Hirdetés
Hirdetés

A Michelin-kalauz téved Budapestet illetően, amit nem is csodálunk – így áll a Michelin-barométer

SZERZŐ: DiningGuide
2020. december 12.
Speciális lenyomatát adják az idei év történéseinek a Michelin-kalauz diagramjai. A barométerként aposztrofált, hetente frissülő ábrán a kalauz szerkesztői egy online kimutatást adnak közre arról, hogy világszerte hogy áll a Michelin-csillaggal minősített éttermek helyzete a nyitvatartás terén. Tisztában vagyunk vele, hogy az egy, két vagy három csillaggal minősített éttermek csak egy igen szűk keresztmetszetét adják egy ország éttermi helyzetének, a Michelin Guide diagramjai mégis igencsak beszédesek.
Hirdetés

A világszerte legelismertebb étteremkalauz, a teszteléseket a világ négy kontinensén végző Michelin Guide az éttermek működését megbénító idei helyzetben is igyekszik friss maradni az események lekövetésében. E célból is hozták létre tavasszal a nyitásokat-zárásokat lekövető barométerüket. A munkájuk nem könnyű és nem is irigylésre méltó, hiszen az utazásokat-teszteléseket jelenleg nem tudják végezni, és éttermek egész soráról rendkívül nehéz megállapítani, hogy milyen státuszban léteznek jelenleg. Az olyan országokra ez különösen igaz – mint Magyarország is –, ahol nincsen helyi irodájuk, bázis híján tehát a folyamatosan, akár hétről hétre változó helyzetet igyekeznek lekövetni távolról.

Ha csak a magyar éttermeket nézzük, jelenleg 50%-os nyitvatartást mutat a Michelin-barométer. A valóság mást mutat, hiszen a 6 csillagos éttermünk közül az Onyx**, a Costes*, a Babel* tavasz óta nem nyitottak ki egyáltalán (habár a Costes a tavaszi időpontban átállt a kiszállításra). A novemberi korlátozások óta a Stand* sincsen jelenleg üzemben, a Borkonyha* és a Costes Downtown* pedig megváltozott szolgáltatással működik.

Hirdetés

A Borkonyha ebben az átmeneti időszakban a cukrászatra állt át. Borkonyha-torták rendelhetők, az étterem konyhája pedig most afféle desszertműhellyé változott, innen szolglják ki az ünnepeknek köszönhetően megszaporodott számú tortarendeléseket.

A belvárosi Prestige Hotel éttermeként működő Costes Downtown pedig szállóvendégek híján és a leállított éttermi életre reagálva prémium szolgáltatással állt elő, és exkluzív vacsorák keretében házhoz lehet hívni Miguel Rocha Vieira executive séfet és néhányfős csapatát, akik a "vendég" otthonában nyújtanak gourmet vacsoraélményt – az előkészületektől egészen a mosogatásig.

A Michelin Guide 50%-os nyitvatartási indexe tehát pontatlannak mondható, ennek ellenére mégis beszédes képet festenek a különböző országokra levetített diagramok, az adott országokban hozott kormányzati döntésekre reflektálva. Ezek közül mutatjuk be néhány országét március elejétől datálva, december 6-ig bezárólag.

Magyarország december 6-ig / Kép: guide.michelin.com

Ausztria csillagosai érdekes képet mutatnak. Fekete-fehéren látszik a két radikális zárási időszak (a legutóbbi, most is érvényben lévő november elejétől), azonkívül pedig jól látható, hogy amint engedik a kormányzati döntések, a szomszédos ország csillagosai jóformán azonnal nyitnak:

Ausztria december 6-ig / Kép: guide.michelin.com

Ugorjunk egy messzi földrészre, nem máshova, mint ahonnan a koronavírus-járvány indult. Így alakult az ország fővárosa, Peking csillagos éttermeinek nyitvatartása. Kijelenthetjük, hogy a világhelyzethez mérten – éttermi szempontból – ők úszták meg kisebb bezuhanásokkal:

Peking december 6-ig / Kép: guide.michelin.com

A Magyarországhoz képest hosszabb időn át foganatosított, kemény járványügyi korlátozásokat bevezetett Egyesült Királyság éves Michelin-csillagos éttermi képe így fest:

Az Egyesült Királyság december 6-ig / Kép: guide.michelin.com

Egy kuriózum Észak-Európábol. A világszerte bevett gyakorlattal szembemenve, a járványra nem bezárásokkal reagáló Svédország csillagos éttermeinek képe:

Svédország december 6-ig / Kép: guide.michelin.com

Olvassa el kapcsolódó májusi írásunkat is!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram