Hirdetés
Hirdetés

A Petrus-sztori: miért nincs többé Michelin Bib Gourmand-étterme Magyarországnak?

2021. szeptember 5.
Titokban reméli – titokban reméljük, hogy a Michelin-kalauznál csak tévedés történt. Feke Zoltán étterme hét év után elveszítette a Michelin Guide Bib Gourmand-minősítését. A ferencvárosi Petrus Étterem beszámolója szerint minden jel erre utal.
Hirdetés

Aki kiismeri magát a Michelin Guide értékelési rendszerében, cikkünk második felében találja az új információkat.

A napokban hirdették ki Közép-Európában elsőként a Michelin Guide 2021-es hazai eredményeit. Nyomtatott könyv nem jelenik meg, a teljesen felbolydult éttermi életben pedig a változásokat a bőrünkön érezzük. Az egész Közép-európai régióban elsőként két Michelin-csillagot szerzett ONYX teljesen kimaradt az idei értékelések közül, de az igazi gurméknak feltűnhetett egy óriási hiány: 2021-ben nincsen Michelin Bib Gourmand-minősítésű étterme Magyarországnak. Mi történt a Dining Guide TOP100 Étteremkalauz 24. helyezettjével, a 7 éve Bib Gourmand-minősítésű Petrussal?


A Bib Gourmand-ról 2017-es cikkünkből

„1997 óta létezik ez a szimbólumrendszer, az ételellenőrök hozták létre azzal a céllal, hogy az éttermeket inkább ár-érték szerint rangsorolják. Ha egy étterem Bib Gourmand minősítéssel rendelkezik, akkor mérsékelt árak mellett kiváló minőségű konyhára számíthatunk ott. A Michelin-kalauzban piros Michelin Bibendum, azaz a Michelin-kabala feje található az étterem neve mellett.
Idén Bib Gourmand minősítést kapott a Fricska amely a 14., a LaciKonyha, amely a 23., és a Petrus, amely az 51. helyen végzett a legújabb Volkswagen-Dining Guide top100 Étteremkalauzban."

Hirdetés

2019-ben így írt a Stand25 blogja: „Bocsáttassék meg nekünk, hogy rögtön a matekkal indítunk, de ez igenis tényező ezen az árérzékeny piacon (országban). Míg a Stand Étterem Michelin-csillagos árképzéssel működik, addig a nagyétteremmé fejlődött-bővült Stand25-ben továbbra is a Bib Gourmand-minősítésnek megfelelő összegért ehetünk. Ezt 30 eurós összegben határozza meg a Michelin-kalauz, amiért 3 fogást – előételt, főételt, desszertet és egy pohár italt – kell tudnia kínálnia a Bib Gourmand-éttermeknek."


Egészen 2020-ig három Bib Gourmand-éttermünk volt. A Stand25 költözése a Hold Utcai Piacról Budára, valamint az áremelkedés indokolhatja, amiért tavaly kiestek a szája szélét megnyaló Michelin Bibendum (=baba) képével jelzett kategóriából. A szintúgy kiemelkedő minőségben teljesítő Fricska Gastropub tavaly óta szintén Michelin Plate-minősítésű, amelynek okát szintén az árképzésben és nem a teljesítményben kereshetjük. Így tavaly óta egyetlen Bib Gourmand-éttermünk működik, a francia-magyar konyhát vivő Petrus.

Gratuláló e-mail érkezett a Petrusnak – adminisztrációs hiba történt?

Feke Zoltán, a IX. kerület rehabilitációs részén, a Ferenc téren található Petrus tulajdonosa felkeresett minket a csütörtöki Michelin Guide eredmények kihirdetése után – de a felkeresés kölcsönös volt, hiszen míg mi tudósítottunk a 2021-es fejleményekről, szembeötlő volt az utolsó magyarországi Bib Gourmand-étterem eltűnése is a Michelin Guide-ból.

Hirdetés

Az étteremtulajdonos séf beszámolt róla, hogy az idei évben több alkalommal is felkeresték a Michelin Guide-tól. A kapcsolat régre nyúlik vissza: az étterem megnyitása után Michelin Plate értékelést, majd rögtön azután Bib Gourmand-t érdemelt ki a pesti étterem. Ennek immáron hét éve: a nyolcadik alkalommal büszkélkedhetne ezzel az elismeréssel Feke Zoltán. Az étterem azonban nem "visszaesett" a Michelin Plate-kategóriába, mint a Fricska Gastropub tavaly, hanem eltűnt a rendszerből

A séf stílusára és humorára jellemző, hogy beszélgetésünkkor elsőre úgy kommentálta a történteket, hogy több Michelin Bib Gourmand-matrica nem férne el az ajtón, úgyhogy jól van ez így. De mindez valójában sokkal nagyobb érvágás egy étteremnek, hiszen a Magyarországra látogató turisták jelentékeny része keres rá a Michelin Guide oldalán a hazai csillagos, Bib Gourmand- és Michelin Plate-minősítésű éttermekre. Nem beszélve arról a szintén nem elhanyagolható számú magyar közönségről, akiket befolyásol döntésükben a Michelin Guide szava.

A tények. A Petrussal a Michelin-kalauz idén több alkalommal is felvette a kapcsolatot, a tavasz folyamán képet kért be a Bib Gourmand-minősítésű étteremtől adatbázisába. A Feke Zoltán által a Dining Guide szerkesztősége számára bemutatott e-mail szerint 2021. szeptember 3-án az étterem újabb levelet kapott, amelyben gratuláltak a Michelin-kalauzban való újabb szerepléshez. Ez a levél pontosan nem tér ki arra, hogy mely kategóriába értékelték újra a Petrust, a Magyarországra vonatkozó adatok frissítése után ugyanakkor a IX. kerületi étterem kikerült a rendszerből, tehát a gratuláló e-mail ellenére a gyengébbnek tartott, Michelin Plate-értékeléssel sem szerepet.

Hát, erre varrjunk gombot.

Ebéd a Petrusban – tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram