Hirdetés
Hirdetés

A Michelin Guide írója láthatóan beleszeretett a St. Andreába és Kollár Endre séf munkájába

2022. május 31.
A Michelin Guide által régóta ajánlott St. Andrea étteremről és Kollár Endre séf konyhájáról ír a francia étteremkalauz, mégpedig nem a megúszós kategóriában. Érzékletes és élményszerű leírásukat idézzük mi is, ugyanis nem csak egy átlagos „hol együnk Budapesten?" cikk született a guide online magazinján, hanem a St. Andrea szellemiségéhez igazán méltó írás.
Hirdetés

A Michelin-kalauz írója bevezetésként a St. Andrea helyszínét méltatja, a nyolcemeletes, modernizált Eiffel Palace-t lenyűgöző építészeti teljesítménynek nevezve. Történelmi kontextusba is helyezték a lokációt, ami francia szemmel külön büszkeség lehet, hiszen Gustave Eiffel francia mérnökhöz köthető, akárcsak a szomszédos pályaudvar. Az Eiffel-palota belső udvarának kovácsoltvas vázát, amelyet Gustave Eiffel cége tervezett, csodával határos módon megmaradt a sarokkupola pusztulásakor, Budapest 1944-es ostroma idején. Az Eiffel-palota történelmi aurája, az előcsarnok hatalmas, 19. századi [egykori] lapkiadójának belterével gyorsan feledésbe merül, amint belépünk a St. Andrea étterembe. Lágy jazz-zene, a falakon sorakozó borosüvegek, érzéki elefántcsontszínű terítő és meghitt világítás kölcsönöz melegséget a helyiségnek – írja a francia étteremkalauz szerzője.

A budapesti vendéglátást a „híres egri borvidéken található St. Andrea Birtok kiterjesztésének szánták, és az étterem szellemiségében hű marad a pincészetet vezető család mélyen vallásos értékrendjéhez.

Az ételek és a kiszolgálás is a jó gyakorlására törekszik – hangoznak a Lőrincz-családtól már oly sokszor hallott szavak, amihez a Michelin-munkatárs hozzáfűzi:

„Tény, hogy a személyzet kedvessége, a tálalás, az ízek, minden egyszerű és elegáns, színpadiasság nélkül."

Kollár Endre séf elmondta, hogy nem szeret túl sok hozzávalót tenni a tányérra, nem szabad érezni az étel mögött a technikát – amivel vendégszemmel csak egyetérteni tudunk.

St Andrea Kollár Endre

Kollár Endre / Kép: St. Andrea

„Számomra a füst a hatodik íz"

A Michelin Guide megfogalmazása szerint a séf a 2020 ősze óta viselt új pozíciójában boldogan tiszteleg családi gyökerei előtt. Mint írják, a nagyapja vadász volt, és megtanította neki, hogyan kell a vadállatokkal bánni, hogyan kell levágni az állatot, és nyílt tűzön elkészíteni a vadhúst a legtisztább magyar hagyományok szerint.

A Kollár Endre nagymamája receptjét idéző, tarhonyával és szépséges „porcinivel" tálalt dámszarvaspörköltjét nem szabad kihagyni – így a Michelin Guide.

„Igen gyakran kérik tőlem az idősebb hölgyek a receptjeimet. Felismerik a hagyományos ételek ízét, de nem tudják megmondani, hogyan készítettem el őket" – idézik a séfet.

A St. Andrea menüjének kóstolását így összegzi a szakíró: bár az adagok elegánsan kisméretűek, az ételek érzete mégis bőséges, szívből jövő és pazar."

Forrás

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram