Hirdetés
Hirdetés

A Michelin Guide is szankcionálja Oroszországot

SZERZŐ: DiningGuide
2022. március 4.
A Michelin Guide épphogy megjelent, egyelőre ki is vonul Oroszországból.
Hirdetés

A Michelin Guide felfüggeszti oroszországi étteremértékeléseit – tudatta ma délután a Reuters hírügynökség. Moszkva ukrajnai inváziójára reagálva a világhírű francia étteremkalauz befagyasztotta minden oroszországi fejlesztési projektjét, valamint az orosz éttermi ajánlások idén nem frissülnek.

„Úgy döntöttünk, hogy nem népszerűsítjük Moszkvát, mint úticélt" - közölte ma a francia cég, hozzátéve, hogy döntésük „semmiképpen sem kérdőjelezi meg az orosz éttermi csapatok és a séfek tehetségét."

Képernyőfotó Gwendal Poullennec, a Michelin Guide nemzetközi igazgatójának tavalyi videójából

A Michelin-kalauz 2021 októberében debütált Oroszországban (habár a kiadvány Michelin Guide Moscow 2022 néven fut). Az inspektorok Magyarországhoz hasonlóan csak a főváros éttermeit minősítették, és Gwendal Poullennec, a kalauz nemzetközi igazgatója szerint öt éven át dolgoztak az első moszkvai megjelenésen. A tavaly őszi gálára a Zarjagyje nevű koncertpalotában került sor.

Az első kiadásban 9 étterem érdemelt ki Michelin-csillagot, további 60 étterem Bib Gourmand, illetve Michelin-tányér ajánlású.

Az étteremkalauz közlése szerint szüneteltetik az oroszországi online és közösségi média tevékenységüket is, ami azt jelenti, hogy a 2021-ben kiadott értékelések szerint ajánlott 69 moszkvai étterem elérhető a Michelin Guide weboldalán, de nem folytatják a munkát. A legelső kiadás alkalmával máris kiosztottak két kétcsillagos elismerést, a Twins Garden és az ARTEST – Chef's Table érdemelte ki azonnal a két Michelin-csillagot.

Fotó: Twins Garden

Egy csillagot a neves White Rabbit, a Beluga, Biologie, Selfie, Sakhalin, Savva és Grand Cru kapott. A fenntarthatóságot díjazó Zöld csillagot a Twins Garden, a Biologie és a Bib Gourmand-minősítésű Björn kapott.

A Michelin Guide szóvivőjének megfogalmazása szerint egyelőre korai lenne megmondani, hogy az útikönyv végleg leállítja-e oroszországi tevékenységét.

White Rabbit / Fotó: whiterabbitmoscow.ru

 

White Rabbit / Fotó: whiterabbitmoscow.ru

Éppen egy héttel ezelőtt, a nemzetközi eseményekre frissen reagálva a S.Pellegrino & Acqua Panna által szponzorált World's 50 Best Restaurants közölte, hogy jelen állás szerint a 2022 júliusi díjátadóját Moszkvából Londonba költözteti.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram