 150 vendége van, ebédidőben hosszú sor alakul ki, de sokan elvitelre kérik az ebédjüket. A vendégkör elég stabil és a nyitva tartás három éve alatt még senkivel nem volt konfliktus. Juli ezt csodának tartja és hisz abban, hogy minden hely, amiben lélek van, megtalálja a saját vendégeit. Neki sikerült.
 
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram