Hirdetés
Hirdetés

A National Geographic a Hortobágyra csábítja a világot a karantén utánra

SZERZŐ: diningguide
2020. november 20.
A bezárkózott világpolgárok egyre inkább az ismeretlenbe vágynak, hogy új impulzusokkat, élményekket szerezzen mindenki, akinek eddig életviteléhez hozzátartozott az utazás és az azzal járó tapasztalások. A National Geographic kihozott egy 25-ös listát, amiben a világhírű ismeretterjesztő magazin lokálpatrióta szakírói nyilatkoztak egy-egy tájegységről. A listára felkerült a Hortobágy is, amiről Vitray Tamás ír.
Hirdetés

Nehéz lenne felbecsülni, hogy mekkora erővel bír egy-egy jól futó, hiteles (vagy nagy elérésű, de kevésbé színvonalas... ) sajtóorgánum ajánlása, de mindenképp nagy megtiszteltetés a megjelenés a National Geographic online hasábjain. A világ legkülönbözőbb szegleteiben élő szerzőik ajánlásokat írtak: Brazíliától Erdélyig, Koppenhágától Baszkföldig és ebben a szűk, 25 szereplős listában kapott helyet az alföldi tájegység.

A világörökség részeként jegyzett, mintegy 1700 négyzetkilométeres terület több, mint a szikes puszta, a Kilenclyukú híd és a csikóskultúra egyvelege: a Közép-Tisza-vidék mezőgazdaságilag, termelők szempontjából is jelentős terület. Nem beszélve a hajdani csárda-romantikáról és ezen jellegzetes vendéglátóegységek népszerű fogásairól.

Az élénk hortobágyi megzőgazdaság fontos takarmányai az olajrepce, a tökölybúza vagy a kukorica. Őshonos állatfajok között tartjuk számon a szürkemarhát, a rackajuhot és a mangalicát. Ennek megfelelően sokan foglalkoznak állattenyésztéssel és bivalytejtermékek, szürkemarha- és mangalica felvágottak készítésével is.

Az előbb említett csárda-romantikának köszönhetjük sok mai napig kedvelt ételünket. Nincs Hortobágy olyan ételek nélkül, mint a nehéz, tésztás-burgonyás levesek, pásztorételek, tarhonyával készített fogások, tokányok, túrós lepények, tésztaételek. Arról pedig ne feledkezzünk meg, hogy a hortobágyi húsos palacsinta egy fantáziaétel, nincs sok köze az Alföldhöz.

Bár ennek ellenére sajnos kifejezetten hortobágyi éttermekben nem dúskálunk, így nem tudunk hozzátenni Vitray Tamás hortobágyi gondolataihoz, de a neves lap ajánlása igazán megtisztelő.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram