Hirdetés
Hirdetés

A pezsgőgyilkos prosecco

SZERZŐ: DiningGuide
2017. június 7.
Vannak történetek, amelyekről azt gondoljuk, hogy nagyon régiek, s akadnak olyanok is, amelyeket jóval fiatalabbnak hiszünk a valós koruknál. A prosecco törénete ez utóbbiak közé tartozik. A prosecco sztori az ókorba, Krisztus születése előtt kétszáz évre nyúlik vissza, amikor a rómaiak a mai Trieszt környékét is meghódították, és első feladataik egyikeként nyomban szőlőtelepítésbe fogtak. Ezek […]
Hirdetés

Vannak történetek, amelyekről azt gondoljuk, hogy nagyon régiek, s akadnak olyanok is, amelyeket jóval fiatalabbnak hiszünk a valós koruknál. A prosecco törénete ez utóbbiak közé tartozik.
A prosecco sztori az ókorba, Krisztus születése előtt kétszáz évre nyúlik vissza, amikor a rómaiak a mai Trieszt környékét is meghódították, és első feladataik egyikeként nyomban szőlőtelepítésbe fogtak. Ezek után érthető, hogy a prosecco a nevét éppen egy Trieszt melletti, ma már a város részévé vált, ókori eredetű településről kapta.

Glera szőlő – Paul Barker Hemings (Wikipedia.org)

A glera szőlő

A 18. században a Trieszt vidékéről származó, a prosecco alapját adó aromás, fehér Glera szőlőfajtát már Velence és Friuli dombjain is széles körben telepítették. A ma legmagasabbra értékelt Conegliano-Valdobbiadene területen való megjelenésére egy 1772-ben megjelent mű (Giornale d’Italia Vol. VIII.) utal. Ezen belül, a legtöbbre tartott prosecco alapanyagát a Prosecco Superiore DOCG területekről, az alig 107 hektárnyi Cartizze ültetvényekről szüretelik. A Glera ma is a venetói borvidéken, Conegliano-Valdobbiadene ültetvényein a legelterjedtebb, s leginkább prosecco készül belőle. Olaszország kétezer szőlőfajtája közül jelentőségében ez a tizenharmadik. Korábban a prosecco név a szőlőfajtát is jelölte, azonban 2010-től kezdődően, a szőlő neve már csak Glera, az eredetvédett (DOC, DOCG) ital neve pedig prosecco lehet. A DOCG prosecco-nak legalább 85%-ban kell a Glera szőlőből készült bort tartalmaznia.

Pexels.com

A prosecco világa

A mai prosecco valójában az ókori rómaiak „vinum pucinum” néven említett ős-proseccójának modern leszármazottja. Jól azonosíthatóan a 18. század közepén bukkan fel újra. 1754-ben, Aureliano Acanti „Il Roccolo Ditirambo” című művének következő mondatában olvashatjuk a „prosecco” első ismert írásos megjelenését: „S most, a prosecco alma zamatával szeretném megnedvesíteni a szám”.
A 21. századi prosecco népszerűségének növekedését mi sem jellemzi jobban, mint azok a globális értékesítési számok, amelyek azt jelzik, hogy a milliószámra értékesített olasz prosecco a korábban egyeduralkodó francia pezsgő egyetlen igazi vetélytársa lett a világpiacon.
A proseccónak nevezhető italt Friuli-Venezia-Giulia és Veneto tartományokban, három eredetvédett – Prosecco DOC, Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG és az Asolo Prosecco Superiore DOCG – területen készítik. A magas minőségű, Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG terület csupán 6586 hektárnyi. A proseccóhoz a jellemzően Glera szőlőből készített alapbort palackban (Metodo Classico) vagy tartályban (Metodo Charmat) erjesztik újra. Az acéltartályban történő erjesztés ugyan széles körben elterjedt, azonban a Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG területeken a magasabb hozzáadott értékű, hagyományos pezsgőkészítés a gyakoribb.

  • A proseccót kizárólag palackban lehet értékesíteni. Ha az értékesítés nem palackban történik, hanem az italt csapolják (például az Aperol Spritz készítéséhez), akkor az ital proseccónak már nem nevezhető és a neve az alig gyöngyöző frizzante.

Spumante, frizzante, tranquillo

Az általában 11-12% alkoholtartalmú Prosecco DOC a széndioxid-tartalomtól függően lehet spumante, frizzante vagy tranquillo. A Spumante a legnépszerűbb és legismertebb, szépen és hosszan habzó prosecco. A Frizzante már kevésbé gyöngyözik, a Tranquillo pedig maga a kis mennyiségben (5%) meghagyott, s leginkább csak helyben fogyasztott bor. A Prosecco a cukortartalomtól függően lehet Brut (kevesebb, mint 12 g/l maradékcukor), Extra Dry (12-17 g/l maradékcukor), vagy Dry (17-32 g/l maradékcukor). A italok címkéit vizsgálgatva a Prosecco Superiore DOCG, azon belül pedig a Superiore Cartizze, (ahol már a Prosecco nevet sem kell említeni, mert annyira egyértelműnek tekintik), a legmagasabb minőség jelzésére szolgálnak. A fogyasztási szokások változásával, megjelentek a nyers proseccók is. Ezeknek a neve: Col Fondo.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram