Hirdetés
Hirdetés

A Múzsában vendégeskedett Manon Kapfer, az athéni Four Seasons bárjának vezető bartendere

2025. február 7.
Manon Kapfer, a Four Seasons Astir Palace Hotel Athens Avra Bar-jának bartendere Budapestre érkezett, hogy guest shift keretében a Four Seasons Hotel Gresham Palace koktélbárjában, a Múzsában mutassa be koktélkészítési filozófiáját. Bár családja mindig is a vendéglátásban dolgozott, ő kezdetben más irányba indult: közgazdaságtant, majd jogot tanult, míg végül rájött, hogy igazi helye a bárok világában van. Kezdetben séf szeretett volna lenni, de a konyhák feszült légköre helyett a koktélok kreativitása és a vendégekkel való közvetlen kapcsolat ragadta magával. Ma már fenntartható alapanyagokkal, személyes történetekkel és egyedi koncepciókkal formálja Görögország fővárosának koktélkultúráját. De mit gondol a magyar vendégek ízléséről, és hogyan látja a bárvilág jövőjét?
Hirdetés

A vendéglátás világa sokszor generációkon átívelő szenvedély. Manon Kapfer családjában mindig is központi szerepet játszott: apja éttermet vezetett, nővére vendéglátóipari iskolában tanult. Manon mégis más utat választott kezdetben és a közgazdaságtan, majd a jog felé fordult. Egy év jogi tanulmányokkal telt időszak után azonban ráébredt, hogy nem ez az ő útja. „Egy nap ott ültem és azon gondolkodtam, hogy mi a fenét keresek én itt?” – meséli nevetve. Innen vezetett az útja a vendéglátás világába, ahol először szakácsként próbálta ki magát.

A Michelin-csillagos éttermek konyháiban szerzett tapasztalatok azonban hamar rádöbbentették, hogy a szakma ezen oldala nem neki való. „Akkoriban, amikor tanuló voltam, még teljesen elfogadott volt, hogy a konyhában ordítoznak az emberekkel, tárgyakat hajigálnak… Ezzel egyáltalán nem tudtam azonosulni, azonban nem akartam elhagyni a vendéglátást és feladni az alkotás örömét” – emlékszik vissza. Egy tanára javaslatára kezdett ismerkedni a bárok világával, amibe nagyon hamar beleszeretett. „Itt közvetlen kapcsolatba kerültem a vendégekkel, és a kreativitásom sem veszett el” – mondja.

Hirdetés

Ma a Four Seasons Astir Palace Hotel Athens Avra Bar-jának vezető bartendere, ahol az elmúlt két évben teljesen új koncepciót épített fel. Az "origami menü" évente négyszer változik, és egy klasszikus koktélkönyv is készült, amely a vendégeknek nemcsak az italokat, hanem a bartenderek saját történeteit is bemutatja. „Nem a koktélok száraz történetét meséljük el, mert úgy gondoltam, az túl unalmas, bárki utána tud olvasni, ha érdekli. Úgy gondoltam, hogy sokkal izgalmasabb személyes sztorikkal, humorral, szóviccekkel fűszerezni az italok ismertetőit” – magyarázza. Az új irányvonal sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az Avra egyre népszerűbbé vált az elmúlt időszakban.

Athén bárkultúrája szerinte hatalmas fejlődésen ment keresztül az utóbbi években. „Tíz éve még csak egy-két igazán jó koktélbár volt a városban, most pedig rengeteget lehet találni” – meséli. A vendéglátás erős jelenléte annak is köszönhető, hogy a görögök nem szeretnek otthon maradni, a társasági élet elengedhetetlen része a gasztronómia és a bárok világa. A Four Seasons-ben azonban nemcsak az italokra figyelnek, hanem az alapanyagokra is: az Avra Bar fenntarthatóságot előtérbe helyező filozófiája miatt kizárólag görög alapanyagokat használnak, sőt, a hozzávalók egy része a hotel saját kertjéből származik.

Budapestre guest shift-re érkezett a Múzsába, a koktélbár vezető bartendere, Rédli Ádám meghívására, akivel korábban már Madridban és Athénban is találkoztak és hamar megtalálták a közös hangot szakmai ügyekben. Elmondása szerint a Budapesten töltött ideje során meglepte, hogy a magyar vendégek mennyire erős italokat szeretnek és ráadásul milyen sokat tudnak inni. „Mi inkább könnyedebb, gyümölcsösebb vonalat viszünk, így nálunk azokból szokott több fogyni általában” – meséli. Az alkoholmentes koktélok fejlődéséről is elismerően nyilatkozik: „Régebben ezek csak gyümölcslevekből és szirupokból álltak, de most már nagyon jó alkoholmentes rumok, whiskyk és pezsgők léteznek, amelyekkel izgalmas italokat lehet készíteni. Ez azért is nagyon fontos, mert egyre többen mondanak le az alkoholfogyasztásról, elkerülve a másnapot, vagy egyszerűen csak szeretnének tudatosabb, mértékletesebb fogyasztókká válni.”

Arra a kérdésre, hogy egy bár sikerében az italok vagy a csapat és a hangulat játssza a nagyobb szerepet, határozott választ ad: „Egy bár lehet bármilyen elegáns, kínálhat izgalmas, különleges, niche koktélokat, ha a személyzet nem jó, nem lesz sikeres. A vendégek nem feltétlenül az italok miatt térnek vissza, hanem a légkör, az emberek miatt.”

Hirdetés

Kedvenc alapanyagának a citromot nevezi meg, ami gyerekkora óta meghatározó számára. „Még a héját is megettem, amikor kisgyerek voltam” – nevet. Ez az ízlésvilág a koktéljaiban is visszaköszön, hiszen gyakran dolgozik savanykás, frissítő ízekkel. 

Manon Kapfer számára a vendéglátás nemcsak munka, hanem kreatív önkifejezési lehetőség is, ahol az emberi kapcsolatok és az alkotás öröme egyaránt fontos szerepet játszanak.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram