Az őriszentpéteri Pajta az egyik leghitelesebb éttermi kísérlet Magyarországon a farm-to-table koncepció megvalósítására. Farkas Richárd konyhája hazánk egyik leginkább természetközeli étterme, a birtokon saját kertészettel, a Pajtába személyesen érkező környékbeli beszállítókkal, egyszóval egy olyan gourmet műhelyet működtetnek sikerrel az Őrségben, ahol nem csupán reklámszöveget jelentenek a friss-helyi-szezonális jelszavak, hanem a mindennapok legfontosabb irányadói. Mindehhez valódi szabad kezet, minden támogatást (és zöldterületet) megad neki Kvasznicza Ferenc és Flóra, a Pajta tulajdonosai.
Világszerte tendencia, hogy egyre több topséf szakít a fine dining éttermekben megszokott menetrenddel, és nem ragaszkodnak többé a kötött degusztációs menükhöz.
Egy eredeti ötlet az Őrségből
A még mindig pimaszul fiatal séf, Farkas Richárd két és fél éve dolgozik ötlete megvalósításán. A pandémia okozta csiki-csuki éttermi állapotok után, a jó idő megérkeztével szó szerint megrohamozták a vendégek a Pajtát a többhónapos bezártság után, úgyhogy 2020 és 2021 nyarán telt házzal zajlottak a mindennapok az egykori majorságban található étteremben.
A kiérlelt új koncepció szilveszterkor debütál (még van néhány szabad asztal). Ez tehát nem egy-két tematikus alkalom, hanem teljesen új elgondolás, amely az Ösvény nevet kapta.
A Pajta régi vendégei ismerhetik is Farkas Richárdék plusz szolgáltatását, rendszeresen szerveztek ugyanis erdő-mező járó kirándulásokat, mely során vadvirágokat, növényeket, bogyókat szedtek – igazán autentikus élménnyé kikerekítve az őriszentpéteri látogatást.
Az Ösvény ezt a saját kis természetközeli világot hivatott még közelebb hozni a vendégekhez: a degusztációs menüsor helyett egy térképet kapunk kézbe, amelyen a Pajta és környékének megállópontjai szerepelnek egy-egy fogás formájában.
Vaktérképen a „vakmenü"
Kötött menüsor olyannyira nem lesz, hogy a hagyományos előétel-főétel-desszert sorrenddel is szakítanak. Az étlap hasonló lesz egy kiránduláshoz, a 12 fogás adott állomásain egyénileg dönthetnek a vendégek, hogy merre haladjanak tovább, akár egy erdei sétán. A megállóhelyek pedig egy-egy ott termő alapanyagot vagy tradicionális helyi fogást képviselnek.
A Pajta hatalmas üvegablakai mögött egyébként is már a természetben érezhetjük magunkat, de az étlap megállói ki is lesznek táblázva, és – ha van kedve a vendégnek – le is sétálható a gasztroút.
Praktikus tanács annak, aki szeretne majd részt venni a sétán, hogy a déli vagy a délután 4 órás ültetésre foglaljon, mert az utolsó, esti órákban kezdődőn a sötét miatt már nem lesz látható a környék szépsége.
Az étlap természetesen új izgalmakat tartogat, miközben az utóbbi években kikristályosodott signature fogások sem tűnnek el.
Mindeközben zajlik az élet a Pajtában. Hétvégén a budapesti Michelin-csillagos Essência séfje, Tiago Sabarigo adott négykezest Farkas Richárddal, miután korábban Ricsi főzött már az ő éttermében. A portugál származású közismerten kiválóan bánik a tengeri finomságokkal, így Surf'n'turf jeligére a Pajta séfje képviselte a föld és erdők adta kincseket, Tiago Sabarigo pedig a tengerét. (A jegyek egyetlen nap alatt elkeltek.)
Az Ösvényt látni-kóstolni és bebarangolni kell. A Kautzky Armand narrálta videót pedig jó szívvel ajánljuk!
Szilveszter a Pajtában – tovább az eseményre!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2023-ban.