A milliárd forintos champagne – Gazdára talált minden idők legdrágább pezsgője

SZERZŐ: Király Márton
2022. augusztus 3.
a Lounge rovat
támogatója a
2,5 millió dollárért (989.595.000 Ft) kelt el egy ma nagyon divatos digitális tokennel, NFT-vel van ellátott pezsgő, amely így valószínűleg megdöntötte a világ eddig eladott legdrágább buborékos italának rekordját.
Hirdetés

A vállalkozó testvérek, Giovanni és Piero Buono egy zártkörű aukció során vásárolták meg az eddig legdrágábban eladott palack pezsgőt múlt pénteken. Jóllehet a Champagne Avenue Foch 2017-es évjáratú magnumja, amely eladásra került is megér egy misét – hiszen a pezsgő Premier Cru besorolású területről származó szőlőből készült, amelyet a franciaországi Champagne régióban található Chamery-ban, az Allouchery-Deguerne birtokon termesztettek. A Premier Cru pedig a Grand Cru után a második legmagasabb klasszifikációs szint a pezsgők világában – de valójában a palack értékét kevésbé a belsejében lévő pezsgő tornázta fel, mint inkább a hozzá tartozó digitális, NFT tokenek, amelyek képét a külsejére nyomtatták.

A jelenleg a világ egészét érintő gazdasági válság arra ösztönzi a tehetősebbeket, hogy a pénzüket különböző módon próbálják megóvni az értékcsökkenéstől, sőt, amennyiben megoldható, inkább növeljék az értékét. A befektetések minden esetben rizikósak lehetnek, de jelenleg a piac kiszámíthatatlansága miatt különösen érdemes odafigyelni rá, milyen módon tároljuk a vagyonunkat. 

Egy új luxus befektetési formát jelenthet az NFT (non-fungible token), azaz nem helyettesíthető zseton, amely 2017 óta létezik. Működését az Ethereum kriptovaluta blokklánc technológiájának köszönheti. Az NFT képhez, animációhoz, videóhoz, hangfájlhoz kapcsolt kódsor, mely valójában az eredetiség igazolására szolgál.

Az eladók korlátozhatják a darabszámot sorszámmal ellátva az NFT-t, a vásárló pedig Ethereummal licitálhat a tartalomra. A blokkláncokkal a digitális térben is megoldhatóvá vált, hogy a művészet egy egyedi és megismételhetetlen dolog legyen, hiszen a digitális egységek rögzítik a lenyomatot, a tranzakció idejét, a tulajdonost, a szerződést, mindez pedig nyilvános és visszakövethető.

Egyelőre azonban nem világos, hogy hosszú távú befektetésként működni fog-e az NFT. Annak ellenére, hogy népszerű pénzszerzési lehetőségként robbant be a köztudatba, 2022 eleje óta már csaknem felére csökkent azoknak a számláknak a száma, amelyek ténylegesen NFT-vel kereskednek. Ez pedig azt is jelenti, hogy kevesebb az az NFT-kereskedő, aki számára megérné milliókat fektetni egy üveg pezsgőbe, még akkor is, ha a bor és a pezsgő értéke eközben változatlan maradt.

 

A fizikai palackon Mig művész alkotásai láthatók, és gyémántcsiszolású Swarovski kristályok díszítik, tiszta ónnal, emellett pedig öt NFT-vel látták el, így a megvásárlása egyben magában foglalja a digitális tulajdonjog átruházását is. A képek olyan animációs lényeket ábrázolnak, mint egy majom, egy denevér vagy egy vámpír. A majom például az ismert Bored Ape Yacht Club alkotása. Az öt NFT összesen 26,22 Ethereum-ba került a Champagne Avenue Foch-nak, ami a jelenlegi árfolyamon számolva körülbelül 28 000 dollárt (110.75680 Ft) ér. 

 

Az eladó, Shammi Shinh, az újszerű pezsgősüvegek specialistája. A pezsgő és a biotechnológia iránt érdeklődő londoni üzletember, valamint lelkes NFT-kereskedő, tartja a valaha eladott legdrágább pezsgőspalack árának korábbi rekordját is: a Goût de Diamants pezsgőjével, amely egy 19 karátos, fehérarany címkére ragasztott gyémánttal 1,9 millió dollárért (751.564000 Ft) kelt el 2013-ban. 

A gyűjtői szenvedély és a befektetői vágy egy különösen egyedi aspektusa, hogy ezeket az üveg pezsgőket valójában nem szabad elfogyasztani. Az olasz testvérpár is arra számít, hogy a palack még több eladást élhet meg mielőtt végső tulajdonosához kerül majd, aki az NFT-ket valóban úgy értékeli, ahogy azt egykor a gyémántokkal is tették.

Forrásaink voltak:

1, 2, 3

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram