Hirdetés
Hirdetés

A Noma Budapesten!

SZERZŐ: DiningGuide
2017. március 10.
A VinCE Budapest a borvilág sztárjai mellett minden évben a gasztronómia világából is hoz különlegességet, idén pedig – túlszárnyalva az eddigi éveket – egyenesen a világ legjobb éttermének képviselőjét hozza el a hazai gasztronómia közönségének! A brit Restaurant magazin évente kiadott 50-es listája a világ legjobb éttermeiről annak köszönheti mérvadó voltát, hogy a listát maguk […]
Hirdetés

A VinCE Budapest a borvilág sztárjai mellett minden évben a gasztronómia világából is hoz különlegességet, idén pedig – túlszárnyalva az eddigi éveket – egyenesen a világ legjobb éttermének képviselőjét hozza el a hazai gasztronómia közönségének!
A brit Restaurant magazin évente kiadott 50-es listája a világ legjobb éttermeiről annak köszönheti mérvadó voltát, hogy a listát maguk a legautentikusabbak, a gasztronómia szakma képviselői állítják össze. Eddig legtöbbször a spanyol (katalán) El Bulli állt az élen, azonban mivel az El Bulli már bezárt, a világ jelenleg is működő, legtöbbször a lista élén szereplő éttereme, a dán Noma. 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben és 2014-ben is a legjobbnak kiáltották ki. Igaz, a Noma is átalakítás alatt áll, költözik, hamarosan Mexikóban debütál. A Noma egyik munkatársa, David Zilber séf a VinCE valószínűleg egyik legizgalmasabb bemutatóját nyújtja majd, ő ugyanis a legendás koppenhágai étterem fermentációs szakembere, vagyis mindent megerjeszt, amit csak lehet. Az alapanyagok átlényegülnek a kezében.

Hol vacsorázik egy sztárséf?
„Nagyon kíváncsi vagyok Budapestre, örülök a meghívásnak, négy napot fogok itt tölteni és alig várom, hogy megkóstolhassam a magyar konyhát!” – mondta látogatása előtt David Zilber, aki nem mellesleg fotóművész, fotóit Amszterdamtól New Yorkig több világvárosban kiállították már.
A VinCE szervezői érthető módon nagy gondossággal szervezik David programját, hiszen a tapasztalt szakácsnak a hazai gasztronómia legjavát szeretnék megmutatni.
„Az ötcsillagos Prestige Hotelben fog megszállni” – árulták el a szervezők –, „ugyanis sok jó szállodapartnerünk közül a Prestige az egyik legkiemelkedőbb. Tavaly itt helyeztük el Sarah Jane Evans Master of Wine szakértőt, a Master of Wine Intézet elnökét, aki olyannyira elégedett volt, hogy két hónappal később férjét születésnapja alkalmával egy budapesti hétvégével ajándékozta meg, és a Prestige-ben szálltak meg!”
A séf budapesti mesterkurzusának moderátora Jókúti András lesz. Az egyik vacsorahelyszín a Prestige-ben található Michelin-csillagos Costes Downtown, de a szervezők igyekeznek még néhány izgalmas, vagány budapesti éttermet is megmutatni a séfnek. Davidet egyébként elkíséri a barátnője is, akinek Venczel vezetéknevét hallva felkaptuk a fejünket: csak nem magyar a hölgy? Nem egészen, a hölgy skandináv, de nagyapja Erdélyből vándorolt ki északra – szól a magyarázat.

Dióhéjban David Zilberről
A torontói (Ontario állam), David Chaim Jacob Zilber (született 1985-ben) profi chef és hentes, 2004 óta Kanada-szerte több fine dining étteremben dolgozott. A fotóművészet azonban mindig is – így az elmúlt fél évtizedben is – inspiráló művészeti ága volt. A kizárólag 135-ös filmre fotózott képei olyan projektekben jelentek meg, mint a Vice, It’s Nice That, Subbacultcha és Street Carnage. Csoportos és egyéni kiállításai is voltak Amszterdamban, Torontóban, New Yorkban, Vancouverben és Los Angelesben, és némely otója a Holland’s Foam Photography Museum állandó kiállításának része. Jelenleg azonban egy másik művészeti irányzatnak hódol: ő a világlegjobb étterme, a koppenhágai Noma fermentációs és kutatási sous chefje.
David Zilber a VinCE Budapesten
A chef előadása március 19-én, vasárnap lesz 15.30–17.00-kor. A rendezvényre való belépéshez napijegy szükséges, amely 14 000 Ft. Szakmai kedvezménnyel 7000 Ft, kedvezmény az [email protected] címen kérhető. A mesterkurzusára a napijegyenfelül 5000 Ft.
További információ itt.
 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram