Hirdetés
Hirdetés

A nagy vízszki kérdés: pár csepp vízzel tényleg jobb a skót whisky? És tegyünk-e jégkockát bele?

SZERZŐ: DiningGuide
2021. július 29.
A felvizezés ritkán jelent bármi jót, a skót whisky rajongóinak egy tábora azonban arra esküszik, hogy csak némi víz hozzáadásával tudnak felszínre kerülni a párlat egyébként rejtve maradó ízjegyei. Ezt a bárpultok mellett is sokat vitatott feltevést a svéd Linné Egyetem kutatói tudományosan is alá tudták támasztani.
Hirdetés

Értelemszerűen vélhetnénk úgy, hogy hígítás hatására kevésbé intenzívnek érezzük a skót whisky aromáit, pedig épp az ellenkezője történik. A jellegzetes füstös ízért felelős gvajakol nevű vegyület leginkább a skót whiskykben van jelen, az amerikai bourbon whiskey-kben kevésbé. A svéd egyetem kutatóinak számítógépes vizsgálatai kimutatták, hogy némi víz hatására a gvajakol a párlat felszínére úszik, vagyis a whiskybe kortyolva sokkal hangsúlyosabban érezzük annak füstös-édeskés aromáit.

Itt jegyeznénk meg, hogy hacsak nem úgynevezett hordóerősségű (cask strength) whiskyt iszunk, a lepárlóüzemben már forrásvízzel hígították a palackba kerülő italt.

Fontos kihangsúlyozni, hogy nem túlzott hígításról, hanem mindössze néhány csepp szobahőmérsékletű vízről van szó. A profik nem bíznak semmit a véletlenre, és óvatosan, pipettával adják hozzá a whiskyhez a szükséges mennyiségű vizet, többnyire ásványvizet.

@The Scotch Whisky Experience Facebook

A jégkocka kérdés

Különösen nyáron nehéz ellenállni annak, hogy egy frissítő jégkocka is kerüljön a poharunkba. Érdemes azonban tudni, hogy

míg néhány csepp víz megnyitja előttünk a skót whiskyk gazdag ízjegyeit, a jégkocka inkább bezárja őket.

A scotchwhisky.com szakértője szerint ugyanis a hideg hatására a skót whisky lágy, illékony, citromos és mézes aromái háttérbe szorulnak, és elsősorban a tőzeges ízjegyek dominálnak. Ha mégis a jég mellett döntünk, válasszunk az italunkhoz minél nagyobb, ennél fogva lassabban olvadó jégkockát vagy jéggömböt.

Forrásaink: 1, 2, 3.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram